article
1.6272603
TERNEUZEN - Vijfentwintig graden buiten? Nou en, dachten vijftig kinderen die woensdag kwamen feesten in Bio Base. Want je eigen slijm maken en gekleurd zout fabriceren, dat kun je niet elke dag.
Zon? Strand? Geef ons maar slijm, in Biobase
TERNEUZEN - Vijfentwintig graden buiten? Nou en, dachten vijftig kinderen die woensdag kwamen feesten in Bio Base. Want je eigen slijm maken en gekleurd zout fabriceren, dat kun je niet elke dag.
http://www.pzc.nl/regio/zeeuws-vlaanderen/zon-strand-geef-ons-maar-slijm-in-biobase-1.6272603
2016-08-17T18:20:00+0000
http://www.pzc.nl/polopoly_fs/1.6273079.1471457932!image/image-6273079.JPG
Terneuzen,Recreatie,Vrijetijdsbesteding,Workshop,Vakantie,Feest,Evenement,Bio Base,Aan-Z,hermes
Zeeuws-Vlaanderen
Home / Regio / Zeeuws-Vlaanderen / Zon? Strand? Geef ons maar slijm, in Biobase

Zon? Strand? Geef ons maar slijm, in Biobase

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Aan-Z zorgt ervoor dat er de hele zomer leuke en leerzame dingen te doen zijn voor kinderen en volwassenen.
   Fotograaf
  TERNEUZEN - Vijfentwintig graden buiten? Nou en, dachten vijftig kinderen die woensdag kwamen feesten in Bio Base. Want je eigen slijm maken en gekleurd zout fabriceren, dat kun je niet elke dag.

  "Kom op, zeg. Het is toch helemaal geen strandweer?", schalt professor Koekoek door de hal van Bio Base in Terneuzen. Dat zijn vijftig kinderen met hem eens, ze staan te popelen om een hele dag proefjes te doen en te knutselen. De hele zomer zorgt welzijnskoepel Aan-Z voor activiteiten met Kids2Fun. "Zodat kinderen die niet op vakantie gaan, ook leuke dingen kunnen doen", legt Yvonne Kalishoek van Aan-Z uit. Daarnaast zorgt Lionsclub Zostera dat kinderen van wie de ouders het financieel niet breed hebben, ook kunnen deelnemen. En kinderen met een beperking doen mee, iedereen speelt samen.

  Zout

  Na een pannenkoek en inleidende show van professor Koekoek, zit de sfeer er goed in. Onder leiding van Ludwig de Backer van Klutske worden er vaasjes met gekleurd zout gemaakt. "Kinderen vinden het geweldig en voor ouders is het jeugdsentiment", lacht Ludwig. Al snel zijn de kinderen geconcentreerd bezig en met verschillende kleuren in de weer. Ook Laurens en Anne-Fleur uit Zaamslag doen mee. Vader Michael rijdt zijn kroost met plezier naar allerlei kinderactiviteiten in de vakantie.

  Luchtkanon

  En dat die activiteiten vaak nog leerzaam zijn ook, is helemaal mooi. Iets verderop klinkt luid gejoel. Iris en Jolanda oftewel professoren Iris Idee en Jo H2o van Mad Science knallen bekertjes omver met een luchtkanon. De dames maken wetenschap en techniek leuk en dat is zacht uitgedrukt. Luid roepend en elkaar aanmoedigend blazen de kinderen een ballon met een rietje over tafel en wapperen de ballon met hun handen vooruit. In twee ploegen strijden ze tegen elkaar, terwijl ze haast onbewust van alles leren over luchtverplaatsing.

  Slijm

  Het klapstuk is het maken van slijm. "Alleen noemen wij het geen slijm, maar een kruislings verbonden polymeer", zegt Jolanda met een knipoog. Voor de, zoals zij het zeggen, 'ieh-papa's en mama's', die slijm vies vinden klinken. De kinderen maken het plakkerige goedje zelf door verschillende vloeistoffen met elkaar te mengen. En ze krijgen het natuurlijk mee naar huis, in een potje. "Was het altijd maar vakantie", verzucht een jongetje gelukzalig.

  Kids2Fun houdt nog activiteiten tot en met 4 september. Het hele overzicht voor kinderen en volwassenen is te vinden op www.aan-z.eu.