article
1.6549326
MIDDELBURG - Twee Actuele Moderne Devoten uit Zwolle zijn deze week in Zeeland. Om een samenleving te belichten waar niet geld en goed centraal staan, maar zorg en aandacht.
Zoeken naar Zeeuwse Moderne Devotie
MIDDELBURG - Twee Actuele Moderne Devoten uit Zwolle zijn deze week in Zeeland. Om een samenleving te belichten waar niet geld en goed centraal staan, maar zorg en aandacht.
http://www.pzc.nl/regio/zeeuws-nieuws/zoeken-naar-zeeuwse-moderne-devotie-1.6549326
2016-10-19T15:47:00+0000
http://www.pzc.nl/polopoly_fs/1.6549339.1476892030!image/image-6549339.JPG
Middelburg,Oecumene-Samenwerking,Simpelhuys,Cellebroedersklooster,Thomas a Kempis,Goudzwaard,Moderne Devotie,Stadsklooster,Actuele Moderne Devotie,hermes
Zeeuws nieuws
Home / Regio / Zeeuws nieuws / Zoeken naar Zeeuwse Moderne Devotie

Zoeken naar Zeeuwse Moderne Devotie

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Henk en Agnes de Vries laten de Engelse kerk zien aan de Actuele Moderne Devoten.
   Fotograaf
  MIDDELBURG - Twee Actuele Moderne Devoten uit Zwolle zijn deze week in Zeeland. Om een samenleving te belichten waar niet geld en goed centraal staan, maar zorg en aandacht.

  "Wees mijn verlangen, oh land van wind en zee. Ik wil u leren kennen, ga met mij mee", zingt de Actuele Moderne Devoot Mink de Vries voor de Middelburgse Abdij. Hij schreef het lied speciaal voor het bezoek aan onze provincie.

  Samen met mede-Actuele Moderne Devoot Arend van de Beld bezoekt hij deze week verschillende Zeeuwse plaatsen waar de Moderne Devotie vanaf de veertiende eeuw invloed had, zoals Middelburg (dinsdag) en Zierikzee (woensdag).

  De Moderne Devotie van de eenentwintigste eeuw is een beweging van 'hedendaags geloven', vertellen De Vries en Van de Beld. Hun ideaal is een samenleving waar niet geld en goed de boventoon voeren, maar waar morele waarden belangrijk zijn en er oog is voor ieder individu.

  "Een balans tussen welvaart en welzijn," formuleert De Vries. "Waar je geen eigenaar bent van je bezit, maar beheerder."

  Beweging

  De Actuele Moderne Devoten houden een landelijke tour langs plekken die belangrijk zijn in de ontwikkeling van de Moderne Devotie. Deze beweging kwam vanaf de veertiende eeuw op in Nederland. Leken en geestelijken zetten zich toen af tegen de institutionele kerk. Ze leefden in gemeenschap van goederen en zorgden voor armen en zieken.

  De Actuele Moderne Devoten moeten het tijdens hun 'Zeeland-tour' vooral doen met historische feiten en hun verbeelding. Veel zichtbaar 'bewijs' is er niet.

  De Moderne Devotie was namelijk een beweging van gewone, vaak arme mensen. Van de gemeenschappen waar zij leefden is in Zeeland bijna niets over, behalve een paar overblijfselen van kloosters -zoals het Middelburgse Simpelhuys.

  De bekendste aanhanger van de Moderne Devotie was Thomas a Kempis. Zijn werk De imitatione Christi (De Navolging van Christus) is na de Bijbel het meest vertaalde boek ter wereld.

  De twee mannen uit Zwolle brachten deze week een bezoek aan het voormalige Cellebroedersklooster in Middelburg, waar het nu nog bestaande Simpelhuys een onderdeel van was. Hier werd gezorgd voor geesteszieken, daarnaast verzorgden broeders begrafenissen. Want zorg voor de zwakkeren in een samenleving is een belangrijk onderdeel van de (Actuele) Moderne Devotie.

  Vandaar dat de Moderne Devoten in het Simpelhuys een ontmoeting hadden met Henk en Agnes Goudzwaard. Dit Middelburgse echtpaar wil namelijk een stadsklooster oprichten in het Simpelhuys, met een ontmoetingsruimte, stiltekapel en de mogelijkheid tot retraites. Ook verwarde mensen zijn dan welkom voor een 'koffie met een oortje' -wat drinken en een luisterend oor.

  Geen evangelisatiepost

  De Moderne Devoten steunen het initiatief en benadrukten in het gesprek hoe belangrijk zulke ontmoetingsplaatsen zijn in deze individualistische samenleving.

  Henk Goudzwaard: "Het wordt nadrukkelijk geen evangelisatiepost. Het moet een laagdrempelige ontmoetingsplek worden. Tijdens de pelgrimstochten merken we dat daar behoefte aan is. Tientallen mensen zeggen te willen helpen".

  De Actuele Moderne Devoten stellen in de weken na hun bezoek een route samen met belangrijke Zeeuwse plaatsen rondom de Moderne Devotie. In november verschijnt deze Moderne Devotie route van Zeeland.