article
1.6408287
HULST - In Hulst val je dit weekend op zónder stempelkaart en proefglas.
Hulst overspoeld door bierliefhebbers
HULST - In Hulst val je dit weekend op zónder stempelkaart en proefglas.
http://www.pzc.nl/regio/zeeuws-vlaanderen/hulst-overspoeld-door-bierliefhebbers-1.6408287
2016-09-18T08:08:00+0000
http://www.pzc.nl/polopoly_fs/1.6408295.1474186089!image/image-6408295.JPG
Hulst,Culinair,Horeca,Uitgaan,Evenement,Trappist,Ondernemersvereniging Hulst Vestingstad,De Vest,Trappistenweekend,Abdijbier,hermes
Zeeuws-Vlaanderen
Home / Regio / Zeeuws-Vlaanderen / Hulst overspoeld door bierliefhebbers

Hulst overspoeld door bierliefhebbers

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Een groepje oud studenten heeft een half glaasje Benno Oostenrijkse trappist, waar maar 8 flesjes van voorradig waren
   Fotograaf
  HULST - In Hulst val je dit weekend op zónder stempelkaart en proefglas.

  Bierliefhebbers gaan massaal naar de vestingstad voor de achtste editie van het Trappistenweekend. Tre Fontane uit Italië, Benno uit Oostenrijk of Spencer uit Amerika. In Hulst zijn trappisten en abdijbieren uit alle windstreken te proberen. De app Untappd, waarmee je op je smartphone bieren die je hebt gedronken kunt 'verzamelen', draait overuren. Want het gaat vooral om zoveel mogelijk proeven. Bierliefhebbers kopen voor vijftien euro een stempelkaart en proefglas waarmee ze zaterdag en zondag langs Hulster horecazaken 'schuimen.'

  "Alle zaken doet mee", zegt Ronald den Dunnen van restaurant De Vest. Samen met de eigenaren van Ravelijn, De Meerpaal en En Passant is Den Dunnen de drijvende kracht achter het evenement van ondernemersvereniging Hulst Vestingstad, dat ieder jaar groeit. "Er komen zo'n duizend tot vijftienhonderd mensen extra voor naar Hulst", weet hij.

  Zoals een groep met oud-studievrienden uit heel Nederland die bij De Vest met een Oostenrijkse Benno proosten. "We zijn speciaal naar hier gekomen voor het evenement. Ieder jaar doen we samen iets dat herinnert aan onze studietijd", vertelt Stefan Wasser.

  Vanaf De Vest vertrekt op zaterdag en zondag ook voor het eerst een trappistenwandeling, onder leiding van Hulstenaren Joost Sarneel en Carlo Emeleer. Voor wie al proevende én op een leuke manier meer wil leren over het gerstenat. De gidsen zijn allebei fervent bierliefhebbers en geven hun klasje van twintig personen mee dat bier drinken vooral genieten is. Carlo: "Bier drinken is bier beleven. Dat is iets heel anders dan een pint wegkappen met carnaval."

  De gidsen hebben een informatieboekje samengesteld over de Hulster biergeschiedenis. Zo blijkt Hulst ooit tien (!) brouwerijen gehad te hebben. Ook worden deelnemers aangemoedigd om eigen bevindingen te noteren. De cursisten bekijken aandachtig hoe een witte La Trappe eruit ziet en hoe het ruikt. "Koriander? Of sinaasappel?", klinkt het aarzelend. "Er zijn geen foute antwoorden", zegt Joost met een knipoog. "Je kunt ook vinden dat het bier naar de jas van je oma ruikt. Maar met oefening kun je bepaalde smaken wel leren herkennen." Zo blijkt de La Trappe citrusachtig te smaken. Want proeven, dáár gaat het uiteindelijk om.