article
1.6294308
PHILIPPINE - Het is donderdag tegen twaalf uur snikheet. Niet echt weer om uit te gaan eten, maar in Philippine is daar weinig van te merken.
Philippine blijft Mosselstad nr. 1
PHILIPPINE - Het is donderdag tegen twaalf uur snikheet. Niet echt weer om uit te gaan eten, maar in Philippine is daar weinig van te merken.
http://www.pzc.nl/regio/zeeuws-vlaanderen/philippine-blijft-mosselstad-nr-1-1.6294308
2016-08-26T07:00:00+0000
http://www.pzc.nl/polopoly_fs/1.6294332.1472153136!image/image-6294332.JPG
Philippine,Culinair,Cultuur,Voeding,Mosselstad,mossel,hermes
Zeeuws-Vlaanderen
Home / Regio / Zeeuws-Vlaanderen / Philippine blijft Mosselstad nr. 1

Philippine blijft Mosselstad nr. 1

Foto's
1
Reacties
Reageer
    • Afbeelding
      Beschrijving
      Mosselen eten bij restaurant " De Oude Haven".
      Fotograaf
    PHILIPPINE - Het is donderdag tegen twaalf uur snikheet. Niet echt weer om uit te gaan eten, maar in Philippine is daar weinig van te merken.

    Met zeven mosselrestaurants mag Philippine zich nog altijd Mosselstad nummer één noemen. Het waren er tot dit jaar zelfs acht; helaas is er ééntje gesneuveld. De aanloop zou minder geworden zijn, vertelde de curator van het bedrijf, omdat aan de kust veel meer uitzoek is gekomen. Zo'n bewering vraagt erom gecheckt te worden.

    Gezellig druk

    Op naar Philippine waar het kwik donderdag vroeg in de middag flink is opgelopen. Belgen - goed voor tachtig procent van de klandizie - laten zich niet door een graadje meer of minder uit het veld slaan. Bij De Oude Haven is het binnen én buiten gezellig druk. Tegenover, bij Auberge des Moules, is het net zo.

    Op het terras van De Oude Haven geniet Daisy van Aalst uit Brugge met acht plaatsgenoten zichtbaar van opvallend grote mosselen. "Ze zijn lekker, zeker, anders kwamen we hier niet elk jaar terug", zegt ze, "máár het is voor ons toch vooral een uitstapje." En het warme meer? Tafelgenoot Thierry De Block: "We hadden dit afgesproken, dus dan gaan we."

    Generatie op generatie

    Frans Vermeirssen, eigenaar van De Oude Haven, verwacht 's avonds nog eens 170 eters. Zijn collega Joris Jansen van Auberge des Moules had er woensdagavond zelfs 350. "En ook veel jongeren. Het is dus echt niet zo dat alleen oudere Belgen mosselen eten." "Klopt", weet Thierry De Block uit ervaring, "het gaat over van generatie op generatie, onze ouders kwamen hier al."

     

    Lees meer in de PZC van vrijdag 25 augustus, editie Zeeuws-Vlaanderen.