article
1.6394772
SAS VAN GENT - Circus 't Sááásss met drie a's en drie s'en is na zes jaar afwezigheid weer terug in Sas van Gent. Een circus waar gelachen mag worden.
Een leeuwentemmer zonder leeuwen, het kan in Sas
SAS VAN GENT - Circus 't Sááásss met drie a's en drie s'en is na zes jaar afwezigheid weer terug in Sas van Gent. Een circus waar gelachen mag worden.
http://www.pzc.nl/regio/zeeuws-vlaanderen/een-leeuwentemmer-zonder-leeuwen-het-kan-in-sas-1.6394772
2016-09-15T12:47:00+0000
http://www.pzc.nl/polopoly_fs/1.6395028.1473943282!image/image-6395028.JPG
Sas van Gent,Carnaval,Circus,Circus 't Sááásss,hermes
Zeeuws-Vlaanderen
Home / Regio / Zeeuws-Vlaanderen / Een leeuwentemmer zonder leeuwen, het kan in Sas

Een leeuwentemmer zonder leeuwen, het kan in Sas

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Voor Circus 't Sááásss steekt heel Sas van Gent de handen uit de mouwen. Aan vrijwillgers geen gebrek.
   Fotograaf
  SAS VAN GENT - Circus 't Sááásss met drie a's en drie s'en is na zes jaar afwezigheid weer terug in Sas van Gent. Een circus waar gelachen mag worden.
  Ik vertel de jonge hasten hoe het moet.

  Tout Sas werkt mee aan de grote tent aan de Prinsenkade. Zo'n zeventig vrijwilligers zijn er bij betrokken. Aan vrijwilligers geen gebrek want Circus 't Sááásss is voor Sassenaren, door Sassenaren.

  Hoewel het slechts één voorstelling betreft heeft het circus vijf echte directeuren. Maarten Hemelsoet is van hen de meest spraakzame. "Jij bent duidelijk niet van Sas hè? Sááásss, dat is hoe je het in het Sasse dialect uitspreekt, niet Sààhss, ofzo, zoals jij het doet."

  Ollie de Ober
  Hemelsoet is behalve mede-directeur ook een van de artiesten. Als Ollie de Ober doet hij een soort clownsact in een restaurant. "Wat wij doen is ook voornamelijk voor de lach; een kwinkslag naar het echte circus. Het is ooit begonnen vanuit het Sasse carnaval.

  Op de maandag voor het Carnaval worden er hier altijd van allerlei acts gedaan. Voor wie wat had gemist is destijds verzonnen om dat allemaal tegelijk op te voeren. En ja, dan heb je al snel iets wat op een circus lijkt."

  Het eerste Sasse circus in 1981 was direct een succes. Zo'n duizend mensen kwamen er op af. Het werd tot en met 1985 een jaarlijks evenement in een echte tent. Daarna verdween het om in 1996 weer uit de as te herrijzen waarna het onregelmatig, om de vier of vijf jaar werd georganiseerd. Na de editie van 2010 besloten de organisatoren van het eerste uur dat het nu echt gedaan was.

  Sterke man uit Monaco
  In 2015 nam een groep Sassenaren het op zich om het circus weer nieuw leven in te blazen. "Het zou ook zonde zijn als het verloren zou gaan", stelt Hemelsoet. Mede-directeur Jens van Dam: "Je merkt echt dat het leeft. Je wordt de hele tijd aangesproken. Het is wel veel werk voor een keer."

  Een trapeze heeft het circus niet en sinds het verbod moet 't Sááásss het ook stellen zonder wilde dieren. Hoewel: gewezen dompteur Jeroen Kegels treedt op als leeuwentemmer. Leeuwen heeft hij niet nodig. "Ik vertel de jonge hasten hoe het moet", grijnst hij.

  Naast de leeuwenact heeft 't Sááásss meer spektakel te bieden. "We hebben acrobaten uit Oost-Europa, uit Monaco komt een sterke man", somt Hemelsoet op met een ondeugende lach.

  TantsjenBei
  Heel Sas van Gent is bij het circus betrokken. Aan medewerking geen gebrek. Huisorkest TantsjenBei voert voor de eenmalige gelegenheid zelfs een compleet circusrepertoire op tijdens de voorstelling.

  Zaterdag trekt om 18.30 uur de circusstoet -zoals het hoort- door het dorp, om 19.00 uur gaat de tent open waarna om 19.30 de show begint. Toegang kost 1 euro. Kinderen onder de twaalf mogen gratis naar binnen.