Verslaggeefster Esme Soesman aan het werk in Zierikzee.
Volledig scherm
Verslaggeefster Esme Soesman aan het werk in Zierikzee. © Ernesta Verburg

Kleinschaligheid Schouwen-Duiveland maakt journalisten creatief

Schouwen-Duiveland is de enige regionale editie van PZC waarin maar
één gemeente is vertegenwoordigd. Het is een relatief kleine streek, met weinig organisaties, weinig inwoners en daardoor ook weinig nieuws dat zich in de vorm van persberichten en agendapunten op een presenteerblaadje aanbiedt. Toch slagen de verslaggevers er elke dag weer in om de krant te vullen met verhalen die het lezen waard zijn.

Quote

We worden gedwongen om op een andere manier naar onze omgeving te kijken

Esme Soesman, Regioverslaggever PZC

,,Het is een onwijze uitdaging om onze lezers elke dag weer een scala aan artikelen te bieden”, geeft regioverslaggever Esme Soesman eerlijk toe. ,,Je wilt ze breed informeren over wat er gebeurt, ze echt laten zien wat er speelt. Dus je probeert op een dag meerdere stukken te schrijven. Je wilt daarbij een goede mix tussen een leuk leesverhaal, een mooie foto en echt nieuws. Maar we kijken ’s ochtends vaak
tegen een lege agenda aan. En dan denk ik wel eens ‘oh, wat nu weer?”

‘Weinig nieuws levert júist leuke verhalen op’

,,Dan moeten we creatief zijn. We worden gedwongen om op een andere manier naar onze omgeving te kijken. Zeker nu in de kerstvakantie ook nog eens alles dicht is. Maar vaak levert dat júist hele leuke verhalen op”, vertelt Esme enthousiast. ,,We denken dan met alle Schouwse verslaggevers heel serieus na over wat we ergens hebben gezien of gehoord. En dan gaan we googelen, mensen bellen en allerlei kleine dingetjes uitzoeken in de hoop dat we op iets interessants stuiten.”

Zo kwamen Esme en haar collega’s twee jaar geleden ook op het
idee om met Kerstmis eens naar een vakantiepark te gaan. ,,We vroegen ons af
wat daar allemaal zou gebeuren. Dus ik dacht: ik ga eens met de fotograaf
kijken en dan zien we wel. Nou, we liepen het eerste beste pad door en bevonden 
ons gelijk in een zee van lichtjes, kerstbomen en rendieren. Achter het park bleek
een hele wereld schuil te gaan van recreanten die tussen de caravans complete
kerstdorpen opbouwen
. Geweldig!”

Nieuwe eigenaren met ‘een ontzettend leuk menselijk verhaal’

Met net zo weinig verwachtingen en net zoveel succes bracht Esme deze week nog een bezoek aan hofstede Viletta, een bed and breakfast in Zonnemaire. ,,Ik had een appje gekregen dat er een nieuwe eigenaar was en dat ze wat zouden gaan doen met tablets op de kamers en zo. Ik dacht: dat is op zich geen nieuws, maar ik zal toch eens even langsgaan om te kijken of het wat is. En dan kom je daar, en dan zit er gewoon een ontzettend leuk, menselijk verhaal in.”

Quote

De tijd dat we alleen maar over bestuurlij­ke zaken schreven, is voorbij

Esme Soesman, regioverslaggever PZC

,,Een verhaal over een jong gezin dat hun baan heeft opgezegd, omdat ze dit pand voorbij zagen komen en dachten: dit is onze kans. Hij was kok, ging ’s ochtends vroeg de deur uit, kwam ‘s avonds laat terug en zag hun jonge kinderen daardoor amper. En nu hebben ze dus besloten om een nieuwe weg in te slaan. Bovendien is Viletta een opvallend pand. Dus mensen zijn altijd nieuwsgierig naar hoe dat eruitziet. Dankzij onze fotograaf kunnen ze even ongegeneerd binnen gluren.”

‘We brengen het verhaal van de dag’

Natuurlijk zijn dit soort verhalen geen keihard nieuws, weet ook Esme, maar ze zijn wel belangrijk voor de balans in de krant. ,,De tijd dat we alleen maar over bestuurlijke zaken schreven, is voorbij. We schrijven over het verhaal van de dag. Over de dingen die mensen bezighouden, waar ze het over hebben. Natuurlijk kijken we ook naar wat er op politiek vlak allemaal gebeurt. Maar zelfs daarbij maken we continu de afweging: wat betekent dit voor de mensen? Wat doet dit met hen?”

,,Mijn collega bezoekt bijvoorbeeld alle raadsvergaderingen en ik probeer naar zoveel mogelijk dorpsraden te gaan. Dat levert altijd nieuws op. Misschien ga je na zo’n avond niet met twintig verhalen naar huis, maar je weet wel wat er in een dorp leeft en gebeurt. Je hoort verhalen van mensen die het mooier, leefbaarder en bruisender willen maken. En je hoort over de problemen die er zijn. Er zit eigenlijk altijd wel iets tussen dat het uitzoeken waard is”, legt Esme uit.

Trouwe lezers: ‘Sommigen weten precies wanneer ik vrij was’

Naast de overlast van hondenpoep of een school die sluit, kan het ook gaan over de komst van nieuwe winkels, ondernemingen of een grote supermarkt. ,,Vroeger zouden we daar als krant niet zoveel aandacht aan besteden. Maar het leeft enorm. Mensen vragen zich af welke winkel er precies komt, waar en wanneer. Wij geven de antwoorden. En als de opening eenmaal een feit is, laten we zien hoe het eruitziet. Hoe groot het is, wat voor producten er zijn en of je er makkelijk kunt parkeren.”

En dat slaat aan, want de PZC wordt op Schouwen-Duiveland bijzonder trouw gelezen. ,,Mensen zijn enorm betrokken bij de verhalen die we brengen. Ze
lezen ontzettend grondig de krant. Sommigen weten precies wanneer ik vrij of
ziek ben geweest. Dan zeggen ze hé, ik heb een week lang geen ‘Esme Soesman’
bij de artikelen zien staan. En als ze een tip voor ons hebben weten ze ons te vinden. We krijgen altijd een seintje als er iets gebeurt. Via een appje, telefoontje of mailtje.”

  1. Verslaggeving in tijden van corona: ‘Journalistiek in optima forma’
    ACHTER DE SCHERMEN

    Verslagge­ving in tijden van corona: ‘Journalis­tiek in optima forma’

    Journalisten hebben volgens het kabinet tijdens de coronacrisis een vitaal beroep. De reden? Het belang van goede informatievoorziening en duiding van de ontwikkelingen. En dat is precies waar de PZC-journalisten deze dagen hun stinkende best voor doen. ,,Het voelt als mijn plicht om het nieuws bij onze lezers te brengen”, zegt algemeen verslaggever Rolf Bosboom. Al doet hij dat onder iets andere omstandigheden dan anders.