De lezersrubriek: waar de lezers van PZC een podium krijgen
ACHTER DE SCHERMENInhoudelijke reacties op artikelen die in de PZC zijn verschenen, kunnen lezers geven in de daarvoor bestemde rubriek ‘lezersredacteur’. ,,Het is als een thermometer in de billen van de samenleving”, aldus chef nieuwsdienst/lezersredacteur Ab van der Sluis. Hij vertelt wat de bedoeling is van deze rubriek, hoe hij de ingezonden brieven beoordeelt en waarom ze zo belangrijk zijn voor de krant.
Zo’n twee keer per week krijgen lezers van de PZC de ruimte om hun mening te uiten over het nieuws dat in de krant heeft gestaan. ,,In de rubriek ‘lezersredacteur’ geven wij onze lezers een podium om hun opinie te delen. Ze mogen in een brief van 150 woorden over elk onderwerp schrijven dat in de PZC ter sprake is gekomen. Graag zelfs. Wij vinden dat belangrijk, omdat het iets zegt over wat er leeft in de samenleving”, legt Van der Sluis uit.
Ingezonden brieven zijn controleerbaar en zo voorkomen we dat het een anonieme beerput wordt
Hoewel ook op sociale media als Twitter, Facebook en Instagram lezers kunnen reageren op de krantenberichten, is dat volgens de redactiechef niet hetzelfde. ,,Natuurlijk houden wij ook online alle reacties in de gaten. Maar het grote verschil is dat wij bij de ingezonden brieven eisen dat mensen hun naam en woonplaats erbij vermelden. Deze brieven zijn controleerbaar en zo voorkomen we dat we een anonieme beerput faciliteren, waarin iedereen zomaar wat kan roepen.”
Inhoudelijke reacties op het nieuws
Om diezelfde reden is er ook een aantal voorwaarden verbonden aan de publicatie van een lezersbrief. ,,Ze mogen bijvoorbeeld niet racistisch zijn, niet beledigend en niet bedreigend. We willen niet dat er in de inzendingen op de man wordt gespeeld. En als het gaat om vaste brievenschrijvers die reageren op terugkerende thema’s - zoals de pensioenakkoorden, ontpoldering en windmolens - vragen we ze steeds om te komen met nieuwe argumenten. Omdat het anders niets toevoegt”, legt Van der Sluis uit.
Maar de belangrijkste randvoorwaarde is dat de lezers inhoudelijk reageren op het nieuws. ,,‘Wij snappen niet dat jullie aandacht besteden aan de rel rondom Johan Derksen’, is voor ons niet relevant om te publiceren, omdat een goed argument ontbreekt. Maar reacties als: ‘Ik ben het niet eens met de inhoud van het programma Voetbal International en vind dat Johan Derksen niet zulke fouten grappen mag maken, omdat…’ Daar ruimen we wél graag plek voor in”, duidt de chef het verschil.
Hoe korter de brief, hoe meer indruk die maakt
Hoeveel brieven de redactie per dag ontvangt is enorm afhankelijk van het ontwerp. ,,De ene dag zijn het drie brieven en de andere dag zijn het er opeens tien”, vertelt Van der Sluis. Hij neemt ze allemaal door, beoordeelt ze op de inhoud, voegt indien nodig interpunctie toe en poetst wat taalfoutjes weg. Kapitalen worden kleine letters en het aantal uitroeptekens wordt gereduceerd om de leesbaarheid te verbeteren. ,,Verder verander ik er niet zoveel aan. Kromme zinnen trek ik bijvoorbeeld niet recht. Het is ten slotte de brief van de lezer en niet van mij.”
Drie zinnen zijn al genoeg om een heel sterk statement te maken
Al helpt hij de schrijvers soms wel om de tekst in te korten. ,,De brieven mogen maar 150 woorden tellen en dat is voor veel mensen een enorm struikelblok. Toch houden we hier streng aan vast. Ten eerste omdat de PZC een paar vaste brievenschrijvers kent, die letterlijk het aantal woorden tellen dat in de krant verschijnt – ik word hier dus streng op gecontroleerd. En ten tweede omdat wij ervan overtuigd zijn dat een korte brief veel meer zeggingskracht heeft dan een lange brief. De spanningsboog van lezers is niet zo groot. Dus hoe korter de brief, hoe meer indruk die maakt. Soms zijn drie zinnen al genoeg om een heel sterk statement te maken”, stelt hij.
Wanneer een brievenschrijver een ‘heel epistel van 225 woorden’ stuurt, verzoekt Van der Sluis ze eerst vriendelijk of zij zich kunnen beperken tot het maximum van 150. ,,En als ze bij een tweede poging nog steeds blijven hangen op 180, omdat ze vinden dat de strekking anders verloren gaat, dan help ik ze graag om die laatste 30 woorden te schrappen. Door kreten als ‘persoonlijk denk ik dat’, ‘ik ben van mening dat’, ‘mijns inziens’ en ‘volgens mij’ weg te halen, winnen we al een heleboel ruimte. En zo kunnen we steeds weer 8 tot 9 brieven plaatsen in deze rubriek.”
Marinierskazerne, Westerscheldetunnel en corona zijn veelbesproken
Welke onderwerpen de meeste reacties opleveren in de lezersrubriek? ,,De marinierskazerne staat met stip op nummer 1. Alleen al in de week van het besluit dat de marinierskazerne niet meer naar Vlissingen zou komen, ontvingen we 73 brieven over dit onderwerp. Op de voet gevolgd door de Westerscheldetunnel, waar met name Zeeuws-Vlamingen graag hun ontevredenheid uiten over de tol die hier betaald moet worden. En recent zijn er uiteraard ook veel brieven geschreven over het coronavirus en de maatregelen”, somt Van der Sluis op.
Zelf reageren op een artikel in de PZC? Stuur uw ingezonden brief dan naar lezersredacteur@pzc.nl en vermeld daarbij uw volledige naam en woonplaats. ,,Een brief of ansichtkaart naar de redactie sturen kan ook, deze tikt ons secretariaat dan keurig voor u over.” Het postadres is Edisonweg 37 E, 4382NV, Vlissingen. Reacties zijn niet langer dan 150 woorden en worden doorgaans op zaterdag in de krant gepubliceerd. De redactie behoudt zich het recht voor ingezonden brieven en artikelen te weigeren, te redigeren of in te korten.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Interview
Chef magazine Sara van Gorp: ‘Onze nieuwe columniste schrijft over onderwerpen die veel mensen raken’
Aanstaande zaterdag ligt er een verfrist magazine in de winkel en op de deurmat. Met een nieuwe naam, een nieuwe columniste en nieuwe rubrieken. Maar natuurlijk ook met vertrouwde namen. Mezza-chef Sara van Gorp over de vernieuwing van het magazine. ‘We hebben met de hele redactie lezers gebeld om te horen wat zij wilden.’ -
Internetredacteuren PZC werken dag en nacht: ook tijdens feestdagen
Om ervoor te zorgen dat pzc.nl altijd het laatste nieuws biedt, werken de internetredacteuren dag en nacht. Ook tijdens de feestdagen, zoals met kerst en oud en nieuw, gaan ze vrolijk door. ,,Ik kon niet met mijn vrouw en dochters naar mijn moeder om haar een gelukkig nieuwjaar te wensen”, vertelt ‘internetter’ Martijn de Koning. In plaats daarvan besteedde hij zijn nieuwjaarsdag achter de computer. -
PREMIUMExclusief
Dé 3 tv-terugkijktips van Angela de Jong die je niet mag missen!
Corona heeft een boel ellende gebracht dit jaar, maar er was ook een onbetwist lichtpuntje: lineaire televisie blijkt nog lang niet dood. Integendeel. Het medium dat al honderd keer is afgeschreven, beleefde een ongekende opleving. -
Interview
Panenka, de mini-voetbaltalkshow voor tussendoor
Elke maandag kun je op de website van deze krant kijken naar Panenka, een actuele voetbaltalkshow met een glimlach: kort, snel en vaak licht van toon. Voor liefhebbers die het voetbal serieus nemen, maar ook weer niet te. -
Waarom de PZC over een ruzie tussen twee tieners schrijft
Een vechtpartij tussen twee leerlingen van een middelbare school is van alle tijden. Om die reden haalt een opstootje ook niet gauw de krant. Maar de spanningen tussen twee scholieren van het Lodewijk College in Terneuzen liepen vorige week zó hoog op, dat het de hele stad in zijn greep hield. En zo werd een tienerruzie opeens Zeeuws nieuws.
-
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
-
-
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen. -
PREMIUM
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit.