PZC Leraarverkiezing: ‘De leerlingen hebben het voor het zeggen’

videoDe PZC Leraarverkiezing, waarvan de winnaar vrijdag bekend werd gemaakt, is al dertien jaar een ongekend succes. Leerlingen trekken elke editie weer alles uit de kast om hun favoriete leraar aan de felbegeerde prijs te helpen. Verslaggever onderwijs Cornelleke Blok leidt de verkiezing steevast in goede banen en vertelt hoe en waarom ze dat doet. 

Het begint allemaal half november met een simpel oproepje in de krant en op de website, waarin leerlingen wordt gevraagd om hun favoriete leraar te nomineren. Die oproep gaat samen met een interview met de winnaar van het voorgaande jaar, waarin hij of zij vertelt hoe het was om de titel ‘Beste leraar van Zeeland’ een jaar lang te dragen. ,,Hafid Draoui van het Reynaertcollege in Hulst zei nu bijvoorbeeld dat de prijs hem nóg meer energie heeft gegeven om zijn best te doen een goede leraar te zijn.” 

Cornelleke vervolgt: ,,Het leuke aan de nominatieronde is dat het echt draait om de inhoud van de argumenten en dus om de kwaliteiten van de aangedragen leraar. We krijgen wel eens een mailtje: ‘Mevrouw die en die moet winnen.’ Punt. Maar daarmee kom je natuurlijk niet in aanmerking. We willen echt van de leerlingen weten wáárom een leraar zo goed is. De mails waarin scholieren hun oprechte waardering uitspreken voor een docent zijn soms bijna aandoenlijk om te lezen.”

Cornelleke Blok overhandigt de PZC-beker aan leraar Arjen Baart.
Volledig scherm
Cornelleke Blok overhandigt de PZC-beker aan leraar Arjen Baart. © Lex De Meester

Kwaliteit en goede argumenten

Over de winnaar van dit jaar - Arjen Baart, docent economie bij de CSW in Middelburg – schreven de leerlingen bijvoorbeeld dat hij één van de weinige docenten is die zijn leerlingen echt motiveert om naar de les te komen. Baart baalt volgens de leerlingen oprecht als er onvoldoendes worden gehaald in de klas, zijn lessen zijn goed en duidelijk en hij is altijd bereid om te helpen. ,,Hij geeft een warm gevoel en daardoor krijgt iedereen zelfvertrouwen voor de toetsen”, zei leerling Merly zelfs.

Dat zijn argumenten waar de jury niet omheen kan. En daarom werd Baart, samen met nog vier andere docenten verspreid door de hele provincie, genomineerd. ,,Begin december verrassen we de vijf genomineerden altijd op school. Dan gaan we langs met een cameraman en fotograaf en interviewen we alle leraren en een aantal leerlingen uit de klas. Die interviews gebruiken we om de genomineerden in de krant te presenteren, waarna de grote stemronde kan beginnen.”

Fanatiek tijdens de verkiezingscampagne

Cornelleke stelt dat de leerlingen dan pas echt fanatiek worden. ,,Ze voeren hele campagnes om stemmen te verzamelen voor hun favoriete leraar. Ze hangen posters op in de school, roepen via de omroepinstallatie op om te stemmen en schakelen zelfs hun opa’s en oma’s in. Vorige jaren werd er nog wel eens gesjoemeld met fake e-mailadressen. Dat proberen we nu te ondervangen doordat leerlingen slechts één stem per IP-adres kunnen uitbrengen, die ze vervolgens ook nog moeten bevestigen.”

Soms gaat het gedurende de stemronde nek-aan-nek, maar dit jaar liep Arjen Baart al vanaf het begin ver voor op zijn concurrenten. Donderdag om stipt 12.00 uur sloten de stembussen en bleek dat hij inderdaad de winnaar was van de PZC Leraarverkiezing 2019. Cornelleke overlegt dan traditiegetrouw met de school hoe ze de winnaar het beste kunnen verrassen. ,,Meestal organiseren we de uitreiking in een pauze. Dan proberen we zoveel mogelijk leerlingen in de kantine te krijgen.”

De winnaar op een voetstuk

De winnaar wordt het podium op gehesen en bijna letterlijk op een voetstuk geplaatst. ,,Soms worden de leraren er bijna ongemakkelijk van. Ze worden als een kampioen neergezet en zijn daar soms te bescheiden voor. ‘Er zijn zoveel goede leraren’, zeggen ze dan. Maar omdat het vanuit hun eigen leerlingen komt, zijn ze vaak wel vereerd en werken ze graag mee", legt Cornelleke uit. ,,Ze zien het  als een erkenning voor hun werk.”

Een week na het overhandigen van de wisselbokaal, volgt er een uitgebreid interview met de winnaar. ,,Dat interview gaat over hun drijfveren, wat ze zo leuk vinden aan hun vak en natuurlijk over de geheimen van een goede leraar zijn. Verrassend genoeg is dat gesprek elk jaar totaal anders. Het is heel erg persoonlijk en levert iedere keer weer nieuwe inzichten op. Wat wel altijd opvalt is dat de winnaars bijzonder betrokken zijn bij hun leerlingen. Ze doen altijd net wat extra’s.”

‘Leraarverkiezing is relevanter dan ooit’

Of er volgend jaar weer een PZC Leraarverkiezing komt? ,,Dat denk ik wel. Tot nu toe lukt het iedere keer weer om honderden leerlingen op de been te krijgen. Zo maken een heleboel scholieren kennis met de PZC. Ze doen moeite om actief naar ons te mailen en ze houden de website en krant continu in de gaten om te zien hoe hun favoriete leraar ervoor staat. Om ze te bereiken delen we de video’s en updates ook bewust op de kanalen waar zij actief zijn, zoals Facebook en Instagram.”

Bovendien lijkt de verkiezing relevanter dan ooit. ,,Er is een hoop te doen over het onderwijs de laatste tijd. Op deze manier laten we zien wat leraren zoal doen en zetten we ze een beetje in het zonnetje. We stellen hun vak voor de verandering eens in een positief daglicht”, aldus Cornelleke. ,,En het leukste is dat het niet alleen vanuit ons als PZC komt, maar dat de leerlingen het voor het zeggen hebben. Wij reiken in feite alleen de beker uit.”

  1. Verslaggeving in tijden van corona: ‘Journalistiek in optima forma’
    ACHTER DE SCHERMEN

    Verslagge­ving in tijden van corona: ‘Journalis­tiek in optima forma’

    Journalisten hebben volgens het kabinet tijdens de coronacrisis een vitaal beroep. De reden? Het belang van goede informatievoorziening en duiding van de ontwikkelingen. En dat is precies waar de PZC-journalisten deze dagen hun stinkende best voor doen. ,,Het voelt als mijn plicht om het nieuws bij onze lezers te brengen”, zegt algemeen verslaggever Rolf Bosboom. Al doet hij dat onder iets andere omstandigheden dan anders.