article
1.6247762
AXEL - De bedrijfspostbussen in Axel gaan verdwijnen. Ondernemers moeten nu naar Sluiskil om hun post te openen. Raadslid Jos van Ginneken sprong daarom zaterdag in de bres voor ondernemend Axel met een ludieke actie.
CDA-er van Ginneken strijdt voor postbus Axel
AXEL - De bedrijfspostbussen in Axel gaan verdwijnen. Ondernemers moeten nu naar Sluiskil om hun post te openen. Raadslid Jos van Ginneken sprong daarom zaterdag in de bres voor ondernemend Axel met een ludieke actie.
http://www.pzc.nl/regio/zeeuws-vlaanderen/cda-er-van-ginneken-strijdt-voor-postbus-axel-1.6247762
2016-08-07T11:29:00+0000
http://www.pzc.nl/polopoly_fs/1.4326750.1439559229!image/image-4326750.jpg
Axel,Actie,Gemeenteraad,Raadslid,CDA,Axclusief,Jos van Ginneken,Postbussen,hermes
Zeeuws-Vlaanderen
Home / Regio / Zeeuws-Vlaanderen / CDA-er van Ginneken strijdt voor postbus Axel

CDA-er van Ginneken strijdt voor postbus Axel

Foto's
1
Reacties
Reageer
    AXEL - De bedrijfspostbussen in Axel gaan verdwijnen. Ondernemers moeten nu naar Sluiskil om hun post te openen. Raadslid Jos van Ginneken sprong daarom zaterdag in de bres voor ondernemend Axel met een ludieke actie.

    Het Kerkplein voor de Sluiskilse Sparsupermarkt is een baken van rust op de zonnige zaterdagmiddag. Er zitten wat mensen op het terras van de frietzaak en zo nu en dan schuifelen er wat mensen de supermarkt in. Dit baken van rust is ongevraagd de spil geworden in een ruzie tussen Axelse ondernemers en postbedrijf PostNL. Het klinkt als het plot van een thriller, maar het is realiteit. Even verderop heeft PostNL namelijk postbussen staan, die ondernemers uit Axel in de toekomst moeten gaan gebruiken. Hun eigen postbussen in Axel worden gesloten.

    Een schande, vindt het Terneuzens CDA-raadslid Jos van Ginneken. Hij rijdt daarom demonstratief van Sluiskil naar Axel om met de overhandiging van een oranje postbus aan de Axelse ondernemersvereniging Axclusief zijn ingediende raadsvragen aan B en W kracht bij te zetten. "Straks rijdt hier iedere dag een treintje van enkele tientallen ondernemers", vertelt Van Ginneken wanneer hij zijn grijze Ford het Kerkplein afstuurt richting Axel. "Ik snap het vanuit het oogpunt van PostNL wel. Dat is een bedrijf dat winst wilt maken, maar bedenk eens hoeveel die ritjes gaan het midden- en kleinbedrijf gaan kosten."

    Een huidige postbus van PostNL kost een ondernemer 185 euro per jaar exclusief btw met een eenmalig starttarief van 39 euro. Een stuk minder dan een retourtje Axel-Sluiskil om iedere dag de post op te halen. Al rijdend vertelt Van Ginneken over zijn plan. Centralisatie in de regio is in de ogen van het raadslid niet erg, als er maar basiselementen in de kernen overblijven. "Wij Zeeuwen vragen niet zoveel. Een brievenbus, supermarkt of pinautomaat; die simpele dingen zijn heel belangrijk voor de leefbaarheid van de kleine kernen."

    In Axel is Van Ginneken een bezienswaardigheid met zijn oranje postbus. Hij krijgt complimenten van voorbijgangers. "En dat voor een bus, die ik zelf oranje heb gespoten", lacht hij. In de Axelse Noordstraat overhandigt hij de bus aan Chris de Caesemaeker van Axclusief die blij zegt te zijn met het initiatief. "Want we hebben het wel over dertig tot veertig gedupeerde ondernemers."