article
1.6124771
CADZAND - De leefbaarheid van kustdorpen is in gevaar, vinden bewoners. Het aantal tweede woningen mag niet verder stijgen.
Kustdorpen raken steeds meer voorzieningen kwijt
CADZAND - De leefbaarheid van kustdorpen is in gevaar, vinden bewoners. Het aantal tweede woningen mag niet verder stijgen.
http://www.pzc.nl/regio/zeeuws-vlaanderen/kustdorpen-raken-steeds-meer-voorzieningen-kwijt-1.6124771
2016-06-21T06:00:00+0000
http://www.pzc.nl/polopoly_fs/1.6124774.1466458440!image/image-6124774.JPG
Cadzand,Koopwoning-Hypotheek,Kustdorpen,hermes
Zeeuws-Vlaanderen
Home / Regio / Zeeuws-Vlaanderen / Kustdorpen raken steeds meer voorzieningen kwijt

Kustdorpen raken steeds meer voorzieningen kwijt

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Frits Baars loopt langs drie huizen in zijn dorp. "Die zijn gezamenlijk gekocht voor 240.000 euro."
   Fotograaf
  CADZAND - De leefbaarheid van kustdorpen is in gevaar, vinden bewoners. Het aantal tweede woningen mag niet verder stijgen.

  "Ik zou het wel erg fijn vinden als mijn dochtertje hier tot haar twaalfde naar school kan." Dorpsraadbestuurslid Jan Elfrink uit Groede vat met die ene zin treffend samen: bewoners van West-Zeeuws-Vlaamse kustdorpen maken zich ernstige zorgen over de voorzieningen in hun dorp. Voornaamste reden: het snel groeiend aantal tweede woningen.

  De discussie over het al dan niet toestaan van tweede verblijven speelt in de gemeente Sluis al jaren. Zo intensief als nu werd die echter nog nooit gevoerd. Bewoners zijn bezorgd, blijkt uit enquêtes en op dorpsraadbijeenkomsten. En dus trekken de dorpsraadbesturen van Groede, Cadzand en Zuidzande aan de bel.

  Toename
  "Kijk zelf maar", wijst Isabelle Scherbeijn (dorpsraad Cadzand) bij haar huis, midden in het dorp, om zich heen. "Dát is een tweede woning, en dat, en dat."

  Scherbeijn is niet de enige: steeds meer inwoners van Cadzand hebben geen vaste buren meer. Sinds de gemeente Sluis het verbod op tweede woningen twee jaar geleden afschafte, gaat het hard, zegt Scherbeijn.

  Ze pakt er een kadastrale kaart van haar dorp bij. "De oranje vlakjes zijn tweede woningen, de blauwe vaste bewoners." Halve straten, complete rijen kleuren oranje. "Ongeveer half om half", schat Scherbeijn in. "En als je de huurhuizen niet meerekent, gaat het aantal tweede huizen al ruim over de helft."

  Zo ver is het in Zuidzande en Groede nog niet. Frits Baars (Zuidzande) en Hans van de Geer (Groede) schatten het aantal tweede woningen in hun dorp op één op drie. "Maar dat aantal stijgt heel snel", weet Van de Geer. "Als er niets verandert, zitten wij hier binnen een paar jaar ook over de helft."

  Leefbaarheid
  Die ontwikkeling brengt de leefbaarheid in de dorpen in gevaar, benadrukken de drie dorpsraadbesturen. Ze trekken samen op richting de Sluise gemeenteraad, die in september de situatie evalueert. Akkoord: de meeste eigenaren onderhouden hun tweede woning netjes, erkennen de vaste bewoners. "Maar alleen al de stilte op straat zorgt ervoor dat mensen zich steeds minder thuis voelen in hun eigen omgeving", vertelt Scherbeijn.

  Bij activiteiten in het dorp merk je het ook. De animo loopt terug. Want hoe je het ook wendt of keert: tweede woningbezitters doen over het algemeen veel minder mee met het sociale leven in het dorp. "We organiseren ons een ongeluk om de boel hier in beweging te houden", verklaart Frits Baars.

  "Maar op evenementen komen telkens minder mensen af dan je vooraf hoopt. De eigenaren van de tweede woningen zie je nauwelijks. Die vinden het geen probleem als in het dorp voorzieningen verdwijnen." Je merkt het aan kleine dingen, zegt ook Van de Geer. "We hadden acties met het buitenzetten van bloembakken en kerststerren. Vaste bewoners doen dat massaal. Bij tweede woningen doet niemand mee. Dan denk je: heeft dit nog zin?"

  Volgens Scherbeijn gaat het verder: ook de lokale economie komt erdoor in gevaar. "Als hier geen mensen meer wonen, heb je ook geen personeel voor al die bedrijven aan de kust. En denk aan de klandizie voor de winkels. Je hebt gewoon een minimale massa nodig om je gemeenschap fatsoenlijk te laten draaien."

  Van de Geer erkent dat. "We zitten net vóór het kantelpunt. Straks hebben we niet genoeg vrijwilligers meer om clubs te behouden en niet genoeg kinderen om scholen open te laten. Als we nu niks doen, wordt de hele kuststrook éen groot vakantiepark."

  Dure huizen
  De prijzen van te koop staande woningen rijzen de pan uit. Ze worden onbetaalbaar voor 'gewone' mensen uit de regio. En belangstelling uit de buurt is er zeker, benadrukken de betrokkenen in koor.

  Kijk daar, wijst Baars tijdens een rondje door Zuidzande naar een rijtje van drie woningen in de Zegveldstraat. "De eigenaar kocht ze een poos geleden voor bij elkaar 240.000 euro. Hij knapte ze op, en vraagt nu vier ton voor één huis. Die woningen hadden afzonderlijk best naar starters uit het dorp kunnen gaan." Van de Geer kent die voorbeelden ook.

  "In mijn eigen straat gaan huizen weg voor bijna het dubbele van de WOZ-waarde. Er zijn eigenaren die geen idee hebben wat ze kunnen krijgen. Die zetten hun huis op de markt en laten er maar op bieden. Dat is toch geen normale marktwerking."

  Maatwerk
  Er moet wat gebeuren, roepen de betrokkenen in koor. En dat vergt maatwerk. "In een dorp als Hoofdplaat zijn ze juist blij als iemand een huis als tweede woning gebruikt", geeft Baars aan. "Daar speelt dit probleem dus helemaal niet."

  Bovendien zijn de dorpelingen niet helemaal ongevoelig voor een argument van de voorstanders van de huidige situatie: dat er leegstand ontstaat als een huis geen tweede woning meer mag zijn.

  "Je zou een maximum percentage kunnen toestaan", vindt Scherbeijn. "Of alleen tweede woningen in bepaalde straten. En je moet zorgen dat je de boel regelmatig evalueert en indien nodig aanpast."

  Het tweede woningenbeleid moet dan ook onderdeel zijn van een bredere visie op leefbaarheid en woningbouw in dorpen, vindt Van de Geer. Daar moeten de dorpsraden, veel meer dan nu, bij betrokken worden. "Ze hebben in het gemeentehuis hun mond vol over burgerparticipatie. Laat ze dat dan maar eens waarmaken."