Volledig scherm
Thomas van den Houten, die het hier uitschreeuwt na een gemiste kans tegen FC Emmen, verruilt Telstar voor de Amsterdamse tweededivisionist AFC. © Roel Bos/Orange Pictures

Jack van Gelder vroeg Thomas van den Houten naar AFC te komen

AMSTERDAM - De zoektocht van Thomas van den Houten naar een nieuwe club is ten einde. De verdediger uit Goes heeft een akkoord bereikt met AFC en speelt dit seizoen met de Amsterdamse club in de tweede divisie. Van den Houten komt over van Telstar, waar zijn contract deze zomer na twee seizoenen niet werd verlengd. Daarvoor speelde de linksbenige verdediger voor onder meer Hoek, Goes en RBC.

De 27-jarige Van den Houten hoopte na zijn vertrek bij Telstar op een nieuw contract bij een profclub. Zijn zaakwaarnemer Youssif Hamzaoui had verschillende opties, maar Van den Houten wilde het liefst in Nederland blijven. ,,Als ik naar Azerbeidjan of zo zou gaan, zou ik mijn zoontje bijna nooit zien'', legt Van den Houten uit. ,,De afgelopen twee seizoenen heb ik hem minder gezien dan ik wilde. Ik wil en moet er meer voor hem zijn. Daarnaast wilde ik ook graag zo dicht mogelijk bij huis voetballen, zodat ik nu mijn studie af kan ronden.''

Van den Houten trainde vorige maand met FC Dordrecht mee en kwam ook in actie tijdens een aantal oefenwedstrijden. De club van trainer Gérard de Nooijer bood hem echter geen contract aan. ,,Heel jammer, want FC Dordrecht zou voor mij perfect zijn geweest. Dan had ik vanuit Zeeland heen en weer kunnen reizen en ook mijn studie af kunnen ronden.'' Er was daarna contact met onder meer eersteklasser Kloetinge en hoofdklasser Goes, waar Van den Houten mee trainde. Dinsdag deed hij hetzelfde bij tweededivisionist AFC, waar ze al duidelijk hadden gemaakt dat ze Van den Houten graag in wilden lijven.

,,Ik ga heen en weer reizen tussen Goes en Amsterdam. Ik moet op dinsdag en donderdag trainen. Als het moet kan ik daar ook overnachten'', aldus Van den Houten. AFC wordt getraind door de ervaren Ton du Chatinier, die zelf tien jaar voor FC Utrecht speelde en later onder meer trainer was bij Elinkwijk, Kozakken Boys, Spakenburg en oude liefde FC Utrecht. Du Chatinier was tevens assistent van Guus Hiddink bij Anzji en werkte ook als assistent-trainer bij de nationale ploeg van Zuid-Korea. Sinds de zomer van 2016 is hij hoofdtrainer van de in 1895 opgerichte Amsterdamsche Football Club.

,,Du Chatinier belde me twee weken geleden en zei dat hij me er graag bij wilde hebben'', vertelt de verdediger. ,,'s Middags belde ook Jack van Gelder me. Hij is nauw betrokken bij AFC, had beelden van me bekeken en maakte duidelijk dat ik naar zijn club moest komen. Vandaag (woensdag, red.) heb ik de club laten weten dat ik kom. Iedereen is heel enthousiast en de mensen van AFC doen erg hun best om alles zo goed mogelijk voor me te regelen.''

AFC begint de competitie in de tweede divisie op zaterdag 26 augustus met een thuiswedstrijd tegen het uit de Jupiler League gedegradeerde Achilles'29. Een week later gaat Van den Houten met zijn ploeg op bezoek bij Kozakken Boys. Het duel met zijn vriend en voormalig ploeggenoot Lionel Fitsch, die Hoek verruilde voor Barendrecht, staat voor zaterdag 16 december op de speelkalender.

  1. De Nooijer keert zoals verwacht terug in wedstrijdselectie FC Dordrecht

    De Nooijer keert zoals verwacht terug in wed­strijd­se­lec­tie FC Dordrecht

    DORDRECHT - Bradley de Nooijer maakt deel uit van de wedstrijdselectie van FC Dordrecht voor de uitwedstrijd van vanavond tegen Fortuna Sittard. De verdediger en zoon van trainer Gérard de Nooijer leek deze zomer te vertrekken bij FC Dordrecht, maar keerde vorige week weer terug op het veld. Twee dagen na het vertrek van technisch directeur Marco Boogers werd duidelijk dat De Nooijer (19) er tegen Fortuna Sittard gewoon bij is. Julius Bliek, die deze zomer overkwam van Kloetinge, zit ook bij de selectie.
  2. Saïd Bouzambou keert terug op het oude nest

    Saïd Bouzambou keert terug op het oude nest

    VLISSINGEN - De planning was dat hij dit seizoen gewoon weer voor FT Antwerpen zou spelen, tot Saïd Bouzambou half juni ineens te horen kreeg dat hij moest vertrekken bij de Belgische topclub. De Vlissinger ging vervolgens voor een kort avontuur naar Indonesië, om uit te komen voor Vamos Mataram. Eenmaal terug in Nederland legde hij de aanbiedingen van verschillende clubs naast elkaar en maakte hij een verrassende keuze: Bouzambou keert terug bij Groene Ster Vlissingen.