Volledig scherm

Klap op klap

Het wil maar niet lukken. Ondanks alle pogingen van het provinciebestuur om Zeeland ‘op de kaart te zetten’, wordt onze provincie in de rest van ons land nog altijd beschouwd als een gebiedje dat er in het geheel niet toe doet.

De afgelopen dagen kreeg het Zeeuwse imago weer klap op klap te incasseren. De eerste klap: de Algemene Nederlandsche Wielrijders-Bond had Zeeuws-Vlaanderen weer eens weg gelaten, toen de bond in een of andere gids een kaart van Nederland had afgedrukt. Een abuisje? Nee hoor, zo verklaarde een woordvoerder van de ANWB doodleuk tegenover Omroep Zeeland, het was een ‘creatieve keuze’ van de redactie geweest.

Wat hij daarmee bedoelde werd niet helemaal duidelijk, maar vermoedelijk probeerde hij te zeggen dat een kaart van Nederland zonder Zeeuws-Vlaanderen mooier oogt dan een kaart met. Hevige verontwaardiging bezuiden de Westerschelde. Maar ook in de Middelburgse Abdijgebouwen liep men stampvoetend rond. "Zijn ze nou helemaal van de pot gerukt!’’, schijnt gedeputeerde Jo-Annes de Bat woedend uitgeroepen te hebben en hij eiste op hoge toon excuses.

Klap nummer twee: wie de Boerinnen Kalender 2017 aanschaft (eerlijk gezegd zou ik niet weten waarom een mens dat zou doen, maar dit slechts terzijde) zal tevergeefs zoeken naar een lekkere Zeeuwse boerenmeid. De kalender staat vol met foto’s van aantrekkelijk agrarisch vrouwenvlees, maar een Zeeuwse inbreng ontbreekt, terwijl er hier toch (vraag maar aan Surrender) genoeg schoons op de boerenerven rondwandelt.

Als klap op de vuurpijl bereikte ons het nieuws dat het Zeeuwse spruitje dreigt uit te sterven. Het aantal spruittelers neemt in rap tempo af en dat betekent dat we het binnen afzienbare tijd vermoedelijk zonder Zeeuwse spruitjes moeten doen.
Erg hè, allemaal.

En Zeeuws Meisje heb ik ook al jaren niet meer gezien.

  1. Blue Monday

    Blue Monday

    Wat nou, Blue Monday? Als ik op maandagochtend de gordijnen openschuif, zie ik hoe een waterig winterzonnetje gaatjes prikt in een lichte mistdeken die zich over het land uitspreidt. De kat van de buurman loopt met lome tred over het dak van onze schuur en knipoogt schalks in mijn richting. Het eitje dat mevrouw Van Dam voor mij heeft gekookt, heeft exact de juiste hardheidsgraad, uit de broodrooster floepen twee mooi geroosterde boterhammetjes, de krant die ik zojuist van de mat heb geraapt brengt mooi nieuws: PvdA en SP hebben beloofd dat zij zich zullen inzetten voor een tolvrije Westerscheldetunnel. Wat nou, Blue Monday?