article
1.6414285
TERNEUZEN - Veilig Verkeer Nederland (VVN) wil ongevallen onder elektrisch fietsende senioren een halt toeroepen.
Terneuzenaars leren veilig elektrisch fietsen
TERNEUZEN - Veilig Verkeer Nederland (VVN) wil ongevallen onder elektrisch fietsende senioren een halt toeroepen.
http://www.pzc.nl/regio/zeeuws-vlaanderen/terneuzenaars-leren-veilig-elektrisch-fietsen-1.6414285
2016-09-19T14:23:07+0000
http://www.pzc.nl/polopoly_fs/1.6414581.1474295673!image/image-6414581.jpg
Terneuzen,Fiets,Oudere,Elektrische fiets,e-bike,Veilig Verkeer Nederland,hermes
Zeeuws-Vlaanderen
Home / Regio / Zeeuws-Vlaanderen / Terneuzenaars leren veilig elektrisch fietsen

Terneuzenaars leren veilig elektrisch fietsen

Videos
1
Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Een fietsenmaker maakt één van de e-bikes rijklaar.
  TERNEUZEN - Veilig Verkeer Nederland (VVN) wil ongevallen onder elektrisch fietsende senioren een halt toeroepen.

  Dat doet de organisatie met de gratis e-bikedagen, die gesubsidieerd worden door de Provincie Zeeland. VVN streek maandag neer in Terneuzen, op het terrein van sportpark Vliegende Vaart. Zo'n twintig deelnemers die al een e-bike hadden of overwogen om er een aan te schaffen volgden workshops, probeerden fietsen uit én trainden hun fietsspieren.

  Er komt namelijk meer bij kijken, dan gewoon op een fiets klimmen en trappen, legde bewegingsagoog Hannie de Feijter uit. "Beweeglijkheid van de voeten en spierkracht in de benen is belangrijk voor op- en afstappen. En als je een goede conditie hebt, blijf je ook alerter in het verkeer." Zo liet Hannie de deelnemers -op uitsluitend liedjes die over fietsen gingen- over hun schouder kijken en op een denkbeeldige fiets stappen. "Knie omhoog,", moedigde ze de groep aan op de klanken van Nine Million Bicycles.

  VVN-voorlichter Cees van der Wielen verzorgde het theoretische gedeelte. "Om de verkeersregeltjes op te frissen en voor de 'oja-momenten'", zei hij. En dat is nodig: bij een ongeluk met een fietser ligt het voor 92 procent aan de fietser zelf. "Het gaat nou eenmaal harder en het is en blijft iemand op een fiets."

  Terwijl de ervaren e-bikers met opgewarmde spieren en opgefriste kennis een rondje door Terneuzen gingen rijden, probeerden vier onervaren e-bikers fietsen uit. "Heel fijn, want er is zoveel keus", zei Brigitte van Campen uit Graauw. Samen met haar man Ferdy was ze al naar de fiets- en wandelbeurs in Utrecht geweest, maar het grote aanbod maakte kiezen juist moeilijker. "Hier hebben we goede uitleg gekregen en je weet beter waar je op moet letten." Zo zijn er fietsen met motors in het midden of van achteren en de bediening loopt uiteen. Veel mensen probeerden ook voor het eerst een helm. Brigitte: "En het zit nog best lekker ook."

  Fietsenhandelaar Jack Faas van Faas Tweewielers was aanwezig voor hulp en advies en signaleert dat het niet meer alleen senioren zijn die elektrisch fietsen. "Er kwamen laatst twee jongens van veertien jaar om zo'n fiets. Over vijf jaar rijden we allemaal elektrisch", voorspelde hij.

  In Zierikzee en Vlissingen worden ook nog e-bikedagen gehouden. Meer informatie is te vinden op https://zeeland.vvn.nl/e-bike-training.

  Uitgelichte video

  Afbeelding