article
1.6695087
OOSTBURG - Het Zwin College in Oostburg heeft hulp van het Rijk nodig om te overleven. De terugloop van het aantal leerlingen kan alleen worden opgevangen met extra financiën en meer mogelijkheden om vernieuwingen door te voeren.
Zwin College in Oostburg 'met rug tegen de muur'
OOSTBURG - Het Zwin College in Oostburg heeft hulp van het Rijk nodig om te overleven. De terugloop van het aantal leerlingen kan alleen worden opgevangen met extra financiën en meer mogelijkheden om vernieuwingen door te voeren.
http://www.pzc.nl/regio/zeeuws-vlaanderen/zwin-college-in-oostburg-met-rug-tegen-de-muur-1.6695087
2016-11-30T15:26:00+0000
http://www.pzc.nl/polopoly_fs/1.5694141.1466687923!image/image-5694141.JPG
Zeeuws-Vlaanderen,dnr
Zeeuws-Vlaanderen
Home / Regio / Zeeuws-Vlaanderen / Zwin College in Oostburg 'met rug tegen de muur'

Zwin College in Oostburg 'met rug tegen de muur'

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Frank Neefs van het Zwin College.
   Fotograaf
  OOSTBURG - Het Zwin College in Oostburg heeft hulp van het Rijk nodig om te overleven. De terugloop van het aantal leerlingen kan alleen worden opgevangen met extra financiën en meer mogelijkheden om vernieuwingen door te voeren.
  Dunbevolkt, grote afstanden, grensgebied en slecht openbaar vervoer.

  Directeur Frank Neefs van het Zwin College zei dat dinsdag tijdens een discussiebijeenkomst over de toekomst van het voortgezet onderwijs in West-Zeeuws-Vlaanderen. Die werd georganiseerd door het CDA Sluis. "Uit bezorgdheid over de toekomst", lichtte organisator Patricia van de Vijver toe. Die bezorgdheid is gegrond, haakte Neefs in. "We staan met de rug tegen de muur."

  Deels komt dat door het dalend leerlingenaantal. Maar ook de houding van ‘Den Haag’ helpt niet erg mee, meent Neefs. Hij zei begrip te missen voor de situatie in Zeeuws-Vlaanderen. "Het Rijk erkent dat wij een krimpgebied zijn, maar wijst erop dat er daar meer van zijn. Klopt, zeg ik dan, maar niet in de combinatie zoals hier: dunbevolkt, grote afstanden, grensgebied en slecht openbaar vervoer. Parkstad Limburg is ook een krimpgebied, maar als daar een school omvalt, heb je 15 kilometer verderop een andere."

  Neefs kapittelde de financieringswijze van scholen door het Rijk. "Je krijgt pakweg 7.000 euro per leerling, en klaar. Het zou netjes zijn als een school die nog de enige is in het gebied, een basisbedrag krijgt waarmee ze het kan rooien." Het ministerie legt de bal bij de scholen, stelt Neefs, maar maakt het de scholen daarbij zélf lastig door het opleggen van beperkende regels. 

  Tweede Kamerleden Joyce Vermue (PvdA) en Martijn van Helvert (CDA) beloofden de boodschap over te brengen. "Het moet klaar zijn met het Randstedelijk denken in Den Haag", vond Limburger Van Helvert. Beide Kamerleden zien er wel iets in om Zeeuws-Vlaanderen als proefgebied aan te wijzen waar regels een poosje niet gelden, maar benadrukten dat er dan een gedegen plan aan ten grondslag moet liggen.

  Neefs beloofde dat de vier Zeeuws-Vlaamse scholen komende maand met een initiatief voor verdere samenwerking komen.