Hulst
Volledig scherm
Hulst

Gemeente Hulst heeft geld over voor extra uitgaven

HULST - De gemeente Hulst staat er op financieel vlak best goed voor. Volgend jaar is er, voor het eerst in jaren, aardig ruimte voor extraatjes. Daarnaast stijgen de lasten minde hard dan eerder voorzien. Dat blijkt uit de begroting voor 2017.

De gunstige cijfers zijn een gevolg van het 'behoedzame financiële beleid van de afgelopen jaren', vertelt wethouder Adri Totté. "En daarnaast is de uitkering uit het gemeentefonds hoger dan we verwacht hadden."

De begroting voor volgend jaar is sluitend, zelfs nadat een voorgenomen stijging van de belastingen deels is ingetrokken. De verhoging van de ozb-belasting met 3 procent is van de baan, en de afvalheffenstoffing stijgt niet met 9 euro per huishouden, maar met ongeveer de helft daarvan. Dat betekent dat elk huishouden volgend jaar zo'n 10 euro méér betaalt dan dit jaar, en geen 21 euro (woningeigenaar) of 15 euro (huurder), zoals aanvankelijk de bedoeling was.

Daarnaast is er flink wat geld gereserveerd voor extra zaken. "We kunnen nu dingen realiseren die de afgelopen jaren zijn blijven liggen", constateert Totté tevreden. Zo is er geld uitgetrokken voor het opknappen van dorps- en gemeenschapshuizen, en voor uitgaven aan leefbaarheid in de kernen, zoals het onderhoud van speeltuintjes.

Totté noemt ook de realisatie van mediatheken op scholen, zoals komend jaar in de nieuwe brede school in Sint Jansteen. Ook is er budget voor de herinrichting van de Julianastraat in Heikant en het invoeren van cameratoezicht in het centrum van Hulst. De Hulster gemeenteraad praat woensdag over de begroting, en besluit er op donderdag 10 november over.