article
1.6253213
NUMMER EEN - De dwergstern is een zeldzame zeevogel, die je misschien nog nooit gezien hebt.
Boek over zeldzame dwergstern
NUMMER EEN - De dwergstern is een zeldzame zeevogel, die je misschien nog nooit gezien hebt.
http://www.pzc.nl/regio/zeeuws-vlaanderen/boek-over-zeldzame-dwergstern-1.6253213
2016-08-09T14:33:00+0000
http://www.pzc.nl/polopoly_fs/1.6253267.1470836885!image/image-6253267.jpg
Nummer Eén,Geologie,Natuurgebied,Fauna,Zee,Natuurbescherming,René Beijersbergen,dwergstern,Hooge Platen,De Bol,hermes
Zeeuws-Vlaanderen
Home / Regio / Zeeuws-Vlaanderen / Boek over zeldzame dwergstern

Boek over zeldzame dwergstern

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Een dwergstern.
   Fotograaf
  NUMMER EEN - De dwergstern is een zeldzame zeevogel, die je misschien nog nooit gezien hebt.

  De dwergstern zoekt het liefst afgelegen plekken aan de vloedlijn op én is slechts drie maanden per jaar in Zeeuws-Vlaanderen te vinden.

  Observatie

  René Beijersbergen uit Groede volgt de dwergstern al ruim dertig jaar. Eerst als vrijwilliger voor stichting Het Zeeuwse Landschap en na zijn opleiding tot bioloog ging hij voor de stichting werken. Jarenlang volgde en onderzocht hij de zeevogels. Hij observeerde hen zelfs 24 uur per dag - want je wil toch ook weten wat ze 's nachts doen- en ontdekte daardoor veel. Dat het bezige bijtjes zijn en er een duidelijke rolverdeling is. Ook opmerkelijk: de ouders hebben met het kuiken al contact als het nog in het ei zit. Om alles te weten te komen, reisde René de trekvogel zelfs achterna naar Afrika. Over zijn bevindingen schreef hij een boek dat onlangs verscheen, Reizen langs de waterkant. Het leest als een avontuur en geeft een kijkje in de leefwereld en gedrag van de bedreigde vogel. Dat is uniek, want boeken over de dwergstern zijn op een hand te tellen.

  Geschiedenis

  De fascinatie zit hem voor René met name in de geschiedenis van de vogel. De dwergstern heeft het niet makkelijk gehad. "Rond de oorlog zaten er duizend paren in Nederland." Maar door milieuvervuiling legde zowat de hele populatie het loodje in de jaren zeventig. "Er waren nog vijftig paren over in Nederland, waarvan twintig in Hoofdplaat." In 1978 werd Hooge Platen natuurgebied en René hielp mee om de nesten te beveiligen tegen het water. Daardoor groeide de kolonie in 4 á 5 jaar tijd tot zo'n honderdtachtig paren. "Apetrots waren we."

  Aantrekkingskracht

  Zijn onderzoek sterkte hem ook in de overtuiging dat de Bol, het stuk van Hooge Platen waar de diertjes broeden, heel bijzonder is. "Deze plek heeft een enorme aantrekkingskracht." Maar is ook kwetsbaar. De zandplaat kalft vijf tot vijftien meter per jaar af, door verdieping van de Westerschelde. "De vogels worden misschien het kind van de rekening, daar vraag ik in mijn boek ook aandacht voor." Wie nieuwsgierig is naar de dwergstern, zal moeten wachten tot volgend jaar. "Want op dit moment zijn ze al bij Portugal."

  Reizen langs de waterkant is te bestellen via Het Zeeuwse Landschap en kost 11,90 euro.