article
1.1814060
Donderdag 8 november 2007 - SCHOONDIJKE - Wie zelf thuis duurzame energie wil opwekken, moet eens gaan kijken bij het Techno Park Zeeland in Schoondijke. Daar is gisteren een proef met kleine windmolens gestart.
Schoondijke proeftuin voor duurzame energie
Donderdag 8 november 2007 - SCHOONDIJKE - Wie zelf thuis duurzame energie wil opwekken, moet eens gaan kijken bij het Techno Park Zeeland in Schoondijke. Daar is gisteren een proef met kleine windmolens gestart.
http://www.pzc.nl/regio/zeeuws-vlaanderen/schoondijke-proeftuin-voor-duurzame-energie-1.1814060
2007-11-08T06:27:18+0000
http://www.pzc.nl/polopoly_fs/1.5362211.1445504868!image/image-5362211.jpg
Donderdag
Zeeuws-Vlaanderen
Home / Regio / Zeeuws-Vlaanderen / Schoondijke proeftuin voor duurzame energie

Schoondijke proeftuin voor duurzame energie

  • Afbeelding
   Fotograaf
  Donderdag 8 november 2007 - SCHOONDIJKE - Wie zelf thuis duurzame energie wil opwekken, moet eens gaan kijken bij het Techno Park Zeeland in Schoondijke. Daar is gisteren een proef met kleine windmolens gestart.


  Op een testveld staan elf kleine windturbines in verschillende soorten en maten die de komende twee jaar met elkaar worden vergeleken. Een bijzonder experiment omdat de turbines op één locatie onder gelijke omstandigheden worden getest.

  In dienstencentrum de Moaneblusser zaten gisteren de pioniers van de windenergie om de start van het experiment mee te maken. Mannen en vrouwen die vaak tegen de wind in alles op alles zetten om de ideale windturbine te ontwikkelen. Dat is gelijk ook het doel van de test. De windturbines van verschillende leveranciers worden onderling vergeleken op aspecten als energieopbrengst, geluidsproductie en exploitatiekosten. "Ze krijgen dezelfde hoeveelheid wind voor de kiezen", zegt projectleider Niek Tramper.

  Windmolenonderzoeker Sander Mertens vindt het testveld een belangrijke stap van de kleine windmolens naar volwassenheid. De milieubewuste consument weet momenteel niet welke molen hij moet aanschaffen. Er is nog weinig bekend over het rendement van de kleine windturbines. Daarom hebben Delta, de provincie Zeeland, de gemeente Sluis, Zeeuwind en Greenlab (een jointventure tussen Eneco en Greenchoice) de handen ineen geslagen voor de test. Door middel van deze tweejarige studie moet er helderheid komen over de mogelijkheden van kleine windturbines.

  "Zelf duurzame energie opwekken is voor velen nog toekomstmuziek. Toch is de technologie al vergevorderd. Dat toont dit unieke experiment aan", verklaartt de Sluise milieu-wethouder Carien Bolijn. De bedoeling van het testveld is om te weten te komen welke turbine het beste presteert en dus het meest geschikt is voor kleinschalige energieopwekking. Een huishouden of een klein bedrijf kan dan voorzien in (een deel van) zijn eigen stroombehoefte.

  "Er is echter een heel pallet nodig van duurzame energieopwekking", zegt Mertens. "Zoals zonnepanelen voor de zomer en windturbines voor de wintermaanden, wanneer het harder waait. Die vullen elkaar prima aan."

  Voor Sander Mertens wordt de noodzaak van duurzame energie alleen maar groter. "Er is meer vraag naar olie dan er geproduceerd kan worden. De olieprijs steeg gisteren naar 98 dollar per vat. Ook de opwarming van de aarde en vervuiling maakt de behoefte aan duurzame energie alleen maar groter. Windenergie is op weg naar volwassenheid."

  De leveranciers van de verschillende kleine windturbines, met een hoogte tot maximaal vijftien meter, hebben hun molens in het testveld geplaatst omdat zij ook willen weten of hun verwachtingen ten aanzien van hun producten kloppen en hoe ze presteren ten opzichte van hun concurrenten. Het is voor hen handig te weten of hun Windwalker, Turby of Montana beter presteert dan de Ampair 600, Passaat of Energy Ball zoals de turbines in het testveld heten.

  Wie denkt dat alle turbines wieken hebben, komt op het testveld voor een verrasing te staan. Ze zijn er in alle soorten en maten. Natuurlijk met wieken, maar ook in de vorm van bijvoorbeeld een bol.

  Milieu-gedeputeerde Marten Wiersma, die gisteren letterlijk het startschot gaf voor het experiment, heeft het plekje waar zijn turbine komt te staan, al uitgezocht. "Ik ben benieuwd naar de resultaten."

  Wiersma is blij met het project. "Alle pioniers die vaak tegen de wind in fietsen, zien hun inspanningen beloond op het proefveld. Met de kleine windmolens zetten we een grote stap voorwaarts in een wereld waarin de energieproblemen zich opstapelen. We gaan ook door met zonne-energie en energieopwekking uit water." Wiersma hoopt ook dat Zeeland op economisch vlak profiteert van het experiment.

  Dat de producenten bijvoorbeeld besluiten de turbines in Zeeland te bouwen. "Dan zijn er voor ons ook nog een paar boterhammen te verdienen."  'De turbines op het testveld krijgen dezelfde hoeveelheid wind voor de kiezen'