article
1.6235474
HULST - Eddy Taelman (72) en Joop de Bakker (69) kijken reikhalzend uit naar de nachtvlindertelling van woensdag op donderdag op de oude begraafplaats aan de Glacisweg in Hulst. "Je weet nooit wat je 's ochtends aantreft in de val."
Vlinders tellen is altijd spannend
HULST - Eddy Taelman (72) en Joop de Bakker (69) kijken reikhalzend uit naar de nachtvlindertelling van woensdag op donderdag op de oude begraafplaats aan de Glacisweg in Hulst. "Je weet nooit wat je 's ochtends aantreft in de val."
http://www.pzc.nl/regio/zeeuws-vlaanderen/vlinders-tellen-is-altijd-spannend-1.6235474
2016-08-02T05:30:00+0000
http://www.pzc.nl/polopoly_fs/1.6235476.1470083028!image/image-6235476.JPG
Hulst,Fauna,Vlinders,hermes
Zeeuws-Vlaanderen
Home / Regio / Zeeuws-Vlaanderen / Vlinders tellen is altijd spannend

Vlinders tellen is altijd spannend

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Joop de Bakker (links) en Eddy Taelman staan alvast paraat voor de nachtvlindertelling.
   Fotograaf
  HULST - Eddy Taelman (72) en Joop de Bakker (69) kijken reikhalzend uit naar de nachtvlindertelling van woensdag op donderdag op de oude begraafplaats aan de Glacisweg in Hulst. "Je weet nooit wat je 's ochtends aantreft in de val." 

  Het is voor het eerst dat er zo'n telling plaatsvindt op de begraafplaats aan de Glacisweg. De verwachtingen zijn hooggespannen bij Eddy en Joop die zich al jaren bezighouden met het tellen van dag- en nachtvlinders. "Hier zijn veel oude bomen", zegt Joop. "Er zitten daarom, denk ik, wel extra veel nachtvlinders."

  Joop en Eddy zijn echte kenners. Ze zijn lid van de insectenwerkgroep van natuurbeschermingsvereniging De Steltkluut. De werkgroep die zich ook om vlinders bekommert, viert dit jaar het dertigjarig bestaan. Het gaat Eddy en Joop nooit vervelen. Ze hebben altijd wat te zien. "Hé", roept Eddy opeens, "een boomblauwtje!" Vanuit zijn ooghoek heeft hij, al pratend, het diertje in de verte ontdekt.

  Dagvlinders hebben de mooiste kleuren en kunnen veel mensen bekoren, maar nachtvlinders.... Je denkt dan al snel aan 'vieze' motten. Joop heeft een boek meegenomen met afbeeldingen van alle nachtvlinders die in Nederland voorkomen. Vijf- à zeshonderd grotere en evenveel kleinere zijn er bekend. Hele mooie zitten ertussen, zoals de doodshoofdvlinder. "Uit Centraal Afrika komt die in de zomer hierheen", weet Joop. "Ze zijn gek op honing en dan willen ze wel eens een bijenkorf binnenvliegen, waar ze helaas vaak het leven laten."

  Als het niet regent, zijn Joop en Eddy vanaf tien uur woensdagavond op de begraafplaats met hun val waarin een speciale lamp staat om de vlinders te lokken. Belangstellenden zijn welkom. Donderdagochtend om zeven uur gaan ze kijken wat de oogst is. De telling maakt deel uit van een inventarisatie van de flora en fauna op de begraafplaats, want er leeft heel wat op de monumentale dodenakker. Eddy: "We hopen op lekker warm weer, want dan zijn ook nachtvlinders het actiefst."