article
1.6275500
HENGSTDIJK - Het oogstseizoen is begonnen én fruitteeltbedrijf Van Assche uit Hengstdijk bestaat vijftig jaar.
Zelf appels plukken in Hengstdijk
HENGSTDIJK - Het oogstseizoen is begonnen én fruitteeltbedrijf Van Assche uit Hengstdijk bestaat vijftig jaar.
http://www.pzc.nl/regio/zeeuws-vlaanderen/zelf-appels-plukken-in-hengstdijk-1.6275500
2016-08-18T14:36:00+0000
http://www.pzc.nl/polopoly_fs/1.6275524.1471530504!image/image-6275524.JPG
Hengstdijk,Evenement,Jubileum,Landwinkel Oude Stoof,Delcorf,appelplukdag,Fruitbedrijf van Assche,hermes
Zeeuws-Vlaanderen
Home / Regio / Zeeuws-Vlaanderen / Zelf appels plukken in Hengstdijk

Zelf appels plukken in Hengstdijk

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   De appeltjes schreeuwen om geplukt te worden.
   Fotograaf
  HENGSTDIJK - Het oogstseizoen is begonnen én fruitteeltbedrijf Van Assche uit Hengstdijk bestaat vijftig jaar.

  Hoe kun je dat nu beter vieren dan met een feestelijke appelplukdag? In de boomgaard van Jos en Caroline van Assche aan de Zuiddijk is het alleen al mooi om zomaar rond te lopen. Af en toe springt er een haas voorbij en de rijpe appels schreeuwen erom geplukt te worden. Dat kunnen liefhebbers zaterdag zelf komen doen, de appels van het ras Delcorf zijn als eerste klaar om geoogst te worden. "De appel is er ook maar kort, het is echt een primeurappel", vertelt Caroline. De Delcorf is een appel met een 'rood gestreepte blos' die qua smaak tussen Jonagold en Elstar in zit. "Appels plukken is handwerk en het is ook leuk om aan mensen te laten zien, hoe dat gaat", zegt Caroline.

  Oogsten en feesten

  "We vieren het begin van de oogst sinds een jaar of tien met een appelplukdag en we maken er altijd iets gezelligs van." En om het jubileum verder te vieren, is er naderhand een feest op het erf met muziek van een dj, een hapje en een drankje. Appels plukken is daarnaast meer dan toepasselijk voor het jubileum, de eerste fruitbomen zijn ook vijftig jaar geleden geplant. "Mijn ouders begonnen de fruithandel vijftig jaar geleden", vertelt Jos. Hij nam het familiebedrijf over.

  Epicentrum van fruit

  Het bedrijf is onder leiding van Jos en Caroline uitgegroeid tot een epicentrum van fruit. De familie van Assche teelt verschillende rassen appels, peren en daarnaast ook pruimen en kersen.

  Twee miljoen kilo fruit gaat per jaar naar verschillende supermarkten.

  In de bijbehorende Landwinkel Oude Stoof worden naast eigen fruitsoorten, ook andere groente- en fruitsoorten en allerlei streekproducten verkocht.

  Workshops en demonstraties

  Ook zijn er in de winter snoeiworkshops, en er worden kookdemonstraties en workshops bloemschikken gegeven. Klanten komen uit heel de streek, ook voor persoonlijk advies. Caroline: "Bijvoorbeeld mensen met een appelboom die vragen hebben of iemand die wil weten wat de beste appels zijn voor een appeltaart."

   

  De appelplukdag bij fruitteeltbedrijf Van Assche begint zaterdag om 13.00 uur, aan Zuiddijk 6 in Hengstdijk. Aansluitend zijn alle deelnemers welkom op het jubileumfeest.