article
1.6127179
TERNEUZEN - De Terneuzense volleybalvereniging Scheldesport moet op zoek naar een nieuwe trainer. Finie Kiel houdt het na 26 jaar voor gezien. "Ik krijg het te druk met mijn werk en ik wil meer aandacht besteden aan mijn gezin", motiveert hij zijn besluit.
Boegbeeld Kiel doet stapje terug bij volleybalvereniging Scheldesport
TERNEUZEN - De Terneuzense volleybalvereniging Scheldesport moet op zoek naar een nieuwe trainer. Finie Kiel houdt het na 26 jaar voor gezien. "Ik krijg het te druk met mijn werk en ik wil meer aandacht besteden aan mijn gezin", motiveert hij zijn besluit.
http://www.pzc.nl/sport/zeeuwse-sport/boegbeeld-kiel-doet-stapje-terug-bij-volleybalvereniging-scheldesport-1.6127179
2016-06-21T17:53:00+0000
http://www.pzc.nl/polopoly_fs/1.6127588.1466531182!image/image-6127588.JPG
Terneuzen,Volleybal,Hylke Haers,Finie Kiel,VV Scheldesport,hermes
Zeeuwse sport
Home / Sport / Zeeuwse sport / Boegbeeld Kiel doet stapje terug bij volleybalvereniging Scheldesport

Boegbeeld Kiel doet stapje terug bij volleybalvereniging Scheldesport

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   De vertrekkende trainer Finie Kiel wordt geflankeerd door voorzitter Hylke Haers (rechts).
   Fotograaf
  TERNEUZEN - De Terneuzense volleybalvereniging Scheldesport moet op zoek naar een nieuwe trainer. Finie Kiel houdt het na 26 jaar voor gezien. "Ik krijg het te druk met mijn werk en ik wil meer aandacht besteden aan mijn gezin", motiveert hij zijn besluit.

  Het stoppen van Kiel is een flinke aderlating voor Scheldesport. De 51-jarige Terneuzenaar mag als boegbeeld van de volleybalclub worden beschouwd. Naast zijn langdurig trainerschap bekleedde hij tal van bestuurlijke functies (en nog) binnen Scheldesport. Hij was ook tien jaar competitieleider binnen de Nederlandse volleybalbond (Nevobo).

  Zijn grootste passie bleef echter het trainen van de vrouwen en de jeugd, alleen bij Scheldesport. "Ik heb me altijd als een opleidingstrainer gezien. De uitdaging is om de jeugd beter te maken. Dat geldt ook voor de vrouwen. Volleybal is technisch gezien best een moeilijke sport."

  Hij heeft nooit de intentie gehad om een mannenteam te trainen. "Dat is typerend voor het volleybal. Je traint of de mannen óf de vrouwen. Dat valt niet uit te leggen." Finie Kiel begon zelf op vijftienjarige leeftijd met zijn broers en schoolvrienden te volleyballen bij Scheldesport. "Dat was bij de senioren, want er was slechts één mannenteam. Jeugd was er niet."

  Continuïteit
  Het werd al snel duidelijk dat die basis te wankel was om de continuïteit van de club te garanderen. Een ledenwerfactie werd op touw gezet. "We hebben eerst een brief opgesteld. Daarna zijn we flyers huis aan huis gaan verspreiden." De respons was geweldig. "We kregen er zestig nieuwe leden bij. We hadden ineens vijf aspirantenteams (10-14 jaar). Daaruit werd een selectie gemaakt, die in de jeugdcompetitie kon meedoen."

  Er zat echter ook een keerzijde aan. Jeugdspelers trokken later voor hun studie naar Brabant en verlieten de club. "De beste volleybaltalenten raakten we kwijt. Ze kregen van Brabantse clubs, die op een hoger niveau speelden, een kamer aangeboden."

  Kiel heeft hoogte- en dieptepunten van dichtbij meegemaakt. Hij haalt de bloeiperiode van Scheldesport eind jaren negentig aan. De vereniging was toen met drie mannenteams, twee vrouwenteams en vijf jeugdploegen goed vertegenwoordigd. "Er was voldoende doorstroming vanuit de jeugd naar de senioren, dat toen met de mannen in de derde divisie uitkwam. Een hoger niveau hebben we niet meer gehad. De vrouwen bereikten met de promotieklasse het plafond."

  Gouden tijden
  Het waren ook de gouden tijden van andere Zeeuws-Vlaamse volleybalclubs als Morres en De Sterre, die landelijk op hoog niveau speelden. Maar na een aantal jaren kwam de klad erin en vielen de Zeeuws-Vlaamse volleybalclubs van het divisiepodium. De clubs zagen met lede ogen de nivellering aan. Er werd gevreesd voor de toekomst, want de belangstelling bij de jeugd liep sterk terug. De clubs besloten rond de tafel te gaan zitten.

  Kiel: "De oplossing leek om de beste spelers van de clubs bij elkaar te brengen, maar dat is niet gelukt. Dan zie je toch het hokjesdenken." Scheldesport kwam in een neerwaartse spiraal terecht. Anno 2016 zijn er nog twee vrouwenteams en een (mixed) jeugdteam over. De mannenploeg viel vier jaar geleden uit elkaar.

  Finie Kiel heeft het volleybal zien evolueren. "Vroeger was het spel specifieker op één speelster afgestemd. Nu is het gevarieerder en ligt het tempo hoger. Het is fysieker geworden. Bij de vrouwen wordt er tegenwoordig veel harder geslagen. Ze doen niet meer onder voor de mannen."

  Nieuw team
  Hij stopt nu als trainer maar gaat niet helemaal verloren voor Scheldesport. Kiel, die drie jaar voorzitter was, blijft als bestuurslid verantwoordelijk voor de competitieschema's en het aanstellen van de arbiters. Hij sluit ook niet uit dat hij ooit weer als trainer terug aan de slag zal gaan. Maar op dit moment staat zijn besluit om te stoppen vast.

  Vijf jaar geleden viel de eerste vrouwenploeg van Scheldesport uiteen. De club plaatste een advertentie in de krant om nieuwe leden aan te trekken. Zo kwam een aantal speelsters van Savok uit Philippine, met wie Scheldesport een samenwerkingsverband heeft, de selectie versterken.

  De huidige voorzitter Hylke Haers is één van die speelsters. Er moest een nieuw team worden opgebouwd. Dat strookte met de ambities van trainer Finie Kiel, die aan de slag ging met de volleybalsters in de leeftijd van 18 tot 29 jaar. "De selectie is in de breedte sterker geworden. Er staat een goede basis", zegt Hylke Haers.

  Overstap
  De vrouwen van Scheldesport maakten de overstap naar de derde klasse in West-Brabant, omdat de Zeeuwse competitie door het wegvallen van teams minder aantrekkelijk werd . "We zijn in Brabant vorig jaar kampioen geworden. Je zag het team beter worden."

  Komend seizoen keren de vrouwen terug in de tweede klasse, met Brabantse en Zeeuwse teams. Alleen wel zonder trainer Kiel. Haers respecteert zijn beslissing. "Het kwam niet echt als een verrassing. Finie steekt er heel veel tijd in."

  De 26-jarige volleybalster uit Philippine realiseert zich dat het moeilijk wordt om nog een trainer te vinden. De spoeling wordt steeds dunner. "We kunnen het intern oplossen, maar dat is niet de bedoeling. De nieuwe trainer treft een leuke groep meiden. De sfeer binnen de vereniging is uitstekend."