article
1.6228791
Vogelwaarde Tennisclub Vogelvlucht uit Vogelwaarde staat dit jaar in het teken van het 50-jarig jubileum.
Vogelvlucht is symbool van verbroedering
Vogelwaarde Tennisclub Vogelvlucht uit Vogelwaarde staat dit jaar in het teken van het 50-jarig jubileum.
http://www.pzc.nl/sport/zeeuwse-sport/vogelvlucht-is-symbool-van-verbroedering-1.6228791
2016-07-29T09:47:00+0000
http://www.pzc.nl/polopoly_fs/1.6228800.1469785467!image/image-6228800.JPG
Vogelwaarde,Tennis,jubileum,tennisclub,TC Vogelvlucht,Desiré de Schepper,hermes
Zeeuwse sport
Home / Sport / Zeeuwse sport / Vogelvlucht is symbool van verbroedering

Vogelvlucht is symbool van verbroedering

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   De kersverse voorzitter Desiré de Schepper weet dat Vogelvlucht onderdeel was van de vredesbesprekingen tussen de rivaliserende kernen Boschkapelle en Rapenburg.
   Fotograaf
  Vogelwaarde Tennisclub Vogelvlucht uit Vogelwaarde staat dit jaar in het teken van het 50-jarig jubileum.

  De oprichting van de vereniging op 13 september 1966 staat symbool voor de verbroedering van Boschkapelle en Rapenburg. Kernen die lange tijd op gespannen voet met elkaar leefden.

  Vroegere rivaliteit

  In de 'vredesbesprekingen' van de voormalige dorpen had burgemeester Molthoff een belangrijk aandeel, mede door de aanleg van de gemeenschappelijke sportaccommodatie. Op 20 augustus 1967 was de officiële opening van Sportcomplex Vogelwaarde een feit, waaronder zowel de voetbalvereniging als de tennisclub ressorteren. ,,Mijn vader, afkomstig uit Rapenburg, vertelt wel eens over de vroegere rivaliteit tussen Boschkapelle en Rapenburg. Zoals over een groep van zo'n veertig man die op klompen rondmarcheerde en naar het rivaliserende dorp trok om te vechten omdat iemand uit 'Den Bos' het had gewaagd om een meisje uit Rapenburg 'af te pakken', of andersom", vertelt de huidige voorzitter Desiré de Schepper.

  Voorzitter

  Hij heeft officieel per 1 januari 2016 de voorzittershamer overgenomen van Joop Hermans. ,,Er is onder de twaalfjarige leiding van Joop veel vernieuwd op het complex van TC Vogelvlucht. Zo is het tennispark gerenoveerd en spelen we sinds enkele jaren op kunstgravel. Onze drie banen zijn daardoor na regenval veel sneller bespeelbaar. We hebben gelukkig een grote, hechte groep vrijwilligers met enorm veel inzet en vakmanschap, die ook zelf onze kantine heeft gebouwd. Deze groep vergrijst echter. Op onze kunststofbanen is gelukkig veel minder onderhoud nodig dan voorheen op natuurgravel", vertelt De Schepper.

  Vliegende kievit

  Preses van het eerste uur van TC Vogelvlucht is Wim Blommaart, terwijl Aloys Sponselee sinds zijn aantreden in 1983 de club het langst leidde. Ook Johan de Rijk en Guust de Schepper hadden in een grijs verleden de regie in handen, evenals de inmiddels overleden Theo Broeckhaert en Yvan de Vilder. ,,Het wapen van de vroegere gemeente Vogelwaarde kende vier kieviten in de kleuren groen en geel. Vandaar onze clubvlag in de kleuren groen en geel met een vliegende kievit. De algemene ledenvergaderingen vonden in den beginne plaats in het Dorpscentrum Vogelwaarde, terwijl de overige vergaderingen bij de bestuursleden thuis werden gehouden", aldus oud-voorzitter Sponselee die voor de gelegenheid in de archieven is gedoken.

  Motorclub

  Na de realisering van het clubgebouw vonden de vergaderingen aldaar plaats. ,,Ons oude groene houten clubgebouw is na de bouw van de nieuwe stenen kantine overgenomen door een motorclub uit Hulst. Legendarisch zijn de vriendschappelijke ontmoetingen met de Duitse tennisvereniging Blau Wei. De ene keer in Vogelwaarde, de andere keer in Duitsland", zegt Sponselee met gevoel voor nostalgie.

  Ledenaantal

  TC Vogelvlucht telt vandaag de dag een respectabel aantal van zo'n 215 leden, waaronder ongeveer 50 jeugdleden. Vooral bij de meisjes was er in het verleden een sterke lichting. De beste prestatie van het mannenteam was de tweede plaats in de hoofdklasse. ,,We wonnen toen zelfs met 6-0 van TC Sjef, de huidige kampioen van Zeeland", aldus Desiré de Schepper.

  Het 50-jarig jubileum wordt in het weekeinde van 17 en 18 september gevierd.