5 tips om elke Sudoku op te lossen
Tips en TrucsDie ultieme tip is nog niet gevonden maar, gesprekken met fanatieke spelers geven gelukkig genoeg handvatten om het spel met verve te spelen. Maar voordat we de liefhebbers aan het woord laten en we jou gaan voorzien van hun inzichten, eerst nog even dit.
Delen per e-mail
Wat is een sudoku in het kort.
Het is een puzzel die bestaat uit 9 blokken van 3x3 vakjes. In elk vakje hoort een cijfer van 1 tot en met 9 te staan. vul het diagram zo in, dat in elke rij, elke kolom en elk blok van 3 x 3 vakjes de cijfers 1 tot en met 9 één keer voorkomen.
Sudoku vertaald uit het Japans betekent isoleer de getallen. ‘Ik start met het isoleren van het cijfer dat ik het meeste zie’, vertelt sudoku-speler Arjan. ‘Van dat cijfer staan er de meeste en door je alleen daarop te focussen is de kans groter om dat cijfer te voltooien op alle openstaande posities. De vervolgstap die logisch lijkt is verder gaan met het volgende cijfer waarvan je er meerdere ziet. Zo loop je systematisch alle cijfers af. Als deze strategie opraakt, ga dan over tot het vullen van de rijtjes van links naar rechts of van boven naar onder’.
Houd altijd deze strategieën bij de hand:
- Uitsluiten
- Plaatsen
- Vastzetten
- Gokken
Bovenstaande tips werken in principe goed bij de wat ‘makkelijke’ sudoku’s. Het wordt pas echt een denksport als de moeilijkheidsgraad omhoog gaat en het aantal, voorbedrukte cijfers afnemen.
Tijd om het eens te proberen! Ga hier naar de Sudoku van vandaag
De kunst is vier tot vijf stappen vooruit te denken
Sudoku-liefhebber Bob zegt dat de kunst is om vier tot vijf stappen vooruit te denken. Dat betekent dus veel onthouden en dat kan niet iedereen. Het heeft niets te maken met opleiding of een hoger IQ. De een kan nu eenmaal meer onthouden dan een ander, is Bobs theorie. Het goede nieuws is, je kunt je brein trainen om meer te onthouden maar, aanleg in de basis is een must.
Als je regelmatig sudoku’s oplost, train je je hersenen. Om nog beter te worden, kun je ook vaker een sudoku beetpakken. Neem bijvoorbeeld elke dag, in de ochtend of avond wat voor jou werkt, een half uur de tijd om een sudoku op te lossen. Iedereen heeft vast wel ergens dertig minuten over om te trainen. Een verandering van patroon duurt ongeveer dertig dagen. Na die dertig dagen weet je niet beter en is het dagelijks spelen helemaal ingeburgerd. Dan is het moment van de waarheid aangebroken en ga je vanzelf merken of je in staat bent om meer te onthouden. Wie weet kun je na die maand een moeilijkheidsgraad omhoog of zelfs nog meer.
Bob heeft het sudoku spelen weleens overgelaten aan een computer. Uiteindelijk lost een computerprogramma wel het spel op maar, beleef ik er minder plezier aan’, zegt Bob. De techniek blijft zich verder te ontwikkelen en er zijn zelfs al algoritmes voor sudoku’s. Voorlopig los ik ze zelf op’, lacht Bob,’ dat is natuurlijk ook het leukste.’
Tips & trucs voor elk niveau
Tip 1: Het makkelijkste is om als eerste te zoeken naar een rij met zo min mogelijk lege vakjes. Dat zorgt voor een beperkt aantal mogelijkheden.
Tip 2:
Gaat de moeilijkheidsgraad omhoog zet dan met een potlood een mogelijk getal in een hokje. Als het getal toch ergens anders moet staan, streep of gum je het gewoon weg. Een handige manier om het onthouden van getallen ergens vast te leggen. Enne, je mag deze techniek natuurlijk bij alle sudoku’s, makkelijk of moeilijk, gebruiken. Wat ook helpt: zoek in een rij van drie blokken naar twee blokken met eenzelfde getal. Concentreer je in eerste instantie op één cijfer, een cijfer dat al vaak voorkomt.
Zin om het al te proberen? Ga dan snel naar de Sudoku pagina
Tip 3:
Er zijn ook online hulpmiddelen die je de weg wijzen naar het juiste cijfer. Hier kun je jouw spel online nabootsen als je er echt niet meer uitkomt. Het is natuurlijk wel een soort laatste redmiddel want heel verleidelijk om dan ook de rest van de andere cijfers in te vullen. Plus het euforische gevoel dat je mist, als je een sudoku zelfstandig hebt ingevuld
Tip 4:
Klok je tijd eens, oftewel hoe lang doe je over een puzzel. Het zal je inzicht geven en uitdagen om het de volgende keer sneller te doen (of natuurlijk een moeilijkere puzzel gaan doen). Heb je een partner, vriend of collega die ook graag sudoku speelt? Start samen met dezelfde sudoku en klok wie het eerste klaar is. Een beetje competitie met jezelf of een ander doet wonderen voor je vaardigheden.
Tip 5:
Wiskundige Wil Schilders schreef twee boeken over het oplossen van sudoku’s. ‘Los elke sudoku op’ en ‘Moeilijke sudoku’s’ oplossen zijn klinkende titels waarin structuren worden getoond en daarmee manieren om de puzzel op te lossen. Dit zijn niet de enige boeken die je kunnen helpen bij het volmaken van je sudoku. Er is genoeg te vinden op dit gebied.
Tip 6:
Geniet er ook van. Vooral van het moment dat je het laatste getal invult. Pure magie, toch?
Succes met oplossen!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
ACHTER DE SCHERMEN
De lezersrubriek: waar de lezers van PZC een podium krijgen
-
De oorlog in de krant: ‘Dit moeten we nooit meer willen’
Interviews met ooggetuigen, verslagen van herdenkingsbijeenkomsten en berichten over activiteiten die worden gehouden in het kader van 75 jaar vrijheid: de PZC staat er al maanden vol mee. ,,Door al die verhalen laten we zien hoe verschrikkelijk de Tweede Wereldoorlog was en daarmee zeggen we eigenlijk: dit moeten we nooit meer willen.” -
Waarom we de grootste voetbaldichtheid ter wereld best wat meer mogen vieren
Nederland telt een miljoen amateurvoetballers die vooral in het nieuws komen als het mis gaat. ,,We hebben de grootste voetbaldichtheid ter wereld, maar eigenlijk wordt dat weinig gevierd”, aldus sportverslaggever en columnist Sjoerd Mossou en initiatiefnemer van de Week van het Amateurvoetbal volgende maand. -
Waarom de PZC over een ruzie tussen twee tieners schrijft
Een vechtpartij tussen twee leerlingen van een middelbare school is van alle tijden. Om die reden haalt een opstootje ook niet gauw de krant. Maar de spanningen tussen twee scholieren van het Lodewijk College in Terneuzen liepen vorige week zó hoog op, dat het de hele stad in zijn greep hield. En zo werd een tienerruzie opeens Zeeuws nieuws. -
PREMIUMExclusief
Dé 3 tv-terugkijktips van Angela de Jong die je niet mag missen!
Corona heeft een boel ellende gebracht dit jaar, maar er was ook een onbetwist lichtpuntje: lineaire televisie blijkt nog lang niet dood. Integendeel. Het medium dat al honderd keer is afgeschreven, beleefde een ongekende opleving.
-
Internetredacteuren PZC werken dag en nacht: ook tijdens feestdagen
Om ervoor te zorgen dat pzc.nl altijd het laatste nieuws biedt, werken de internetredacteuren dag en nacht. Ook tijdens de feestdagen, zoals met kerst en oud en nieuw, gaan ze vrolijk door. ,,Ik kon niet met mijn vrouw en dochters naar mijn moeder om haar een gelukkig nieuwjaar te wensen”, vertelt ‘internetter’ Martijn de Koning. In plaats daarvan besteedde hij zijn nieuwjaarsdag achter de computer. -
Columnist Maikel Harte: ‘Als mensen met mij in gesprek willen, doe ik dat’
Maikel Harte uit Terneuzen is in het dagelijks leven werkzaam in de advocatuur, daarnaast treedt hij regelmatig op als kleinkunstenaar en schrijft hij columns voor de PZC. -
PREMIUMACHTER DE SCHERMEN
Integriteitskwestie? ‘Dan halen wij de onderste steen boven’
De afgelopen weken schonk de PZC veel aandacht aan de De Bat-affaire, waarbij de integriteit van provinciebestuurder Jo-Annes de Bat (CDA) ernstig in twijfel werd getrokken. Journalist Ernst Jan Rozendaal zat bovenop de zaak en vertelt hoe hij er alles aan deed om de onderste steen boven te halen. ,,Op het moment dat je aanwijzingen hebt dat er iets niet klopt, móet je dat ophelderen.”