Duizenden Zeeuwen aan het puzzelen geslagen via de nieuwe FUN omgeving
De populariteit van mobiele spelletjes is tijdens de coronacrisis volledig ontploft. Ruim 1.2 miljard mensen speelden recent een spelletje op hun telefoon, waaronder ook de lezers van de PZC. Mannen en vrouwen in elke leeftijdsgroep hebben zo hun eigen favorieten. “Het is echt even helemaal tijd voor mezelf.”
Delen per e-mail
Mobiele spelletjes waren al populair. Maar door de coronacrisis behaalde het aantal downloads een absoluut record, blijkt uit recent onderzoek door de mobiele specialist App Annie. In maart plaatsten liefst 1,2 miljard mensen wereldwijd een game op hun mobiele telefoon. Volgens de laatste gegevens van onderzoeker Newzoo telde ons land december vorig jaar al 7,3 miljoen mobiele gamers.
Sinds ik de PZC-app heb geïnstalleerd puzzel ik op mijn mobiele telefoon. Handig, want dan kan ik in één keer de puzzels van de hele week doen als ik zin heb
Populaire casual games
In tegenstelling tot sommige vooroordelen zijn het al lang niet meer alleen jongeren of mannen die deze mobiele spelletjes spelen. Zogenaamde ‘casual games’ zijn populair in elke leeftijdscategorie, en de man-vrouw verdeling is volgens Newzoo inmiddels zelfs helemaal in evenwicht. Bekende voorbeelden van deze makkelijk te leren, maar zeer verslavende spelletjes zijn Tetris, Candy Bubble en kaartspel Patience. Maar ook allerlei puzzel- en woordspelletjes vallen in deze categorie.
Selectie favoriete games
Lezers van de PZC beschikken sinds kort over een brede selectie van deze populaire spelletjes. Daarvoor hoeven ze alleen maar naar de FUN omgeving in de PZC-app (zie de App Store (iPhone) of Google Play (Android)) of op de website te gaan. Een groot aantal lezers maakt hier inmiddels al gebruik van, en veel van hen hebben al een favoriete game gevonden.
Even helemaal ontspannen
Stefanie (31) is inmiddels bijvoorbeeld ‘helemaal verslaafd’ aan Candy Bubble, een behendigheidsspel waarbij je op strategische wijze bontgekleurde snoepbubbels moet raken.
“Als je de hele dag thuis werkt heb je regelmatig behoefte aan een kleine pauze”, vertelt ze. “Met Candy Bubble zit je dan meteen in een heel andere wereld. Alleen de kleuren en het achtergrondmuziekje zijn al zo ontspannend. Het is echt even helemaal tijd voor mezelf.”
Even in een andere wereld
Na enkele maanden Stefanie ze ‘behoorlijk goed’ geworden. “Het spel wordt steeds net een beetje moeilijker, en biedt daardoor de ideale balans tussen inspanning en ontspanning. Sommige levels ben je zo doorheen, andere moet je echt een tijdje je best doen. Daardoor ben je even helemaal in een andere wereld. Behalve de werkpauzes speel ik het nu ook vaak als ik even moet wachten, bijvoorbeeld net nog bij de tandarts.” Lachend: “Je baalt dan bijna als je aan de beurt bent.”
Meer brainpower
Dirk (57) vulde in de papieren krant altijd al de kruiswoordpuzzels en sudoku’s in. “Daar ga ik altijd lekker even voor zitten op de zondagmorgen met een cappuccino binnen handbereik”, vertelt hij. “Maar sinds ik die app heb geïnstalleerd doe ik dat op mijn mobiele telefoon. Handig, want dan kan ik in één keer de puzzels van de hele week doen als ik zin heb. Bovendien zijn er ook ontzettend leuke braintraining spelletjes om mijn hersens fit te houden.”
Puzzelkwartiertje
Een van Dirks vaste ‘breinkrakers’ heet 13. “Het is eigenlijk heel simpel”, vertelt hij. “Je moet op minimaal twee dezelfde aangrenzende cijfers klikken om die te combineren tot een hoger cijfer. Des te hoger de combinaties, des te meer punten, totdat er geen combinaties meer in het speelveld staan. Natuurlijk is het een prettig idee dat je je hersens zo in vorm houdt. Maar ik zit nu bijna dagelijks minimaal een kwartiertje te puzzelen met die cijfers omdat ik het zo ontspannend vind.”
Positieve effecten
Uit een groot onderzoek door de Universiteit van Massachusetts (VS) blijkt dat dat veel van de ruim 10.000 ondervraagde casual game-spelers tussen de 18 en 80 positieve effecten ervaren. Onder spelers van middelbare leeftijd is ‘stress verlagend’ het meest gehoorde effect. Jongere spelers gaven aan dat hun geheugen verbeterde en ze zich scherper voelden.
Cognitieve effecten
Ook ouderen ervaren een beter geheugen, en een verbetering van hun reactiesnelheid en de cognitieve processen die nodig zijn om “ruimte, visuele vorm, details, structuur en ruimtelijke relaties” te identificeren. Alle leeftijdsgroepen zijn het eens dat de spelletjes licht verslavend kunnen zijn, maar ‘wel op een hele prettige manier’.
Ook proberen?
1. Als je al gebruik maakt van de PZC-app dan kun je via het menu onderin je scherm naar de FUN omgeving (of swipe 3 schermen naar rechts)
2. Heb je de PZC-app nog niet op je telefoon. Download deze dan gratis in de App Store (iPhone) of Google Play (Android). Of speel direct via de website.
In hoeveel seconden lost u deze Sudoku op?
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Achter de Schermen Een dagje persconferentie door de ogen van onze politiekverslaggever Edwin van der Aa
Edwin van der Aa (44), politiek verslaggever van het AD en de regionale kranten, heeft in het coronatijdperk tientallen ‘persconferenties van Rutte’ bijgewoond en er voor de lezers verslag van gedaan. De volgende persconferentie staat alweer op stapel. Het zijn pittige tijden; voor de politiek, maar ook voor de journalistiek. ,,Corona is de grootste zorgcrisis ever in ons land. Nu zijn we het wel gewend om sprintjes te trekken, maar dit is echt een marathon. Ik noem corona de Olympische Spelen voor politieke zorgverslaggevers.” -
Achter de Schermen Lezers steunen krantenbezorgers: “Stroopwafels aan de deur als blijk van waardering”
In Nederland staan elke dag 6000 bezorgers bij het krieken van de dag op om de kranten van DPG Media te bezorgen bij de abonnees. Dat klepperen van de brievenbus is in het dagelijks leven voor veel mensen een vaste waarde en een belangrijk onderdeel van hun ochtendritueel. Opstaan, douchen, ontbijten, mét een verse krant. Zo zijn we dat gewend. Nu het coronavirus Nederland heeft lamgelegd, is de rol van de krantenbezorger nóg belangrijker geworden. De krant is voor veel abonnees een anker, een houvast. En alle zeilen worden bijgezet om die ‘huisvriend’ te blijven bezorgen. -
Ziekenhuis Top 100: ‘Laten zien wat goed gaat en wat beter kan’
Ziekenhuizen uit heel Nederland vullen de Ziekenhuis TOP100, die vorige week vrijdag werd gepresenteerd in de PZC. Twee daarvan zijn Zeeuws: ZorgSaam en ADRZ. En hoewel die ten opzichte van vorig jaar flink verschoven in de lijst, is op basis daarvan geen enkele conclusie te trekken. Verslaggever Jeffrey Kutterink legt uit hoe hij te werk ging en zorgde voor duiding, uitleg en achtergrond. -
Klas van 2000 Klas van 2000: Journalistiek onderzoek naar uitstroom hoogopgeleiden Zeeland
Het is al jaren een groot probleem in Zeeland. Na het behalen van hun middelbare schooldiploma verlaten bollebozen de provincie voor een vervolgstudie. Slechts een klein deel van hen keert ooit nog terug naar hun wortels. In ‘De Klas van 2000: waar zijn ze gebleven?’ zocht de PZC uit hoe het zit met de gevreesde leegloop. -
PREMIUM
Exclusief Dé 3 tv-terugkijktips van Angela de Jong die je niet mag missen!
Corona heeft een boel ellende gebracht dit jaar, maar er was ook een onbetwist lichtpuntje: lineaire televisie blijkt nog lang niet dood. Integendeel. Het medium dat al honderd keer is afgeschreven, beleefde een ongekende opleving.
-
achter de schermen Reconstructie van een brute dood: ‘Het leek wel een script voor een horrorfilm’
De vondst van een hoofd in een bushokje aan het Molenwater, hield Middelburg dagenlang in zijn greep. Hoewel PZC-verslaggever Maurice Steketee nog jong was toen dit zich 30 jaar geleden afspeelde, herinnert hij het zich nog goed. Voor de krant dook hij samen met collega Eldridge Pentury nog één keer in de lugubere zaak en schreven ze een uitgebreide reconstructie. We vragen Steketee hoe hij daarbij te werk ging. -
Waarom de PZC over een ruzie tussen twee tieners schrijft
Een vechtpartij tussen twee leerlingen van een middelbare school is van alle tijden. Om die reden haalt een opstootje ook niet gauw de krant. Maar de spanningen tussen twee scholieren van het Lodewijk College in Terneuzen liepen vorige week zó hoog op, dat het de hele stad in zijn greep hield. En zo werd een tienerruzie opeens Zeeuws nieuws. -
Oog in oog met de moordenaar van Pim Fortuyn: hoe de verslaggevers te werk gingen
Verslaggevers van de Persgroep Arjen ten Cate en Stefan Keukenkamp brachten aan het licht dat Volkert van der Graaf niet is geëmigreerd en dat niets er op wijst dat hij hier concrete plannen voor heeft. Hoe gingen zij te werk in hun maandenlange onderzoek? ,,Toen we aanbelden en hij tot onze verbazing opendeed, stonden we wel even met onze mond vol tanden.’’