Volledig scherm

Horrorclown

Boeh!” Plots dook het mannetje op uit de bosschages achter in onze tuin. Strokleurige pruik, rode dopneus, wit beschilderde mond.

„Boeh”, riep hij nogmaals, nu iets harder.
„Wat doe jíj nou?”, keek ik hem verbaasd aan.
„Je moet schrikken!”, zei hij op bevelende toon.
„Hoezo dat?”
„Zie je dat niet? Ik ben een horrorclown!” En hij zwaaide dreigend met een roestig aardappelschilmesje.
Ik bekeek het mannetje nog eens goed en toen viel het kwartje:
„Jij bent Bassie”, zei ik verrast. „Jij bent Bassie van Bassie & Adriaan.”

Geslagen ging hij op een steen zitten, uit zijn linkerooghoek druppelde traag een traan. Hij begon te vertellen: dat de vraag naar circusclowns tegenwoordig nul komma nul is; dat geen mens meer zit te wachten op een televisieclown; dat cliniclowns steeds vaker als ongewenst personage het ziekenhuis worden uitgeschopt. Moraal van zijn verhaal: in de clownsbranche valt geen droog brood meer te verdienen. En wat denk je? Las hij laatst in de krant dat er een nieuw soort clown is geboren: de horrorclown; een eng type dat met zijn bloeddorstige blik, grote puntige tanden en scherpe klauwen kleine kinderen de stuipen op het lijf jaagt. Hoewel de internationale clownsbond (de World Clowns Association - écht, die bestaat) vreest dat de horrorclown het clownsambacht een slechte naam bezorgt, wordt hij overal gesignaleerd.

„Ik ben wel dom, maar niet slim”, had Bassie tegen zichzelf gezegd en hij besloot een poging te wagen om als horrorclown aan de kost te komen. Ik heb die Bassie altijd een grote griezel gevonden, maar een horrorclown, nou nee. En dat zei ik hem dus ook.
Met een zucht stond hij van de steen op en met afhangende schouders verdween hij in de bosjes van de tuin van de buren.
„Allememachies”, hoorde ik hem mompelen.

  1. Blue Monday

    Blue Monday

    Wat nou, Blue Monday? Als ik op maandagochtend de gordijnen openschuif, zie ik hoe een waterig winterzonnetje gaatjes prikt in een lichte mistdeken die zich over het land uitspreidt. De kat van de buurman loopt met lome tred over het dak van onze schuur en knipoogt schalks in mijn richting. Het eitje dat mevrouw Van Dam voor mij heeft gekookt, heeft exact de juiste hardheidsgraad, uit de broodrooster floepen twee mooi geroosterde boterhammetjes, de krant die ik zojuist van de mat heb geraapt brengt mooi nieuws: PvdA en SP hebben beloofd dat zij zich zullen inzetten voor een tolvrije Westerscheldetunnel. Wat nou, Blue Monday?