article
1.6169030
WESTKAPELLE (BE) - Drie jaar geleden brandde de Sint-Niklaaskerk van het Belgische Westkapelle af. Nu worden plannen gemaakt. Een ding is zeker: de beroemde 25-meter hoge spits komt terug.
Onder het drie jaar oude puin komt nog van alles tevoorschijn
WESTKAPELLE (BE) - Drie jaar geleden brandde de Sint-Niklaaskerk van het Belgische Westkapelle af. Nu worden plannen gemaakt. Een ding is zeker: de beroemde 25-meter hoge spits komt terug.
http://www.pzc.nl/regio/zeeuws-vlaanderen/onder-het-drie-jaar-oude-puin-komt-nog-van-alles-tevoorschijn-1.6169030
2016-07-05T15:09:00+0000
http://www.pzc.nl/polopoly_fs/1.4418696.1403536378!image/image-4418696.jpg
Westkapelle,Bouw,Rooms-katholieke geloof,Kerk,Brand,Sint-Niklaaskerk,Restauratie,hermes
Zeeuws-Vlaanderen
Home / Regio / Zeeuws-Vlaanderen / Onder het drie jaar oude puin komt nog van alles tevoorschijn

Onder het drie jaar oude puin komt nog van alles tevoorschijn

Foto's
2
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   De Sint-Niklaaskerk in Westkapelle.
   Fotograaf
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Een grote uitslaande brand heeft de kerk van het net over de grens met België gelegen Westkapelle volledig verwoest.
   Fotograaf
  WESTKAPELLE (BE) - Drie jaar geleden brandde de Sint-Niklaaskerk van het Belgische Westkapelle af. Nu worden plannen gemaakt. Een ding is zeker: de beroemde 25-meter hoge spits komt terug.

  De Sint Niklaaskerk oogt drie jaar na de brand als het spookslot van de Efteling. Glas-in-lood is gebarsten, in de muren groeien plantjes, een oud altaar baadt fotogeniek in het licht. De heiligenbeelden hebben geen gezichten meer. Tegen een pilaar rust het kruis dat ooit op de spits stond. Bobcats rijden af en aan en schuiven as en puin op zwarte bergen.

  Niets veranderd

  Op 27 maart 2013 ging de Sint Niklaaskerk in vlammen op. Alleen de muren van het vroegveertiende-eeuwse gebouw bleven overeind. Sindsdien is er niets veranderd. Pas nu wordt de boel opgekuist.

  Tussen de kleine graafmachines loopt Hannes van Crombrugge. De archeoloog, in dienst van een bedrijf dat aan sloop en restauratie doet, kijkt wat er na de brand nog allemaal over is gebleven. Het valt niet tegen. "Ondanks dat het drie jaar leeg heeft gestaan komt er veel meer uit dan gedacht. Veel edelmetaal."

  Multifunctionele ruimte en kerk

  Van Crombrugge wijst naar koperen platen die volgens hem ooit de ruimte sierden waar de kelken in opgeborgen werden. "Hier moeten we zeker wat mee doen, anders wordt het maar weggesmeten", wijst de archeoloog architect Philippe Depotter op een stapel zwartgeblakerde stoffen. Onduidelijk is of het priestergewaden of kleden waren.

  Depotter is in de kerk om zijn plan te trekken. Dat de kerk weer wordt zoals voor de brand, dat is uitgesloten. Ook in Westkapelle is het aantal kerkgangers flink gedaald. Het in 1908 aangebouwde deel wordt een multifunctionele ruimte. Het oudere deel, waar het altaar staat, wordt weer kerk.

  "Vanaf augustus gaan we kijken welke werken noodzakelijk zijn", vertelt Depotter. "Dan gaan we met proefboringen zien hoe de mortel tussen de stenen er aan toe is. Wat precies de impact van de brand is geweest."

  Geen kermis

  Een ding is zeker, de hoge spits komt terug, belooft architect Depotter. De 25-meter hoge spits maakte de Sint-Niklaaskerk beroemd in de wijde omgeving. Schepen die via het Zwin naar Brugge voeren navigeerden op de torenspits van de Sint Niklaaskerk. Vandaar ook dat de Engelsen tijdens de 100-jarige oorlog in 1405, na een mislukte aanval op Sluis, de kerk van Westkapelle in brand staken. In 1412 werd de spits al weer herbouwd op verzoek van de Hanzesteden.

  Het wordt wel een andere spits. Depotter heeft het helemaal voor ogen. "Het zal een stalen spits met horizontale en verticale lijnen worden die van een afstand transparant lijkt maar van dichtbij steeds ondoorzichtiger wordt. We willen de buitenwereld laten zien dat de kerk nu ook een andere functie heeft. De kers op de taart moet de verlichting worden waarmee de toren straks verlicht wordt. "Heel subtiel, op een zachte manier. We willen geen kermis."