article
1.6680455
HOEK - In een akker aan de Noorddijk in Hoek lopen mensen naar de grond te turen, ze pikken wat op en stoppen dat in het zakje. Ze zoeken naar resten van Vremdieke of Koudekerke. Een verdronken dorp in ieder geval.
Zoeken naar resten van verdronken dorp
HOEK - In een akker aan de Noorddijk in Hoek lopen mensen naar de grond te turen, ze pikken wat op en stoppen dat in het zakje. Ze zoeken naar resten van Vremdieke of Koudekerke. Een verdronken dorp in ieder geval.
http://www.pzc.nl/regio/zeeuws-vlaanderen/zoeken-naar-resten-van-verdronken-dorp-1.6680455
2016-11-26T06:30:00+0000
http://www.pzc.nl/polopoly_fs/1.6680510.1480312428!image/image-6680510.jpg
Zeeuws-Vlaanderen,dnr
Zeeuws-Vlaanderen
Home / Regio / Zeeuws-Vlaanderen / Zoeken naar resten van verdronken dorp

Zoeken naar resten van verdronken dorp

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Archeologen en vrijwilligers speuren naar resten van Vremdieke in de polder langs de Noorddijk.
   Fotograaf
  HOEK - In een akker aan de Noorddijk in Hoek lopen mensen naar de grond te turen, ze pikken wat op en stoppen dat in het zakje. Ze zoeken naar resten van Vremdieke of Koudekerke. Een verdronken dorp in ieder geval.

  De gemeente Terneuzen is in het kader van het project Leemten in Kennis bezig met het in kaart brengen van de archeologische hotspots. In de akker bij Hoek zijn bij eerder onderzoek resten gevonden die doen vermoeden dat er een verdronken dorp zou kunnen liggen.

  Vremdieke? Koudekerke? Archeoloog Karel-Jan Kerckhaert weet het niet zeker. ,,Dat hier iets zit, is wel duidelijk maar of het een deel van Vremdieke of van Koudekerke is, dat weten we nog niet. Dat een Vremdieke aan de andere kant van de dijk heeft gelegen. Dat weten we wel zeker." 'Een Vremdieke' want het dorp is drie keer gebouwd en drie keer weer in de golven verdwenen. ,,Er zal hier iets zijn waardoor mensen zich hier steeds weer wilde vestigen. Was het de veengrond? Uiteindelijk hebben ze maar gezegd 'het is hier te gevaarlijk'. Tja, waarom vestigen mensen zich op de flanken van een vulkaan?

  Terneuzen wil zo goed mogelijk in beeld krijgen waar dingen liggen. Vage vermoedens van verdronken dorpen, kerken en zelfs hospitalen van de Tempeliers worden steeds concreter naarmate het project Leemten in Kennis vordert.  In het belang van de wetenschap maar ook in het belang van de gemeente Terneuzen om te weten wat er allemaal onder de grond zit. ,,We willen de boer ook niet opzadelen met een hele akker die gespaard moet worden omdat we vermoeden dat er ergens wat zou kunnen zitten."

  Lees meer hierover in de PZC editie Zeeuws-Vlaanderen van zaterdag.