Volledig scherm
De familie Landegent hoopt dat de container ook na honderd dagen nog zo makkelijk te tillen is. Van links naar rechts: Fiene, Gijsbert, Bente, Mirjam en Silke. © Marcelle Davidse

100 dagen restafval zonder restjes afval in Kapelle (video)

KAPELLE - Waar moet ik met dat lege chipszakje naartoe? Wat te doen met een restje aceton? En waar gooi ik mijn gebruikte theezakje eigenlijk in? Zomaar wat vragen waar vanaf vandaag 63 Kapelse huishoudens zich intensief mee bezighouden.

De komende 100 dagen proberen zij 100 procent restafvalvrij te leven voor het project 100-100-100. In het geval van Kapelle dus eigenlijk 63-100-100.

"Het is een vrij ambitieus plan", geeft wethouder Evert Damen toe. "Maar er is wel heel veel te winnen. Uit een onderzoek in Kapelle blijkt dat er in het restafval nog 40 procent gft-afval, 5 procent papier en 12 procent kunststof zit. Dat kost nu geld om dat te laten verwerken, terwijl papier en kunststof gescheiden juist geld opleveren."

Bewuster

Damen geeft aan dat het milieu-aspect leidend is voor het project. "We willen de mensen bewuster maken over wat ze zelf kunnen doen aan preventie en afvalscheiding. Maar uiteindelijk levert het natuurlijk ook geld op. Want de kosten die de gemeente betaalt, worden doorberekend aan de inwoners.''

Kapelle is de eerste zuid-Nederlandse en dus ook de eerste Zeeuwse gemeente die meedoet aan het project. "Wij recyclen nu 65 procent van het afval. Dat moet in 2020 75 procent zijn. Om dat te halen, is dit een mooie kans."

In andere regio's daalde de productie van restafval van rond de 200 kilo per persoon per jaar naar 21,3 kilo. "In Kapelle is dat nu 197 kilo per jaar per inwoner. Bij eerdere projecten rondom Zwolle werd een afvalreductie van 89 procent gehaald."

Afvalalfabet

Vorige week donderdag was er een informatiebijeenkomst voor de deelnemers. Vanaf vandaag moeten zij serieus aan de (afval)bak. Ter ondersteuning is er een website in het leven geroepen: kapelle.100-100-100.nl. Daarop is ook het afvalalfabet te vinden, de leidraad voor de deelnemers.

En wat blijkt? Het theezakje mag gewoon bij het gft-afval, aceton hoort in het restafval. En de chipszak? Die staat nog niet in het alfabet vermeld, maar doe die toch maar bij het restafval. Dat zijn de kilo's toch niet.

Toekomst

Mirijam Landegent is met haar gezin één van de deelnemers. Ze verwacht niet al te veel problemen tijdens het project. ''Je komt natuurlijk altijd dingen tegen die wel in het restafval moeten. Maar ik doe het tot waar het voor mij mogelijk is. Het is een leuk en nuttig project. Het gaat per slot van rekening toch ook om de toekomst van je kinderen.”

Ook Joke en Adrie Slabbekoorn meldden zich aan. ''Ik heb 21 kleinkinderen en ik wil niet dat die straks met een berg vuulte zitten”, vertelt Adrie als hem gevraagd wordt naar zijn motivatie. ''Ik ben altijd al bezig geweest om mijn rommel op te ruimen. Als iedereen z’n best doet en zijn rommel een beetje opruimt, kom je al een heel eind. Maar vroeger hadden we een gezegde: verbeter de wereld, begin bij jezelf. Daarom kijk ik wat we zelf kunnen doen.”

Volledig scherm
Adrie (links) en Joke Slabbekoorn: „Honderd procent restafvalvrij haal je niet. Maar als je je best doet, kun je heel ver komen.” © Marcelle Davidse
Waar moet ik met dat lege chipszakje naartoe? Waar gooi ik mijn gebruikte theezakje eigenlijk in? Zomaar wat vragen waar vanaf vandaag 63 Kapelse huishoudens zich intensief mee bezighouden.
  1. Beau krijgt geen toestemming voor AZC Inside: ‘Belachelijk’

    Beau krijgt geen toestem­ming voor AZC Inside: ‘Belache­lijk’

    Beau van Erven Dorens (48) keert morgenavond terug met een nieuwe maatschappelijk geëngageerd programma, De Sleutel bij RTL4. Daarin volgt hij vijf daklozen, verdeeld over heel Nederland. ,,Dat gaat nog altijd verder dan televisie maken. Hier kun je met enige hulp al zó veel bereiken. Vergis je niet, het daklozenprobleem in Nederland wordt alleen maar groter”, aldus de presentator die elke avond te zien is met zijn talkshow Beau.