article
1.6145632
SLUISKIL - De Dorpsraad van Sluiskil strijdt fel voor een woon- zorgcomplex. De raad regelt zelf veel, erg veel. Te veel volgens de wethouder.
Wie is nu de baas in Sluiskil?
SLUISKIL - De Dorpsraad van Sluiskil strijdt fel voor een woon- zorgcomplex. De raad regelt zelf veel, erg veel. Te veel volgens de wethouder.
http://www.pzc.nl/regio/zeeuws-vlaanderen/wie-is-nu-de-baas-in-sluiskil-1.6145632
2016-06-28T08:00:00+0000
http://www.pzc.nl/polopoly_fs/1.6145626.1467050726!image/image-6145626.JPG
Sluiskil,Bouwplan,Dorpsraad,hermes
Zeeuws-Vlaanderen
Home / Regio / Zeeuws-Vlaanderen / Wie is nu de baas in Sluiskil?

Wie is nu de baas in Sluiskil?

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Jan Dane bij het oude waterschapslab dat plaats moet maken voor een wozoco.
   Fotograaf
  SLUISKIL - De Dorpsraad van Sluiskil strijdt fel voor een woon- zorgcomplex. De raad regelt zelf veel, erg veel. Te veel volgens de wethouder.

  De dorpsraad van Sluiskil heeft zich de afgelopen jaren sterk gemaakt voor een woonzorgcomplex (wozoco) aan de Pierssenspolderstraat. Tijdens de vergadering van de raadscommissie Omgeving vorige week deed Jan Dane, voorzitter van de dorpsraad Sluiskil verslag van de stand van zaken. Hij zag het positief in. Na een weg vol hobbels was alles op een haartje na gevild, zo schetste hij.

  De locatie waar het voormalige laboratorium van het Waterschap staat, gaat plaats bieden aan een complex van vijftig appartementen met zorg en zeven gewone appartementen.

  Grote tuin

  Het viel Dane op, als hij op straat liep. "Je ziet steeds meer mensen met een stok of een rollator. De vraag is er, dat weten we. Mensen willen in Sluiskil blijven wonen. Dan vroegen ze me 'waarom wil de dorpsraad dit toch zo graag?' Ik weet van twee echtparen die hier nu weggaan. Omdat ze de juiste woonruimte niet konden vinden. Als je ouder dan 65 bent, zit je niet meer op een grote tuin te wachten."

  Sinds Jan Dane in Sluiskil woont zag hij het inwoneraantal dalen van 3000 naar 2400 nu. Een ontwikkeling die hij wil stopzetten of liefst omkeren.

  "Ik ben voorzitter van de dorpsraad van Sluiskil, niet van Terneuzen. Mensen voor het dorp behouden, zorgen voor werkgelegenheid en liefst straks een woonzorgcomplex waarmee Sluiskil voor de dag kan komen. "Dat de voorzitter van de dorpsraad van Sluiskil een vervelend ventje is, dat weten ze wel in Terneuzen. Ik weet dat mijn bemoeienis te ver gaat", antwoordt Dane. "Maar als je niet voor je eigen dorp opkomt, gebeurt het in Terneuzen ook niet."

  Voorstander

  Wethouder Frank van Hulle lacht wanneer hij hoort hoe Jan Dane zichzelf omschrijft. Van Hulle is absoluut een voorstander van de wozoco-plannen van Sluiskil maar dat het project op een haartje na gevild is, daar denkt hij anders over.

  "Ik wil wel dat er een reëel plan is. We hebben tekeningen gezien waar wij nog wel iets op te zeggen hebben. En of het economische haalbaar is bijvoorbeeld. Verschillende zorginstellingen sluiten omdat ze het niet rond kunnen krijgen. Ik vind het enthousiasme fantastisch en het is leuk dat de dorpsraad meedenkt maar het moet niet zo zijn dat de dorpsraad op de stoel van de gemeente gaat zitten en zelf onderhandelt met de projectontwikkelaar."

  Van Hulle mist nog antwoorden op essentiële vragen. Welke zorgverlener gaat er aan de slag? Harde cijfers over hoeveel mensen er interesse hebben in een zorgwoning. Hij heeft ze nog niet gezien. "Ik ben positief", verzekert wethouder Van Hulle, "maar ik wil wel een goed verhaal zien. Kom maar op met die tekeningen en die cijfers."