article
1.6469012
ZOUTELANDE - Lein Lievense is blij dat hij Erwin Harmes in 2015 over de streep hielp. ,,Het is de charme van de Kustmarathon dat we elkaar helpen."
'Ik kon 'm toch niet laten liggen?'
ZOUTELANDE - Lein Lievense is blij dat hij Erwin Harmes in 2015 over de streep hielp. ,,Het is de charme van de Kustmarathon dat we elkaar helpen."
http://www.pzc.nl/sport/zeeuwse-sport/ik-kon-m-toch-niet-laten-liggen-1.6469012
2016-09-30T07:52:48+0000
http://www.pzc.nl/polopoly_fs/1.6469014.1475221727!image/image-6469014.JPG
Zoutelande,Kustmarathon,Lein Lievense,Erwin Harmes,hermes
Zeeuwse sport
Home / Sport / Zeeuwse sport / 'Ik kon 'm toch niet laten liggen?'

'Ik kon 'm toch niet laten liggen?'

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Erwin Harmes krijgt in 2015 in de laatste 100 meter hulp vanLein Lievense (rechts). foto ruben oreel
  ZOUTELANDE - Lein Lievense is blij dat hij Erwin Harmes in 2015 over de streep hielp. ,,Het is de charme van de Kustmarathon dat we elkaar helpen."
  In een officiële wedstrijd kan zoiets niet. Dan was-ie gediskwalificeerd

  Geen seconde dacht Lein Lievense na. De organisator van de Kustmarathon handelde gewoon. ,,Ik kon die jongen daar toch niet tegen de hekken laten liggen? Dat past niet bij deze wedstrijd", zegt hij. ,,Dat past ook niet bij mij."

  Onderwerp van gesprek is de ongelukkige finish van Erwin Harmes, precies een jaar geleden. De Middelburgse atleet kwam als derde de Langstraat in, maar haalde de finishlijn niet op eigen kracht. Hij begon te zwalken - waarschijnlijk door vochttekort - en zeeg zo'n 100 meter voor de streep ineen. Het was een beeld dat op je netvlies blijft plakken.

  Lievense, die traditioneel alle deelnemers opwacht na 42,195 kilometer, was als één van de eersten bij hem. En samen met André Stroo, ook betrokken bij de organisatie, zorgde hij ervoor dat Harmes zijn wedstrijd kon afmaken. En hij werd ook zonder problemen als derde geklasseerd.

  Facebook

  ,,In een officiële wedstrijd kan zoiets niet. Dan was-ie gediskwalificeerd", weet Lievense. ,,Maar wij hebben geen officiële wedstrijd, hè. Het is juist de charme van de Kustmarathon dat we elkaar helpen en dat we heel spontaan reageren. En ik ben ook heel blij dat ik het heb gedaan. Stel dat we Erwin gewoon hadden liggen. Dan hadden 50 mensen hun telefoon gepakt, een filmpje van hem gemaakt en dat op Facebook gezet. Dan had je de reacties eens moeten horen. Die waren dan niet mals geweest. Wim Schot, onze wedstrijdleider, zei ook meteen dat we precies het juiste hadden gedaan."

  Op dat ene moment in 2015 waren de krachtbronnen van de Kustmarathon in één oogopslag zichtbaar: het pure, het menselijke en het eigengereide. Lievense: ,,Zo gaat het al veertien jaar bij ons. Bij ons is niet alles dichtgetimmerd. Dat willen we niet, want het is maar een spel, hè. Daarom zijn we ook nooit met een grote sponsor in zee gegaan, want dan raak je die spontaniteit kwijt."

  Met diezelfde frisheid reageerde Lievense de afgelopen weken op aanvragen voor wildcards, ook al rees er wel eens twijfel over de serieusheid daarvan. ,,Toen er vorige week een Marokkaan werd aangemeld, werd er gezegd dat die wel eens niet kon bestaan. Tja, ik heb dat toen ook niet nagetrokken. Waarom zou ik? Ik denk altijd: als iemand hier wil komen lopen, dan komt-ie toch gewoon… Het maakt mij echt niet uit wie er aan de start staat."