article
1.6405137
VOGELWAARDE - De appel- en perenpluk is in volle gang. We plukten een ochtend mee in Vogelwaarde. "Peren behandel je als eieren."
Plukkers van fruitbedrijf Vereecken zijn toffe peren
VOGELWAARDE - De appel- en perenpluk is in volle gang. We plukten een ochtend mee in Vogelwaarde. "Peren behandel je als eieren."
http://www.pzc.nl/regio/zeeuws-vlaanderen/plukkers-van-fruitbedrijf-vereecken-zijn-toffe-peren-1.6405137
2016-09-17T06:00:00+0000
http://www.pzc.nl/polopoly_fs/1.6405141.1474061417!image/image-6405141.JPG
Vogelwaarde,Fauna,Landbouw,Flora,fruit,Vereecken,hermes
Zeeuws-Vlaanderen
Home / Regio / Zeeuws-Vlaanderen / Plukkers van fruitbedrijf Vereecken zijn toffe peren

Plukkers van fruitbedrijf Vereecken zijn toffe peren

Foto's
2
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Conferenceperen plukken bij Vereecken.
   Fotograaf
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Een treintje Conferenceperen.
   Fotograaf
  VOGELWAARDE - De appel- en perenpluk is in volle gang. We plukten een ochtend mee in Vogelwaarde. "Peren behandel je als eieren."

  De dag is nog jong, maar op de voorhoofden van de plukkers doemen de eerste zweetdruppels op. Het terrein van fruitbedrijf Vereecken in Vogelwaarde is donderdagochtend bedekt met een warme deken. De mannen en vrouwen die de conferenceperen van de bomen plukken, klagen niet. "Dat hoort erbij. Werken jongen!", bijt plukker Frans de verslaggever toe.

  Frans is één van de 25 mensen die de komende weken appels en peren plukken in de boomgaard van de familie Vereecken. Hij plukt samen met Wim, Gerda en Carola. "Wees je wel voorzichtig?", zegt Wim. "Peren moet je als eieren behandelen!"

  Als peren al eieren zijn, moeten de plukkers er voor zorgen dat het geen gebakken eieren worden. De hoge temperaturen van de laatste weken zorgen voor een snelle rijping. Het is zaak de vruchten zo snel mogelijk van de bomen te halen, maar dat valt niet mee met dertig graden.

  "Herman is nu nog rustig", zegt Magda Vereecken over haar echtgenoot. "Maar over een paar weken staat-ie te stuiteren hoor." Ze wijst naar een rij bomen. "Vrijdag (gisteren, red.) moeten we tot hier geplukt hebben, dat gaat nooit lukken."

  Doorwerken
  Niet dat de groep niet doorwerkt. Integendeel. Magda en Herman waarderen de plukkers enorm. "Vooral met deze hitte. Daarom hebben we deze week ijsjes gekocht", aldus Herman. "Als we ze op zaterdag nodig hebben, zijn ze er ook", zegt Magda. Herman: "De meeste plukkers zijn gepensioneerden, maar Diana bijvoorbeeld heeft ook een baan in de zorg. Als ze pas 's middags moet werken, komt ze 's ochtends plukken. Ook jonge huisvrouwen komen meehelpen. Geweldig."

  Hilaire Coone (74) uit Hulst werkt sinds 2003 bij Vereecken. "Toen ging ik met de vut. Ik was kraanmachinist. Snoeien was eerst wel Chinees voor mij. Maar het ging al snel goed. Nu, als het blad gevallen is en bloemen zich ontwikkelen, kom ik het oude hout wegsnoeien."

  De 71-jarige Eugène Luycks uit Hulst begon tien jaar geleden, nadat hij bij Morres was vertrokken. "We hebben een vaste kern, daardoor is het hier gezellig. We helpen elkaar. Als ik zie dat iemand een appel of peer heeft laten hangen, haal ik hem zelf van de boom."

  Stop maar mannen
  Het fruit dat van het dertien hectare grote terrein komt, gaat voor een gedeelte naar bedrijven in de directe omgeving. Zoals supermarkt Jumbo in Hulst, de Plus in Koewacht en groenten- en fruitbedrijf Schout in Absdale. Veel appels gaan, na een beurt van de schilmachine te hebben gehad, naar bakkers in de omgeving.

  Daar verdient Vereecken relatief het meest op. Herman: "De kostprijs van een kilo peren is momenteel ongeveer even hoog als de verkoopprijs. Afzet in de regio is goedkoper dan export, omdat de vervoerskosten lager zijn."

  Het reclameblok van Radio 10 is klaar. "10.00 uur", zegt de nieuwslezer. "Stop maar mannen", zegt Carola terwijl ze haar perenoogst in de kist legt. "Pauze!"