article
1.5116199
HULST - Ze schreef het op zodat haar nageslacht alles over de familiegeschiedenis weet. Maar het verhaal dat Rosita van Roeyen uit Hulst op papier zette, zou eigenlijk iedereen moeten lezen.
Hulsterse schrijft bewogen familiegeschiedenis neer in boek
HULST - Ze schreef het op zodat haar nageslacht alles over de familiegeschiedenis weet. Maar het verhaal dat Rosita van Roeyen uit Hulst op papier zette, zou eigenlijk iedereen moeten lezen.
http://www.pzc.nl/regio/zeeuws-vlaanderen/hulsterse-schrijft-bewogen-familiegeschiedenis-neer-in-boek-1.5116199
2015-07-29T05:00:00+0000
http://www.pzc.nl/polopoly_fs/1.5116226.1438109656!image/image-5116226.JPG
Hulst,Nieuw-Namen,Boek,Rosita van Roeyen,Boekenprijs,hermes
Zeeuws-Vlaanderen
Home / Regio / Zeeuws-Vlaanderen / Hulsterse schrijft bewogen familiegeschiedenis neer in boek

Hulsterse schrijft bewogen familiegeschiedenis neer in boek

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Rosita van Roeyen bij het oude douanekantoor van Nieuw Namen. Haar ouders kwamen in 1945 in het grensplaatsje terecht en Rosita’s grootvader, die in de DDR woonde, bezocht Nieuw Namen twee keer. Rosita en haar opa schreven elkaar een keer of acht per jaar.
   Fotograaf
  HULST - Ze schreef het op zodat haar nageslacht alles over de familiegeschiedenis weet. Maar het verhaal dat Rosita van Roeyen uit Hulst op papier zette, zou eigenlijk iedereen moeten lezen.

  Om te weten dat de Tweede Wereldoorlog voor veel mensen een stuk langer dan vijf jaar duurde, bijvoorbeeld. "Ik zat soms weer helemaal in mijn jeugd. Ik had niet verwacht dat sommige dingen me nog zó konden raken", vertelt Van Roeyen.

  Niet makkelijk

  Haar jeugd was niet altijd even makkelijk. Ze groeide op in Nieuw Namen, als dochter van een Kouterse vader en een Saksische moeder. Ze werd geboren in Hulst, in 1946: een jaar na de capitulatie van de Duitsers. Haar vader, Leopold van Roeyen, moest in 1943 in Oost-Duitsland gaan werken.

  Veel keuze gaven de bezetters hem niet, vertelt zijn dochter. "Hij had al twee keer geweigerd, zei dat het werk niets voor hem was. De derde keer kon hij kiezen: óf als soldaat naar het oostfront en als kanonnenvoer dienen, óf gaan werken in de textielfabriek." Leopold van Roeyen koos voor het laatste. Eerst kwam hij in Jena terecht, daarna moest hij naar Hohenstein-Ernstthal, in Saksen. Hij woonde in een kamp en werkte in de fabriek.

  Erge dingen

  Leopold maakte er erge dingen mee, die Rosita liever voor het boek geheimhoudt. Ruimte voor ontspanning was er ook. Met de andere buitenlanders - vooral Belgen en Fransen - mocht hij op zondag geregeld gaan dansen. Daar ontmoette hij zijn latere vrouw, Marianne Gruner. Haar familie mocht Leopold wel en haalde hem weg uit de fabriek. Marianne en Leopold trouwden en kregen een kind. "Mijn broer Johnny", vertelt Rosita. "Mijn vader had zich neergelegd bij een leven in Saksen. Hij wist niet of en wanneer de oorlog zou eindigen en of hij ooit kon terugkeren naar Nieuw Namen."

  Lees het hele verhaal in de krant van woensdag 29 juli.