article
1.6127233
TERNEUZEN - Riet Dieleman (61) is dik tevreden over Amanda Hiel (26) die haar sinds een maand bijstaat bij haar werk als verzorgende in Ter Schorre in Terneuzen. Riet en Amanda werken samen in het project Grijs-Groen van SVRZ. Een oudere collega krijgt hulp van een jongere die lastig aan het werk komt en zo het vak van verzorgende leert.
'Het is continu tillen, bukken, lopen, draaien en staan'
TERNEUZEN - Riet Dieleman (61) is dik tevreden over Amanda Hiel (26) die haar sinds een maand bijstaat bij haar werk als verzorgende in Ter Schorre in Terneuzen. Riet en Amanda werken samen in het project Grijs-Groen van SVRZ. Een oudere collega krijgt hulp van een jongere die lastig aan het werk komt en zo het vak van verzorgende leert.
http://www.pzc.nl/regio/zeeuws-vlaanderen/het-is-continu-tillen-bukken-lopen-draaien-en-staan-1.6127233
2016-06-21T16:07:00+0000
http://www.pzc.nl/polopoly_fs/1.6127301.1466525098!image/image-6127301.JPG
Terneuzen,SVRZ,Zorg,Verzorgende,Amanda Hiele,Riet Dieleman,Ter Schorre,hermes
Zeeuws-Vlaanderen
Home / Regio / Zeeuws-Vlaanderen / 'Het is continu tillen, bukken, lopen, draaien en staan'

'Het is continu tillen, bukken, lopen, draaien en staan'

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Amanda Hiele (l) leert in de praktijk het vak van Riet Dieleman en helpt haar een handje.
   Fotograaf
  TERNEUZEN - Riet Dieleman (61) is dik tevreden over Amanda Hiel (26) die haar sinds een maand bijstaat bij haar werk als verzorgende in Ter Schorre in Terneuzen. Riet en Amanda werken samen in het project Grijs-Groen van SVRZ. Een oudere collega krijgt hulp van een jongere die lastig aan het werk komt en zo het vak van verzorgende leert.

  Grijs is Riet niet maar toch ervaart ze dat het vak van verzorgende zwaar wordt. Ondanks het feit dat er steeds meer gebruik wordt gemaakt van tilhulpmiddelen voelt ze toch de jaren tellen. "Het is continu tillen, bukken, lopen, draaien en staan. Toch zes uur aan een stuk. En die tillift is echt zwaar en onhandig in het gebruik."

  Amanda werkt drie maanden lang intensief met Riet samen. Samen werken ze in een kleine wooneenheid van Ter Schorre waar dementerenden wonen. Amanda verlicht Riets werk en doet praktijkervaring op. Een soort stage met behoud van haar uitkering.

  Moeilijk aan het werk

  Grijs-Groen geeft jongeren met een afstand van de arbeidsmarkt perspectief. Door de geboorte van haar zoon kwam er een gat in Amanda's cv waardoor ze, nu haar zoon naar school gaat, moeilijk aan het werk kon komen.

  Na drie maanden stage gaat ze de opleiding Verzorgende IG doen bij Scalda. Een dag school en 24 uur praktijk. Die uren werkt ze dan ook weer bij Ter Schorre, naast en samen met Riet. Later zal ze ook andere afdelingen van Ter Schorre in de praktijk leren kennen.

  Zorgen voor ouderen is wat Amanda écht wil. "Iedereen heeft het altijd over het beeld van poepluiers en agressieve dementerenden. Het contact met de mensen. Dat staat voor mij echt met stip op nummer één. De meesten hebben ook humor. Daar kun je echt wel een grapje mee maken." Dankzij de regeling kan Amanda doen wat ze echt wil. "Mijn nachtmerrie was dat ik op mijn veertigste achter de kassa zou zitten bij de Lidl."

  'Vouw in een broek'

  Jong en oud, grijs en groen naast elkaar. Natuurlijk zijn er verschillen. Riet, die ooit als verzorgende begon toen het oude Ter Schorre nog splinternieuw was, herkent iets meer van de verhalen van de oude cliënten. "Mijn moeder is 83. Ik ken die verhalen. Hoe ze ooit nog voor het eerst een stofzuiger kocht."

  Amanda lacht. "Ik stond laatst een broek te strijken. 'Vergeet je de vouw niet?' zei een cliënt. Van die kleine dingen. Een vouw in een broek. Dat doen wij tegenwoordig niet."

  De samenwerking verloopt prima. Als Riet het papierwerk doet, pakt Amanda de keuken aan. "Het gaat eigenlijk vrij soepel", vindt Riet. "Ik heb in de loop der jaren heel wat stagiaires en tijdelijke krachten voorbij zien komen. Ik kan inmiddels snel zien of het iets wordt."

  En, wat zegt ze van Amanda? "Dat wordt wel wat, dat zag ik na een dag al."