Verslaggever economie Frank Balkenende: ‘Twaalf uur werken op een dag hoort erbij’
5 vragen aanVan hoofdredactie tot krantenbezorger: ook voor iedereen die een bijdrage levert aan de PZC, heeft de coronapandemie gevolgen. In 5 vragen aan geven we een inkijkje in hun werk tijdens deze crisis. Vandaag aan het woord: Frank Balkenende, verslaggever economie - één van de sectoren die harde klappen krijgt door de gevolgen van het coronavirus.
Delen per e-mail
1. Hoe is het voor jou om nu zo lang thuis te moeten werken?
,,Het valt me nog mee. Ik werkte al best veel thuis, omdat ik regelmatig achtergrondverhalen schrijf. Op kantoor kan het wel eens druk zijn. Dat is hartstikke gezellig, maar dan werk ik soms efficiënter als ik in mijn eentje zit. Al moet ik zeggen dat ik het wel mis om ‘gebbetjes’ te maken met collega’s, hoor. Dat gebeurt nu wel eens via de chatgroep die we hebben, maar die is toch meer zakelijk bedoeld.
Toevallig ben ik gisteren nog naar een bouwplaats geweest om een reportage te schrijven. Over hoe ze in de bouw veilig en op afstand van elkaar kunnen werken, terwijl ze veel met collega’s samen moeten doen. Het was voor het eerst in twee weken dat ik écht eens naar buiten ging. En ik merkte dat ik het wel heel erg fijn vond om even ergens anders te zijn dan in mijn eigen huis.”
2. De maatregelen zijn met vier weken verlengd. Wat betekent dat voor jouw werk?
,,Dat betekent dat ik dingen meer dan normaal op afstand doe. Ik bel nu alles bij elkaar. Informatie verzamel ik telefonisch, via de app of e-mail. Soms duurt het iets langer om iemand te pakken te krijgen die ik nodig heb, omdat iedereen het hartstikke druk heeft met andere dingen. Ze werken nu allemaal vanuit huis, dus zijn meer tijd kwijt aan communicatie en hebben minder tijd om een journalist van de PZC te woord te staan.
Soms moet ik ’s avonds nog even in actie schieten, omdat mijn bronnen me pas later terugbellen of omdat er een persconferentie is gehouden, waar ik nog Zeeuwse reacties op moet vragen. Zoals afgelopen dinsdag, toen het verlengen van de maatregelen werd bekendgemaakt. Dan wordt het avondwerk en maak ik soms twaalf uur op een dag. Maar dat vind ik helemaal niet erg. Dat hoort er nu bij.”
3. Kun je ondanks deze strenge richtlijnen nog wel met je eigen nieuws komen?
,,Ja zeker. Dat gaat eigenlijk niet heel anders dan anders. Ik scan een heleboel websites van bedrijven en belangenverenigingen, ik bekijk alle sociale mediakanalen en onderhoud mijn netwerk. Kortom: ik hou alles zo goed mogelijk in de gaten. Aan nieuws komen lukt dus wel, maar een grotere uitdaging is om ervoor te zorgen dat er ook andere onderwerpen aan bod komen dan alleen de aan corona gerelateerde.
Het heeft een enorme impact op de hele samenleving, maar ik vind het belangrijk dat we net zo goed oog houden voor wat er gebeurt naast het virus. Ik schrijf nu bijvoorbeeld een verhaal over het containervervoer met schepen in plaats van vrachtwagens, om zo files rond de haven op te lossen en de CO2-uitstoot terug te dringen. Ontwikkelingen als de klimaatverandering gaan gewoon door en dus moeten we ook daar over schrijven.”
4. Je hebt in je carrière vast al veel voorbij zien komen. Voelt het anders nu het nieuws zo dichtbij komt?
,,Nou, wat er nú gebeurt heb ik nog nooit meegemaakt. En dat geldt voor het gros van de Nederlanders. Tenzij je 101 jaar oud bent, heb je nog nooit een pandemie meegemaakt. Het is een volkomen nieuwe situatie voor iedereen en dat is bizar. Begin maart hadden we nog volop zin in het voorjaar, waren we druk bezig om vakanties te boeken en nu zitten we opeens opgesloten.
Mijn partner zit zonder werk, omdat zij een contactgerelateerd beroep heeft en dat nu niet mag uitvoeren. Ik spreek elke dag ondernemers die flinke klappen krijgen. Winkeliers die hun voorjaarscollectie net hebben ingekocht, horecaondernemers die geen kant op kunnen. Dat is echt ontzettend sneu. Maar ik probeer daar niet te somber over te doen. In tegenstelling tot veel landen in Zuid-Europa hebben we een steunpakket van het Rijk waar we een beroep op kunnen doen en ik denk dat we ons daar gelukkig mee mogen prijzen.”
5. Dus: je gaat - ondanks alles - onvermoeibaar door?
,,Ja, zeker. Ik denk dat dat ook heel belangrijk is nu. Om niet bij de pakken neer te gaan zitten, want dat gaat ons sowieso niet helpen. In mijn geval houdt dat in dat ik de krant overeind probeer te houden door steeds weer met goede verhalen te komen. Premiumverhalen: nieuws dat we zelf halen, waarin we uniek zijn, maar bijvoorbeeld ook analyses en reportages. Dat deed ik al voor de lock-in en dat blijf ik nu ook doen.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Achter de Schermen Zes goals die je voor geen goud wilt missen: het lijstje van Sjoerd Mossou
Als voetbalverslaggever van de PZC en het AD bekijkt Sjoerd Mossou (41) wekelijks tientallen doelpunten. Een gesprek over zijn werk in zes goals ‘Ik raak nog steeds betoverd door een goede goal’. -
Internetredacteuren PZC werken dag en nacht: ook tijdens feestdagen
Om ervoor te zorgen dat pzc.nl altijd het laatste nieuws biedt, werken de internetredacteuren dag en nacht. Ook tijdens de feestdagen, zoals met kerst en oud en nieuw, gaan ze vrolijk door. ,,Ik kon niet met mijn vrouw en dochters naar mijn moeder om haar een gelukkig nieuwjaar te wensen”, vertelt ‘internetter’ Martijn de Koning. In plaats daarvan besteedde hij zijn nieuwjaarsdag achter de computer. -
Van de hoofdredactie Elke ketter heeft zijn letter
Wie op zoek is naar bevestiging van zijn mening, kan die altijd vinden. Bedenkingen bij het coronabeleid? Worden we gemanipuleerd door onze overheden? Kijk eens op viruswaanzin.nl. Daar vind je een tegengeluid. Een lezer van de PZC wijst de redactie erop. Daar moeten jullie eens werk van maken. -
Achter de schermen Van idee tot publicatie: zo komt een krantenartikel tot stand
Het lijkt zo vanzelfsprekend dat er elke dag weer een krant verschijnt, maar dat gaat natuurlijk niet vanzelf. De PZC-redactie is van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat in de weer om daarvoor te zorgen. In dit artikel vertellen we hoe we dat doen. Aan de hand van het artikel ‘De gebarentolk is hot: Sanne is de Zeeuwse Irma Sluis’ nemen we je mee in het hele proces. Van idee tot publicatie. -
Waarom de PZC over een ruzie tussen twee tieners schrijft
Een vechtpartij tussen twee leerlingen van een middelbare school is van alle tijden. Om die reden haalt een opstootje ook niet gauw de krant. Maar de spanningen tussen twee scholieren van het Lodewijk College in Terneuzen liepen vorige week zó hoog op, dat het de hele stad in zijn greep hield. En zo werd een tienerruzie opeens Zeeuws nieuws.
-
PREMIUM
ACHTER DE SCHERMEN Integriteitskwestie? ‘Dan halen wij de onderste steen boven’
De afgelopen weken schonk de PZC veel aandacht aan de De Bat-affaire, waarbij de integriteit van provinciebestuurder Jo-Annes de Bat (CDA) ernstig in twijfel werd getrokken. Journalist Ernst Jan Rozendaal zat bovenop de zaak en vertelt hoe hij er alles aan deed om de onderste steen boven te halen. ,,Op het moment dat je aanwijzingen hebt dat er iets niet klopt, móet je dat ophelderen.” -
Columnist Maikel Harte: ‘Als mensen met mij in gesprek willen, doe ik dat’
Maikel Harte uit Terneuzen is in het dagelijks leven werkzaam in de advocatuur, daarnaast treedt hij regelmatig op als kleinkunstenaar en schrijft hij columns voor de PZC. -
Achter de Schermen Van Nice tot Parijs: De Tour volg je bij de PZC!
Je volgt de Tour de France bij de PZC op de manier zoals jij dat wilt. Op onze website, met de app of in de krant; we zitten overal in de kopgroep en houden je dagelijks op de hoogte van de verrichtingen van onze Nederlandse teams én renners. We volgen de Nederlandse klassementsrenners Tom Dumoulin en Bauke Mollema en sprinter Cees Bol. Maar ook Tourwinnaar Bernal en de man in vorm bij Jumbo-Visma, Primoz Roglic.