Ondine van der Vleuten.
Volledig scherm
Ondine van der Vleuten. © Mechteld Jansen

Columnist Ondine van der Vleuten: ‘Columns mogen weerspiegelen dat het leven niet altijd leuk is’

Ondine van der Vleuten (58) werd in Frankrijk geboren, woonde op verschillende plekken in Nederland en spoelde uiteindelijk aan in Zeeland, waar ze als journalist bij de PZC begon. Sinds tien jaar schrijft ze ook columns.

Altijd journalist willen worden?
,,Nee. Ik studeerde voor vertaler Frans en Spaans, maar mijn leraar Nederlands zei dat ik een geboren journalist was. Daar had hij gelijk in: ik heb er 29 jaar later nog geen seconde spijt van gehad.”

Hoe ben je begonnen met columns?
,,Tien jaar geleden dacht toenmalig hoofdredacteur Peter Jansen dat ik wel een leuk genoeg leven had om over te schrijven. Dat werd ook meteen de insteek van mijn columns. Ik deed het vijf jaar, stopte en werd na vijf jaar weer gevraagd door de huidige hoofdredacteur.”

Wat vind je er zo leuk aan?
,,Ik kan schrijven op een andere manier dan ik normaal doe in artikelen. Ik hou van mooi schrijven, dat je kunt uitweiden over hoe iets eruitziet of de manier waarop iemand iets zegt. Ik heb de langste column, dus heb daar ook de ruimte voor.”

Wat hoop je ermee te bereiken?
,,Dat ik een glimlach op iemand zijn gezicht breng, en soms misschien ook een traantje. Er zijn weleens columns waarin ik een sterk standpunt inneem, maar ik probeer ze te vermijden. Ik doe het alleen als iets me echt raakt.”

Wie is jouw publiek?
,,Iedere column heeft zijn eigen publiek. De ene keer schrijf ik over plantjes en spreek ik mensen met groene vingers aan, de andere keer schrijf ik over een zweethutceremonie of R. Kelly.”

Wat doe je als je geen onderwerp hebt?
,,Als je begint als columnist, heb je laaghangend fruit. Afhankelijk van je levensfase komen er automatisch een aantal dingen voorbij waar je een keer over schrijft. Maar je kan niet dertig keer over Sinterklaas schrijven… Soms dienen onderwerpen zich aan, andere weken lukt het niet. Daarom is het goed dat je iets op de plank hebt liggen, dat je een tekst kunt oppakken waar je ooit een aanzet voor maakte. Ik heb geleerd nooit iets weg te gooien.”

Op welke column ben je trots?
,,’Dingen, Ondingen en Knipogen’. Daarin beschrijf ik een gesprek met een meneer uit Limburg die niets met regels heeft en nu op zijn 73 e kan doen waar hij zin in heeft. Hij maakte een boek waar niemand op zat te wachten, maar dat interesseerde hem niet. Die column werd overigens slecht gelezen. Mensen vinden de bulderlach het leukste, maar we zijn geen cabaretiers. Columns mogen weerspiegelen dat het leven niet altijd leuk is.”

De columns van Ondine (nog eens) lezen? Klik hier.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Verslaggeving in tijden van corona: ‘Journalistiek in optima forma’
    ACHTER DE SCHERMEN

    Verslagge­ving in tijden van corona: ‘Journalis­tiek in optima forma’

    Journalisten hebben volgens het kabinet tijdens de coronacrisis een vitaal beroep. De reden? Het belang van goede informatievoorziening en duiding van de ontwikkelingen. En dat is precies waar de PZC-journalisten deze dagen hun stinkende best voor doen. ,,Het voelt als mijn plicht om het nieuws bij onze lezers te brengen”, zegt algemeen verslaggever Rolf Bosboom. Al doet hij dat onder iets andere omstandigheden dan anders.