article
1.5289686
MIDDELBURG - Erwin Harmes is niet alleen hardloper, hij verzamelt ook kunst.
Atleet Erwin Harmes overwon vele tegenslagen
MIDDELBURG - Erwin Harmes is niet alleen hardloper, hij verzamelt ook kunst.
http://www.pzc.nl/sport/zeeuwse-sport/atleet-erwin-harmes-overwon-vele-tegenslagen-1.5289686
2015-09-30T15:35:00+0000
http://www.pzc.nl/polopoly_fs/1.4875810.1465588710!image/image-4875810.JPG
Middelburg,Kustmarathon,Erwin Harmes,hermes
Zeeuwse sport
Home / Sport / Zeeuwse sport / Atleet Erwin Harmes overwon vele tegenslagen

Atleet Erwin Harmes overwon vele tegenslagen

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Erwin Harmes
   Fotograaf
  MIDDELBURG - Erwin Harmes is niet alleen hardloper, hij verzamelt ook kunst.

  Zaterdag hoopt hij de Kustmarathon te winnen en daarna wil hij er over schilderen. Het leven van Erwin Harmes is er niet een van rozengeur en maneschijn of dertien in een dozijn. Het maakt hem af en toe wat schuchter, verlegen ook. Maar als hij eenmaal over zijn twee grote passies vertelt - hardlopen en kunst - verschijnt al snel een twinkeling in zijn ogen. In zijn woonkamer in Middelburg winnen schilderijen, beeldjes en antieke theekommetjes het van de hardlooptrofeeën. De meeste bekers die hij won als atleet, waardoor hij Zeeland-breed bekend werd, liggen ver weggestopt in een la. Verschillende kunstvoorwerpen uit de negentiende eeuw pronken daarentegen prominent in een vitrinekast. Op de lagere school won de Middelburger al eens een prijs voor tekenen, zijn grote passie naast sporten.

  Pesterijen

  Aan zijn tijd op de middelbare school bewaart Harmes weinig goede herinneringen. Hij werd er gepest en gedwongen dingen te doen die hij helemaal niet wilde.

  De Middelburger werd door de pesterijen een ander mens. Naar eigen zeggen is hij uiteindelijk sterker uit die periode gekomen. Dat neemt niet weg dat de Walchenaar vindt dat er meer aandacht voor pesten moet komen. ,,Ik kan het nu gelukkig van me afzetten, maar het was geen fijne tijd.''

  Val in bouwput

  Het is niet de enige kras op Erwin Harmes zijn ziel. In 2001 ontsnapte de Middelburger ternauwernood aan de dood. Tijdens werkzaamheden in de bouw bij Kats viel hij van vijf meter hoogte in een bouwput. Een halve minuut kreeg hij geen lucht en leek zijn leven voorbij. ,,Ik lette even niet op tijdens het weghalen van een plaat en viel in een diep gat, bovenop m'n rug. Vlak daarnaast staken spijlen uit de grond. Als ik daar op terecht was gekomen, had ik het niet overleefd. Na een halve minuut kreeg ik weer lucht en kon ik om hulp roepen. Ik ben toen met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Daar bleek dat m'n beide ellebogen waren verbrijzeld. Omdat ik de val met m'n armen had gebroken, kwam ik niet op m'n hoofd terecht. Dat is mijn geluk geweest. Als ik er aan terugdenk, krijg ik nog de rillingen."

  Lees het hele interview met Erwin Harmes donderdag in de PZC.