Juriën Dam en Rudy Boogert
Volledig scherm
Juriën Dam en Rudy Boogert © PZC

PZC Voetbal Vodcast: ‘Onze helikopterview blijkt een enorme meerwaarde’

Elke maandagavond om 19.00 uur verschijnt er op de website van PZC een nieuwe aflevering van de PZC Voetbal Vodcast. Samen met presentator Juriën Dam bespreken voetbalverslaggevers Barry van der Hooft en Rudy Boogert hierin de belangrijkste gebeurtenissen in de Zeeuwse voetbalwereld. Onlangs vierde het programma haar eerste verjaardag.

Wat is het concept van de PZC Voetbal Vodcast?

Rudy Boogert, chef sport: ,,In de vodcast behandelen we de meest interessante onderwerpen van het afgelopen voetbalweekend. Die becommentariëren we. Eigenlijk zoals je dat met je vrienden zou doen. Maar dan vanuit de helikopterview die wij als sportverslaggevers hebben. We zijn op de velden geweest, hebben een heleboel mensen gesproken, beelden gezien, et cetera. We nemen alles door, plaatsen het in perspectief en geven er meer informatie over.”

Hoe ziet het programma eruit?

,,Juriën Dam is de presentator, de gespreksleider. Barry en ik zijn de insiders. Wij geven het commentaar. De ene keer schuif ik aan, de andere keer hij. Die afwisseling is leuk voor de kijkers en de luisteraars, want we hebben allebei best een ander signatuur. Barry houdt zich voornamelijk bezig met de topclubs en topspelers. De statistieken zijn mijn specialiteit en daarmee komen we vaak ook uit bij de amateurclubs. Aan het begin of einde van een seizoenshelft schuiven we samen aan voor een uitgebreide voor- of nabeschouwing.”

Quote

We bespreken alles wat ons is opgevallen tijdens het weekend. Van een uitslag van 23-0 tot een hattrick.

Rudy Boogert, Chef sport PZC

Is er altijd genoeg te vertellen over het Zeeuwse voetbal?

,,Ja, zeker. Elk weekend worden er zo’n vijftig tot zestig wedstrijden gespeeld door Zeeuwse clubs. Dus er gebeurt altijd wel iets dat het benoemen waard is. Sowieso komen de topclubs in elke aflevering wel aan bod, zoals Hoek, Goes Vlissingen en Kloetinge. We benoemen iedere keer wat zij gedaan hebben. En verder bespreken we alles wat ons maar is opgevallen dat weekend. Dat kan variëren van een uitslag van 23-0 tot een keeper die een hattrick maakt.

De precieze onderwerpen worden bepaald door de actualiteit. En als er eens een weekend is waarin er niet zoveel gebeurt, dan strikken we een prominent uit het Zeeuwse voetbal voor een interview. Laatst hadden we Jan Paul van Hecke uit Arnemuiden nog in de uitzending. Hij is nog maar negentien en doet het heel goed bij NAC. In korte tijd heeft hij een positie verworven als publiekslieveling in Breda. Juriën heeft een half uur met hem zitten kletsen over wat hij allemaal doet. Dat is hartstikke leuk.”

Gaan jullie anders om met die actualiteiten in de vodcast dan in de papieren krant?

,,Absoluut. In de krant doen we vooral aan nieuwsvoorziening. Daar benoemen we de karakteristieken, schrijven we verslagen en brengen we de belangrijkste gebeurtenissen. Daar zijn we als verslaggevers echt de ‘objectieve beschouwer’. Tijdens de podcast en vodcast vraagt Juriën vaak naar onze mening. Dat is wezenlijk anders. Veel subjectiever. En daar ligt ook de meerwaarde van de Voetbal Vodcast.”

Quote

Vanuit de helikopter­view die wij als verslagge­vers hebben, kunnen we verbanden leggen en duiding geven

Rudy Boogert, Chef sport PZC

Wat is de meerwaarde dan?

,,We hebben tijdens de vodcast veel meer ruimte voor duiding. Neem bijvoorbeeld de kwestie in Goes met de trainer die niet de juiste diploma’s heeft. In de krant vertellen we één-op-één wat er aan de hand is, welke ontwikkelingen er zijn, wat de uitspraak is van de tuchtcommissie, hoe de club daarop reageert. Dat is heel feitelijk. In de vodcast wordt ons gevraagd wat wij denken dat er gaat gebeuren. Dan schetsen we de scenario’s en geven we aan welke van de opties ons het meest plausibel lijkt. Je kunt in een korte tijd enorm veel vertellen. Vanuit de helikopterview die ik net noemde, kunnen we verbanden leggen waar we in de krant soms geen ruimte voor hebben. Dat is leuk.”

Spreken jullie een groot publiek aan met deze vodcast?

,,We richten ons  op de liefhebbers van het Zeeuwse amateurvoetbal. Dus het is echt een niche. Maar binnen die doelgroep leeft het enorm. We krijgen er ontzettend veel reacties op vanuit het veld. Mensen reageren echt op een aflevering door ons mails te sturen en geven commentaar op social media. Dat is ook zo leuk aan deze vorm. We hebben ontzettend veel mooie sportverhalen te brengen als PZC. Maar niet iedereen leest graag. Dankzij de vodcast kunnen ze nu ook naar ons kijken. Willen ze liever alleen luisteren? Dan hebben we ook de podcast nog. Zo komen we de mensen steeds meer tegemoet.”

Hoe is de PZC Voetbal Vodcast eigenlijk ontstaan?

,,Het is voortgekomen uit CTV Voetbal, het voetbalprogramma van de lokale omroep CTV Zeeland. Wij schoven daar als PZC elke week als gast aan, naast bijvoorbeeld een aantal voetballers of trainers. Dit hebben we een jaar of drie gedaan. Samen organiseerden we ook evenementen, zoals voetbalgala’s. Dat was echt een groot succes. Maar in januari 2019 ging de stekker uit CTV Zeeland en dús ook uit het voetbalprogramma. Dat vond ik zonde. Dus toen dacht ik: hier moeten we iets mee bij de PZC.”

Quote

We zijn de PZC Voetbal Vodcast in de loop van het jaar steeds professio­ne­ler gaan aanpakken

Rudy Boogert, Chef sport PZC

Past dit concept net zo goed bij een krant als een tv-zender?

,,Ja, zeker. Ik zie dit juist als een kans om als PZC op een heel andere manier je gezicht te laten zien. Al begonnen we natuurlijk een beetje provisorisch, omdat we in eerste instantie niet alle techniek in huis hadden. We plakten de ramen af met wat karton en vormden met lakens, knijpers en een standaard de ‘green screen’ dat er in de gemonteerde versie uitziet als een foto van een voetbalveld. Maar dat was allemaal achter de schermen. Ik geloof niet dat de kijkers en luisteraars daar veel van hebben gemerkt.”

Is er in de loop van het jaar veel veranderd?

,,In het begin gingen we gewoon zitten en kletsten we maar wat raak. Inmiddels hebben we wat vaste rubriekjes. We beginnen bijvoorbeeld met wat ons is opgevallen die week en dan nemen we vier of vijf stellingen door, die als het ware dienen als een inhoudsopgave. Zodat de luisteraars en kijkers weten wat er verder gaat komen.”

Bekijk de nieuwste aflevering van de PZC Voetbal Vodcast hier

  1. Verslaggeving in tijden van corona: ‘Journalistiek in optima forma’
    ACHTER DE SCHERMEN

    Verslagge­ving in tijden van corona: ‘Journalis­tiek in optima forma’

    Journalisten hebben volgens het kabinet tijdens de coronacrisis een vitaal beroep. De reden? Het belang van goede informatievoorziening en duiding van de ontwikkelingen. En dat is precies waar de PZC-journalisten deze dagen hun stinkende best voor doen. ,,Het voelt als mijn plicht om het nieuws bij onze lezers te brengen”, zegt algemeen verslaggever Rolf Bosboom. Al doet hij dat onder iets andere omstandigheden dan anders.