Volledig scherm
Zelfs op een doodgewone woensdagochtend, terwijl de hogescholen en universiteiten nog niet zijn begonnen, is het druk aan het busstation in Hulst voor een ritje met l

1,2 miljoen voor bushaltes en buurtbus

MIDDELBURG - De bushaltes in Zeeland krijgen een opknapbeurt. Het dagelijks provinciebestuur heeft daarvoor 1,2 miljoen euro klaarliggen. Na de zomer wordt bekendgemaakt hoe dat geld precies wordt uitgegeven. Gedeputeerde Staten tilden die beslissing gisteren nog even over de vakantie.

Het provinciebestuur wil eerst inventariseren welke haltes precies worden aangepakt. Van veel bushaltes moet de toegankelijkheid verbeteren. Niet overal kunnen gehandicapten makkelijk de bus inkomen. Een aantal haltes zal worden opgehoogd. "Dat kost flink wat geld", zegt gedeputeerde Harry van der Maas (SGP, mobiliteit). "Misschien kan het nu nog niet overal. Wat we nu willen weten,Ohj  is waar het nodig is en waar het nog wat langer kan wachten."

Fiets

In Zeeland vormen scholieren 60 tot 70 procent van de busreizigers. Vaak komen ze op de fiets naar haltes toe. Daarvoor worden extra voorzieningen aangelegd, zoals stallingen of rekken. Ook wordt gekeken naar de veiligheid rondom bushaltes. Sommige liggen te veel in het donker. Bij slecht verlichte haltes komt daarom meer verlichting. De provincie wil ook onderzoeken bij welke haltes wifi kan worden aangeboden.

Knelpunten

Zeeland heeft jaarlijks 14,5 miljoen euro beschikbaar voor het openbaar vervoer. De 1,2 miljoen euro is aanvullend budget, om knelpunten op te lossen. Anders dan voorheen wordt het geld nu niet uitgegeven aan de dienstregeling. "Als we daar een probleem hebben, proberen we dat binnen het structurele budget op te lossen. Moet er ergens een bus bij, dan kijken we of er niet op een andere plek nog een lege bus rondrijdt waarmee we zo'n lijn kunnen opplussen."

Buurtbussen

Het hele systeem van het openbaar vervoer in Zeeland is erop gericht zo min mogelijk lege bussen door de provincie te laten rijden. Vandaar dat sommige lijnen zijn vervangen door buurtbussen, die door vrijwilligersverenigingen worden gerund.

Op de meeste plekken gaat dat goed. De passagiers weten de bussen wel te vinden, maar het lukt niet elke vereniging om chauffeurs op de bussen te krijgen. Om te voorkomen dat daardoor buslijnen moeten worden opgeheven, wil het provinciebestuur een deel van het incidentele budget bestemmen voor buurtbusverenigingen, bijvoorbeeld om met advertenties vrijwilligers te werven.