article
1.6244797
HULST - Geen beter geschiedenisboek dan een stripverhaal.
Expositie met historische stripboeken in streekmuseum Hulst
HULST - Geen beter geschiedenisboek dan een stripverhaal.
http://www.pzc.nl/regio/zeeuws-vlaanderen/expositie-met-historische-stripboeken-in-streekmuseum-hulst-1.6244797
2016-08-05T13:00:00+0000
http://www.pzc.nl/polopoly_fs/1.6244820.1470401818!image/image-6244820.jpg
Hulst,Museum,Cultuur, kunst en recreatie,Edie Bogaert,Suske en Wiske,Stipboeken,De Vier Ambachten,hermes
Zeeuws-Vlaanderen
Home / Regio / Zeeuws-Vlaanderen / Expositie met historische stripboeken in streekmuseum Hulst

Expositie met historische stripboeken in streekmuseum Hulst

Foto's
2
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Edie Bogaert, voorzitter van de stichting van museum De Vier Ambachten.
   Fotograaf
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Expositie met historische stripboeken.
   Fotograaf
  HULST - Geen beter geschiedenisboek dan een stripverhaal.

  "Een strip heeft een magische werking. Dat weet ik uit mijn tijd in het onderwijs. Er was een leerling die niets wilde leren. Tot ik hem een stripboek gaf, dat verslond 'ie", zegt Edie Bogaert, voorzitter van de stichting van museum De Vier Ambachten. "Dat was dát boek." Hij wijst naar de geschiedenisreeks Van Nul tot Nu. Het is een van de strips die tot en met 6 november te bezichtigen is in het museum in de Hulster Steenstraat.

  Het museum leent de collectie van Abdijmuseum Ten Duinen in Koksijde, waar De Vier Ambachten vaker zaken mee doet. Dat komt omdat monniken van de kloosterorde cisterciënzers in de Middeleeuwen in het Hulster museum hun refugium (vluchthuis) hadden. Die kwamen uit Koksijde. "De monnik is een van de drie hoofdonderdelen van het museum. De andere zijn vestingstad Hulst en Reynaert de Vos", aldus Bogaert.

  De vos komt in de stripboekententoonstelling geregeld voor. Niet minder dan vier stripboeken over de sluwe vos liggen er. Waaronder Foxy, het 'Reynaertverhaal anno 2016', vorig jaar getekend door Gentenaar David Audenaert. Ook Suske en Wiske en de Rebelse Reynaert ontbreekt niet. De getekende vriendjes staan ook met hun album Het Verdronken Land (over het Land van Saeftinghe) en De Laaiende Linies (over de Staats-Spaanse Linies) in de vitrinekast. Ook zijn er stripboeken over Michiel de Ruyter en de Zeeuwse geschiedenis.

  De inkom tot de tentoonstelling is gratis, in plaats van de gebruikelijke 2,50 euro. De Vier Ambachten bekijkt of de proef met gratis inkom verlengd kan worden. Als het museum dat inderdaad doet, zal er wel een sponsor moeten opstaan.