article
1.6594669
KLOOSTERZANDE - Kennis delen, elkaar adviseren en ervaringen uitwisselen. Dorpsraden uit de drie Zeeuws-Vlaamse gemeenten zien de voordelen van samenwerken.
Dorpsraden werken samen over gemeentegrens heen
KLOOSTERZANDE - Kennis delen, elkaar adviseren en ervaringen uitwisselen. Dorpsraden uit de drie Zeeuws-Vlaamse gemeenten zien de voordelen van samenwerken.
http://www.pzc.nl/regio/zeeuws-vlaanderen/dorpsraden-werken-samen-over-gemeentegrens-heen-1.6594669
2016-10-31T15:19:00+0000
http://www.pzc.nl/polopoly_fs/1.4346354.1457612089!image/image-4346354.jpg
Kloosterzande,Dorpsraad,Gemeente,ZVKK,gemeentegrens,Dorpsraad IJzendijke,dorpsraad Kloosterzande,Dorpsraad Biervliet,wijkraden,hermes
Zeeuws-Vlaanderen
Home / Regio / Zeeuws-Vlaanderen / Dorpsraden werken samen over gemeentegrens heen

Dorpsraden werken samen over gemeentegrens heen

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Fotograaf
  KLOOSTERZANDE - Kennis delen, elkaar adviseren en ervaringen uitwisselen. Dorpsraden uit de drie Zeeuws-Vlaamse gemeenten zien de voordelen van samenwerken.
  We zijn geen actiegroep, we willen elkaar versterken.

  De dorps- en wijkraden van veertien kernen uit de gemeente Hulst werken al samen sinds 2003. Een paar keer per jaar komen ze samen om elkaar te adviseren en om te overleggen. Over bijvoorbeeld de openbare wegen of plannen voor een hele wijk.

  Die samenwerking is vastgelegd bij de gemeente Hulst en heeft veel voordelen, zegt dorpsraadvoorzitter Robert Asselman van Kloosterzande. "Wethouder Diana van Damme is er ook enthousiast over." Hij kwam met het plan voor een samenwerking die gemeentegrenzen moet overschrijden. De eerste verkennende gesprekken met de dorpsraden van Biervliet (gemeente Terneuzen) en IJzendijke (gemeente Sluis) zijn al gevoerd.

  "We kwamen elkaar wel eens tegen bij de Zeeuwse Vereniging van Kleine Kernen (ZVKK) en zo is het idee ontstaan. Het is interessant om te zien hoe dorpsraden dingen aanpakken in de andere gemeenten. Het is een kijkje bij elkaar in de keuken. En je hoeft niet steeds opnieuw het wiel uit te vinden als je ergens tegenaan loopt."

  Uniek

  De samenwerking wordt ook uniek: "Voor zover ik weet gebeurt dat nog nergens anders in Nederland", zegt Asselman. Leefbaarheid is het uitgangspunt. "We zijn geen actiegroep, we willen elkaar versterken. We willen als dorpsraden gezamenlijk optrekken met alle partijen, zoals gemeenten en bijvoorbeeld ook het waterschap en Rijkswaterstaat."

  In februari worden de gesprekken met de dorpsraden van gemeente Hulst voortgezet met Biervliet en IJzendijke.