article
1.6342557
AXEL - Niet iedereen denkt op een vrije zaterdag aan zweefvliegen. Daar wil de jarige zweefvliegvereniging EZAC in Axel verandering in brengen.
Een jubileum met thermiek
AXEL - Niet iedereen denkt op een vrije zaterdag aan zweefvliegen. Daar wil de jarige zweefvliegvereniging EZAC in Axel verandering in brengen.
http://www.pzc.nl/regio/zeeuws-vlaanderen/een-jubileum-met-thermiek-1.6342557
2016-09-05T05:06:00+0000
http://www.pzc.nl/polopoly_fs/1.6342559.1473051868!image/image-6342559.jpg
Axel,Jubileum,zweefvliegen,Eerste Zeeuws-Vlaamse Aero Club,Karel Kok,EZAC,zweefvliegvereniging,Wim Lindenbergh,hermes
Zeeuws-Vlaanderen
Home / Regio / Zeeuws-Vlaanderen / Een jubileum met thermiek

Een jubileum met thermiek

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Lotte van Rijs (15) uit Zuiddorpe heeft onlangs haar eerste solovlucht gemaakt.
   Fotograaf
  AXEL - Niet iedereen denkt op een vrije zaterdag aan zweefvliegen. Daar wil de jarige zweefvliegvereniging EZAC in Axel verandering in brengen.

  Je bent echt een natuurtalent", roept zweefvlieginstructeur Karel Kok vanuit de achterkant van de cabine. We vliegen op een hoogte van ongeveer 330 meter en Kok heeft net het roer in mijn handen gelegd. ,,Eens kijken wat je kunt." En dat terwijl we amper een paar minuten in het luchtruim boven Axel zitten in een kist waarbij enkele centimeters kunststof ons scheiden van de buitenlucht. Enkele seconden later heb ik de volledige controle over het vliegtuig.

  Veel om op te letten

  En zo eenvoudig is dat niet. Een zweefvliegtuig heeft namelijk een hoogteroer, rolroer en richtingsroer. Die worden allemaal bestuurd met een stuurknuppel en twee voetpedalen. Kortom: er is veel om op te letten. ,,Maar het belangrijkste is het piefje", vertelt Kok. Dit stukje touw aan de buitenkant van de cabine laat de piloot de stand van de wind op het vliegtuig zien. Wanneer het piefje recht op cabine staat, is het goed en kan het vliegtuig blijven zweven.

  Het is een hoop informatie voor een snelle spoedcursus op het verjaardagsfeestje van de Eerste Zeeuws-Vlaamse Aero Club (EZAC). Vijftig kaarsjes heeft de vereniging op het Axelse zweefvliegterrein mogen uitblazen. Deze zaterdag is het slotstuk van de festiviteiten en een hele dag zijn alle leden van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart en andere belangstellenden uitgenodigd.

  Geen ideaal weer

  Al is het 's ochtends nog geen ideaal weer om te vliegen; de wolken hingen ongeveer op het veld. ,,Dan wordt het lastig", weet Kok, die al dertig jaar vliegt.

  De in Driebergen woonachtige Sassenaar heeft de tijden tussen de koeienvlaaien op het weiland in Hoek nog meegemaakt. Tussen 1971 en 1973 vertrokken de vliegtuigen tussen de koeien, nadat het eerste terrein in Hulst werd gesloten. In 1974 streek de EZAC neer in Axel, waar de club zelf een terrein tussen de bossen omturnde tot volwaardig zweefvliegveld. De club bloeit op dit moment met 92 leden uit heel Nederland.

  Jonge piloten

  EZAC-voorlichter Wim Lindenbergh: "Dat is natuurlijk geweldig. We hebben veel jonge leden, die hier de eerste stapjes in het luchtruim zetten." Jeugdige piloten kunnen op hun 14e bij EZAC komen vliegen. Voor heel veel jeugdleden is de vereniging een opstapje naar een pilotenopleiding of bijvoorbeeld een studie Lucht- en Ruimtevaarttechniek.