article
1.1773545
RETRANCHEMENT - Het 65-jarig bestaan is natuurlijk reden voor een feestje.
'Lustige vissers' willen kruisnetten
RETRANCHEMENT - Het 65-jarig bestaan is natuurlijk reden voor een feestje.
http://www.pzc.nl/regio/zeeuws-vlaanderen/lustige-vissers-willen-kruisnetten-1.1773545
2011-03-14T06:50:19+0000
http://www.pzc.nl/polopoly_fs/1.1773546.1472560329!image/image-1773546.JPG
Retranchement - Het
Zeeuws-Vlaanderen
Home / Regio / Zeeuws-Vlaanderen / 'Lustige vissers' willen kruisnetten

'Lustige vissers' willen kruisnetten

Foto's
1
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Voorzitter Ronny de Poorter en oudste lid André Bonte met hun favoriete vistuig: het kruisnet.
   Fotograaf
  RETRANCHEMENT - Het 65-jarig bestaan is natuurlijk reden voor een feestje.
  Maar eerlijk gezegd zijn het niet al te leuke tijden voor de leden van de jubilerende visvereniging De Lustige Kantvissers uit Retranchement.

  De vangsten zijn gering en allerlei regels beperken het visplezier. Het verbod om nog langer met een kruisnet te vissen bijvoorbeeld, hakte er stevig in. De paling uit de binnenwateren zou te veel schadelijke stoffen bevatten. De vissers André Bonte uit Knokke-Heist en Ronny de Poorter uit Oostburg vinden het kruisnetverbod 'volstrekt overbodig'. Ze hopen nog steeds op een ontheffing.

  Volgens hen moet de oorzaak van de terugloop van de palingstand elders worden gezocht. Van overbevissing is nooit sprake geweest. ,,De echte reden is dat er bij Cadzand-Bad te weinig glasaaltjes in het uitwateringskanaal terechtkomen. Dát is de oorzaak van alle ellende", volgens Bonte en De Poorter. ,,De enige oplossing is het aanleggen van een extra aalgoot bij de wachtsluis. Toen er nog sprake was van handbediening, ging de sluis veel vaker open en daardoor konden de aaltjes gemakkelijker het zoete water bereiken. Het enige probleem van de palingvangst is de terugloop van aaltjes. De aanleg van een aalgoot zou de oplossing zijn. Aan de toegang van het Veerse Meer liggen er wel. Waarom zou dat hier niet kunnen'', vraagt De Poorter zich af.

  Zonder kruisnet blijft alleen de hengel nog over.

  Bonte, 56 jaar lid: ,,Met een hengel vind ik niks. De traditie van het vissen met een eigen gemaakt net aan een kruis is voor een visliefhebber het allermooiste. Het is ook een echte attractie voor de toeristen."

  De thuishaven en pleisterplaats van De Lustige Kantvissers was altijd het café van Louise de Kubber, tegenwoordig restaurant De Witte Koksmuts. Hier gingen in een ver verleden honderden sterke vissersverhalen over de toog. En er was natuurlijk dat geheime bierkeldertje, waar na nog meer glazen diezelfde verhalen alleen maar sterker werden. Ter gelegenheid van het 65-jarig bestaan wordt op vrijdag 8 juli een grote avondviswedstrijd gehouden. Een feestdiner hebben de 'lustige leden' net achter de rug.