article
1.6290509
CADZAND-BAD - Galerie de Ouverture in Cadzand-Bad gaat na de maand september een tijdje dicht. Maar eigenlijk ook weer niet, zegt galeriehouder Willem Behr: het wordt een sociëteit en kraakcafé.
Galerie de Ouverture sluit, maar ook weer niet
CADZAND-BAD - Galerie de Ouverture in Cadzand-Bad gaat na de maand september een tijdje dicht. Maar eigenlijk ook weer niet, zegt galeriehouder Willem Behr: het wordt een sociëteit en kraakcafé.
http://www.pzc.nl/regio/zeeuws-vlaanderen/galerie-de-ouverture-sluit-maar-ook-weer-niet-1.6290509
2016-08-24T13:33:00+0000
http://www.pzc.nl/polopoly_fs/1.6290610.1472045452!image/image-6290610.JPG
Cadzand-Bad,Kunst,Expositie,Evenement,Beeldende kunst,Galerie de Ouverture,Willem Behr,hermes
Zeeuws-Vlaanderen
Home / Regio / Zeeuws-Vlaanderen / Galerie de Ouverture sluit, maar ook weer niet

Galerie de Ouverture sluit, maar ook weer niet

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Willem Behr.
   Fotograaf
  CADZAND-BAD - Galerie de Ouverture in Cadzand-Bad gaat na de maand september een tijdje dicht. Maar eigenlijk ook weer niet, zegt galeriehouder Willem Behr: het wordt een sociëteit en kraakcafé.
  Dit ben ik. En iedereen mag hier binnenlopen voor een bak koffie. Kunst is voor iedereen.

  De Ouverture sluit voor minstens acht maanden de deuren als galerie. Daarna kijkt galeriehouder en kunstenaar Willem Behr (63) hoe de zaken ervoor staan. Hij windt er geen doekjes om, zijn geliefde galerie aan de Boulevard de Wielingen gaat niet zomaar dicht. Hij is ziek. "Lymfeklierkanker. In april werd ik ermee geconfronteerd." Hij wordt behandeld en wil beter worden. Tegelijkertijd ook een galerie runnen, is even teveel. Hij heeft tijd nodig voor zichzelf. En rust.

  Niet stilletjes

  Hoewel, rust? Eind september sluit de galerie de deuren, maar niet dan nadat er nog volop geëxposeerd wordt in de drie zalen. Zo is er vanaf 23 september Georgische kunst te zien, samengesteld door Chris Konijnendijk. Willem vol enthousiasme: "Die Georgiërs maken momenteel een enorme ontwikkeling door in de kunst." Vanaf 2 september is er De Mythe van de Leegte, een groepsexpositie samengesteld door curator Freddy Huylenbroeck. Er is vanaf 28 augustus ook werk te zien van Martine de Heij en natuurlijk schilderijen van Willem Behr zelf. De Ouverture sluit kortom niet stilletjes de deuren en écht dicht gaat het pand ook niet. "Het wordt een sociëteit en kraakcafé", vertelt Willem.

  Stilzitten kan hij naar eigen zeggen niet, hij gaat zich bezighouden met zijn nieuwe kunstproject Babylon 3. In Madrid zag hij een tentoonstelling over Constant Nieuwenhuys, een ex-Cobra schilder. Nieuwenhuys onderzocht in de jaren vijftig hoe de wereld in 2010 zou zijn, onder de noemer New Babylon. "Ik raakte bij die expositie aan de praat met zijn weduwe en vatte het plan op om hetzelfde te doen voor deze omgeving: hoe is het hier in 2050." De galerie wordt een verzamelplek waar mensen kunnen praten over het project. Behr: "Het is enorm breed. Ik ga allerlei mensen interviewen en er gaan veel kunstenaars aan meewerken. Maquettes, schilderijen, muziekstukken, beelden. Het moet een nieuwe visie geven."

  Praatcafé

  De galerie, die sinds vijf jaar in Cadzand-Bad zit, wordt zoals Behr zegt een praatcafé. "Dat was het eigenlijk al. Het is hier een succes geweest afgelopen jaren. Ik houd de drempel bewust laag, dit is geen galerie met hoogpolig tapijt en glas champagne bij binnenkomst." Hij wijst om zich heen. "Dit ben ik. En iedereen mag hier binnenlopen voor een bak koffie. Kunst is voor iedereen." Hij heeft vertrouwen in de nieuwe invulling, en dat geldt ook voor beter worden. "Als ik iets wil, dan lukt het."

  De exposities in galerie de Ouverture zijn in de maand september van donderdag tot en met zondag van 14.00 tot 17.00 uur te bezichtigen. Meer informatie op www.de-ouverture.nl.