Scharendijke
Volledig scherm
Scharendijke © Dirk-Jan Gjeltema

Flexwerken in de Napoleonschuur

SCHARENDIJKE - Op de plek waar in de negentiende eeuw materiaal werd opgeslagen voor de Grevelingendijk, kunnen flexwerkers straks hun laptop inpluggen en een bak biologische thee bestellen.

In Scharendijke wordt hard gewerkt aan een plan op de Napoleonschuur nieuw leven in te blazen. Drijvende kracht ditmaal is Siemco Louwerse, directeur van het Watersnoodmuseum, die zelf in het Grevelingendorp woont. Samen met Rob Venrooij van de dorpsraad praat hij met mensen die de monumentale schuur zouden willen exploiteren.

Vervallen

Maar voordat het zover is, moet er nog heel wat gebeuren. De Napoleonschuur, die volgens de gemeentearchivaris overigens niets met de Franse keizer van doen heeft, staat er al jaren vervallen bij. Het dak heeft inmiddels zulke grote scheuren dat de gemeente voor de veiligheid de picknicktafel maar van het perceel heeft verwijderd. Die wil dan ook zo snel mogelijk van het gebouw af.

De dorpsvisionairs hebben al laten onderzoeken hoeveel een restauratie van de schuur zou kosten. "Evenveel als slopen en herbouwen", aldus Louwerse. "Dat is dus eventueel ook een optie."

Flexplekken

In de schuur is lichte horeca toegestaan. "Zelf denken we aan een theetuin met biologische producten", vertelt Louwerse. "En we zouden er graag flexplekken inrichten. Goede koffie, goede wifi en een gezellige plek om te zitten. Daar bestaat grote behoefte aan op Schouwen-Duiveland."

Morgen het hele verhaal in de PZC.

  1. Oost-Indiëvaarder De Roompot openbaart geheimen aan publiek

    Oost-In­dië­vaar­der De Roompot openbaart geheimen aan publiek

    ZIERIKZEE - Na twaalf jaar wordt een punt gezet achter het onderzoek naar het wrak van de Zierikzeese Oost-Indiëvaarder De Roompot (1844). De restanten van het vrachtschip liggen op de twintig meter diepe bodem voor Vrouwenpolder. Maar het merendeel van zijn archeologische schatten werd -al dan niet oogluikend illegaal- geborgen. De bijzondere stukken zijn vanaf dinsdag te zien in het Stadhuismuseum, op steenworp afstand van de oude thuishaven.