Hoofdredacteur Arie Leen Kroon van de PZC.
Volledig scherm
Hoofdredacteur Arie Leen Kroon van de PZC. © Arie Kievit

PZC in coronatijd: ‘Betrouwbaar nieuws belangrijker dan ooit’

Het is een gek gezicht. De normaal zo bedrijvige redactie van de PZC is deze dagen nagenoeg leeg. Alleen de hoofdredacteur, redactiechef en enkele eindredacteuren werken nog – op gepaste afstand van elkaar – in het kantoor in Vlissingen. Alle andere journalisten werken thuis, of op locatie bij hun bronnen. Want: the show must go on.

,,Onafhankelijk, betrouwbaar nieuws is nu misschien wel belangrijker dan ooit”, zegt PZC-hoofdredacteur Arie Leen Kroon. ,,Er gaan op sociale media momenteel veel nepverhalen rond over het coronavirus. Hopeloze kreten en tips die nergens op berusten. Daar gaan wij als krant niet in mee. Wij zijn selectief en trekken de dingen na, waarvan wij in redelijkheid vermoeden dat er een verhaal achter zit. Alles wat u in onze krant leest, is dus gecheckt of op deskundige meningen gebaseerd.”

Uitleggen wat er gebeurt

Op die manier probeert de PZC zo goed en zo kwaad als het gaat, de ontwikkelingen in Zeeland en de rest van de wereld te duiden. ,,We laten bijvoorbeeld deskundigen aan het woord die hun twijfels hebben bij de aanpak van de Nederlandse overheid. Die toelichten hoe het virus zich ontwikkelt en wat dat voor ons betekent. Of die de mogelijke effecten van het steunpakket op de Zeeuwse economie uiteenzetten. Er is elke dag weer ontzettend veel uit te leggen en dat blijven we doen.”

In dat opzicht is het ‘business as usual’ voor de PZC. De journalisten brengen het nieuws zoals altijd, blijven scherp en houden hun oren en ogen geopend. ,,Als de Belgen massaal naar Zeeuws-Vlaanderen komen, omdat de horeca in hun eigen land dicht is, zijn wij daar als de kippen bij. Dan doen we hier niet alleen verslag van, maar vragen we ook de Veiligheidsregio wat die daarmee doet, melden we dat de burgemeester van Terneuzen een noodverordening instelt én leggen we uit waarom hij dat doet.”

‘De redactie barst van de ideeën’

Dat was een tekenend voorbeeld van afgelopen weekend, maar ook deze dagen dienen zich weer legio interessante nieuwsonderwerpen aan. ,,Zo hielden we ons in de krant van vandaag bezig met de begeleiding van de eindexamenkandidaten. Met de studenten die door hun ouders terug naar Zeeland worden gehaald, omdat de universiteiten zijn gesloten. En met campinghouders op Schouwen-Duiveland die niet weten wat ze met de situatie aan moeten.”

Invalshoeken genoeg. ,,De redactie barst elke dag weer van de ideeën. Iedere ochtend bekijken we wat we vandáág het belangrijkste vinden om te brengen. Daar gaan we dan mee aan de slag.” Om dat - ondanks het werken op afstand - ook praktisch rond te krijgen, wordt er door de verslaggevers onderling veel geappt, gebeld en in de ‘cloud’ gewerkt. Zo zorgen ze er samen voor dat de krant en nieuwssite elke dag weer goed gevuld zijn en dat de lezers weten wat er allemaal speelt.

Evenwicht in zwaar en luchtig nieuws

,,Sommige lezers zijn het onderwerp corona misschien al een beetje zat na zoveel dagen. Maar het virus houdt de hele maatschappij nou eenmaal in zijn greep en dat vertaalt zich in de nieuwskeuzes die wij als PZC maken”, zo legt Kroon uit. ,,Wij hebben als krant geen psychologische taak dat we de mensen vrolijk moeten houden. Het is onze taak om een goed beeld van de werkelijkheid te geven en daarbij proberen we onze verhalen zo genuanceerd mogelijk te brengen.”

Gelukkig is de werkelijkheid niet alleen maar kommer en kwel. ,,Er gebeuren ook een heleboel vrolijke dingen en die komen net zo goed aan bod in onze krant. Denk bijvoorbeeld aan de kinderen die massaal buitenspelen, restaurants die eten weggeven aan voedselbanken en het voorjaar dat begint”, somt de hoofdredacteur op. ,,We zoeken niet kunstmatig naar evenwicht, maar door oog te hebben voor wat er gebeurt, ontstaat er vanzelf een mix aan wat zwaarder en luchtiger nieuws.”

Gratis artikelen en Premium

Een groot deel van dat nieuws is op pzc.nl gratis te lezen. ,,Neem bijvoorbeeld ons liveblog met daarin de belangrijkste feitelijkheden. Over het aantal besmettingen, de overheidsmaatregelen en acties in Zeeland.” Maar niet álle kopij is gratis. ,,De verhalen waarvoor wij behoorlijke inspanningen verrichten, zoals de sfeerverhalen, achtergrondartikelen en stukken waarin wij een verdiepingsslag maken, zijn en blijven daarom Premium”, legt Kroon uit.

Als abonnee heeft u op pzc.nl toegang tot alle artikelen. Maak nu optimaal gebruik van uw abonnement Klik hier om in te loggen. 

Nog niet bekend met Premium?
Iedere lezer kan drie Premium artikelen per maand gratis lezen, om kennis te maken met het aanbod van PZC. Een abonnement op de papieren editie, de digitale krant of de Premium-berichten kunt u al afsluiten vanaf 1,15 euro per week. Bekijk hier de mogelijkheden

  1. Lezers steunen krantenbezorgers: “Stroopwafels aan de deur als blijk van waardering”
    Achter de Schermen

    Lezers steunen krantenbe­zor­gers: “Stroopwa­fels aan de deur als blijk van waardering”

    In Nederland staan elke dag 6000 bezorgers bij het krieken van de dag op om de kranten van DPG Media te bezorgen bij de abonnees. Dat klepperen van de brievenbus is in het dagelijks leven voor veel mensen een vaste waarde en een belangrijk onderdeel van hun ochtendritueel. Opstaan, douchen, ontbijten, mét een verse krant. Zo zijn we dat gewend. Nu het coronavirus Nederland heeft lamgelegd, is de rol van de krantenbezorger nóg belangrijker geworden. De krant is voor veel abonnees een anker, een houvast. En alle zeilen worden bijgezet om die ‘huisvriend’ te blijven bezorgen.