article
1.6126674
AXEL - Het belooft een titanenstrijd te worden, zondag op het schuttersterrein aan de Boslaan. Honderd (opgevoerde) tractoren gaan de strijd met elkaar aan tijdens de 21e editie van de Trekkertrek. Oftewel; wie heeft de langste?
21e Trekkertrek Axel; wie heeft de langste?
AXEL - Het belooft een titanenstrijd te worden, zondag op het schuttersterrein aan de Boslaan. Honderd (opgevoerde) tractoren gaan de strijd met elkaar aan tijdens de 21e editie van de Trekkertrek. Oftewel; wie heeft de langste?
http://www.pzc.nl/regio/zeeuws-vlaanderen/21e-trekkertrek-axel-wie-heeft-de-langste-1.6126674
2016-06-21T18:40:00+0000
http://www.pzc.nl/polopoly_fs/1.6127696.1466534308!image/image-6127696.JPG
Axel,Overige sporten,Evenement,Motorsport,Agrarisch Jongeren Kontact,Tractor Pulling,Trekkertrek,Pieter van Campen,AJK,Koen Maerman,hermes
Zeeuws-Vlaanderen
Home / Regio / Zeeuws-Vlaanderen / 21e Trekkertrek Axel; wie heeft de langste?

21e Trekkertrek Axel; wie heeft de langste?

Foto's
2
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Koen Maerman: "Ik doe niet zo vaak mee, het sleutelen vind ik eigenlijk leuker dan de competitie, maar het is altijd wel heel spannend."
   Fotograaf
  • Afbeelding
   Fotograaf
  AXEL - Het belooft een titanenstrijd te worden, zondag op het schuttersterrein aan de Boslaan. Honderd (opgevoerde) tractoren gaan de strijd met elkaar aan tijdens de 21e editie van de Trekkertrek. Oftewel; wie heeft de langste?
  Trekkertrek draait niet alleen om zwarte rook, lawaai en wat er onder de motorkap ligt

  De Trekkertrek van Axel is al ruim twee decennia het paradepaardje van het Agrarisch Jongeren Kontact (AJK) Oost-Zeeuws-Vlaanderen, een oude organisatie met een opvallend jong bestuur van twintigers en dertigers. Tijdens de Axelse Trekkertrek laten honderd boeren en/of monteurs uit Zeeuws-Vlaanderen en België zien wat hun, al dan niet opgevoerde, tractoren aankunnen.

  Sleutelwerk

  Voorzitter van de AJK Trekkertrek-commissie Koen Maerman (26) doet zelf ook mee met zijn Ford Major, een 'ouwetje' met origineel tachtig pk, waar hij met het nodige sleutelwerk in zijn vrije tijd tussen de twee- en driehonderd pk uit heeft weten te persen. Maerman: "Ik doe niet zo vaak mee, het sleutelen vind ik eigenlijk leuker dan de competitie, maar het is altijd wel heel spannend." Het Axelse evenement wordt altijd druk bezocht. "Elk jaar verwelkomen we toch wel zo'n 1500 bezoekers", zegt Pieter van Campen (29), penningmeester van het AJK.

  ''Wat veel mensen niet weten is dat het bij Trekkertrek niet alleen gaat om zwarte rook, lawaai en wat er onder de motorkap ligt, maar ook dat het puur om tactiek gaat. Want je kunt nog zo'n geweldig machien hebben, als je niet goed kunt rijden, verlies je toch."

  Grote steen

  Trekkertrek, oftewel tractor pulling, is oorspronkelijk afkomstig uit Amerika. Daar werden in de jaren vijftig op het platteland wedstrijden georganiseerd voor en door boeren. Bij het ontginnen van het land daagden ze elkaar uit een zo groot mogelijke steen uit het zand te trekken. Tegenwoordig worden de wedstrijden verreden op een afgegraven baan van zo'n honderd meter lang en is de steen vervangen door een zogenaamde sleepwagen, die elke meter die de tractor aflegt, zwaarder wordt. Wie het verst komt, wint. Er wordt gereden in diverse gewichtsklassen en van originele tractoren (die de dag erna gewoon weer op het land rijden) tot sportklassen, waar van alles aan versleuteld is. Van Campen: "Een echte 'publiekstrekker' hebben we niet, het is het totaalplaatje en de sfeer."

  De wedstrijd begint zondag om 13.00 uur, maar vanaf 's ochtends wordt al gereden. Kinderen kunnen zich vermaken op een springkasteel en er zijn diverse kraampjes.