article
1.6606854
VLISSINGEN - De ernstig zieke Vlissinger Abdirazak Aden zou een nieuwe nier krijgen van zijn neef uit Ethiopië, maar sinds zondag is zijn donor spoorloos.
Zieke Abdirazak bedrogen door donor
VLISSINGEN - De ernstig zieke Vlissinger Abdirazak Aden zou een nieuwe nier krijgen van zijn neef uit Ethiopië, maar sinds zondag is zijn donor spoorloos.
http://www.pzc.nl/regio/zeeuws-nieuws/zieke-abdirazak-bedrogen-door-donor-1.6606854
2016-11-04T07:15:00+0000
http://www.pzc.nl/polopoly_fs/1.6606855.1478195734!image/image-6606855.jpg
Ziekte,Suikerziekte,Dialyse,hermes,Vlissingen
Zeeuws nieuws
Home / Regio / Zeeuws nieuws / Zieke Abdirazak bedrogen door donor

Zieke Abdirazak bedrogen door donor

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Nierpatiënt Abdirazak Aden dacht te worden geholpen door zijn neef, maar die is verdwenen. Inzet: de vermiste neef Ahmed Saad Sulayman.
   Fotograaf
  VLISSINGEN - De ernstig zieke Vlissinger Abdirazak Aden zou een nieuwe nier krijgen van zijn neef uit Ethiopië, maar sinds zondag is zijn donor spoorloos.
  Als ik Ahmed te pakken krijg, geef ik hem een paar flinke petsen

  Hij wist het zeker: in 2017 zou zijn nieuwe leven beginnen. "Ik heb al die tijd gedacht: ik word in januari geopereerd. Dat dacht ik echt." Abdirazak, die in 1991 vanuit Somalië naar Nederland kwam, was zó dichtbij. Anderhalve maand geleden haalde hij zijn donor op in Ethiopië. Nog één laatste controle op 9 november en dan kon er een datum voor de operatie geprikt worden.

  Maar sinds zondag is die nieuwe nier verder weg dan ooit. Neef Ahmed Saad Sulayman is, met nier en al, met de noorderzon vertrokken. Hij heeft een tijdelijk visum voor de Eurozone en is mogelijk al lang Nederland uit.

  Excuus

  Adens broer Abdirahman denkt te weten hoe de vork in de steel zit. "We dachten eerst nog dat onze neef verdwaald was, toen hij niet terugkeerde van een wandeling. Maar na twee uur wisten we het wel. Hij heeft de nierdonatie als excuus aangegrepen om Europa binnen te komen. Hij heeft ons bedrogen."

  Abidrahman zit zich zichtbaar op te vreten. "Als ik Ahmed te pakken krijg, geef ik hem een paar flinke petsen", bezweert de Vlissinger. Niet alleen vanwege zijn broer, maar ook omdat Abdirahman zelf garant staat voor de neef. "Alle schade die hij hier aanricht, kan op mij verhaald worden."

  Heel slecht

  De 38-jarige nierpatiënt zelf probeert rustig te blijven onder het drama. Zijn gezondheid laat niet toe dat hij zich druk maakt. "De eerste twee dagen ging het heel slecht met me. Ik kon van schrik niets meer eten, mijn hele lichaam ging raar doen." Ook is Abdirazak in een paar dagen tijd vier kilo afgevallen.

  Hij kijkt naar het witte gebouw van Zeelandcare, dat hij net weer verlaten heeft na vier uur nierdialyse. "Daar moet ik drie keer per week heen om mijn bloed te spoelen. Ik denk de hele tijd: ik moet hier weg. Ik moet hier weg."

  Achteraf vallen de broers wel degelijk zaken op waaruit blijkt dat Ahmed andere intenties had dan zijn nier af te staan. "Hij heeft een website bezocht waarop vluchtelingen elkaar tips geven", vertelt Abdirazak verbolgen. "En hij heeft in de maanden dat hij hier was wel 932 vrienden uit verschillende Europese landen toegevoegd op zijn Facebook."

  Vliegtuig

  De broers zijn er zeker van dat Ahmed binnenkort tegen de lamp loopt. "Hij heeft zijn vingerafdrukken en bloed moeten afgeven bij het aanvragen van zijn visum. Als hij ergens asiel aanvraagt, wordt hij herkend. Dan zet ik hem direct terug op het vliegtuig", zegt broer Abdirahman met ingehouden woede.

  "Ik heb het nog zo gevraagd voor we het vliegtuig instapten, 'wil je echt donor worden?'. Ook bij onderzoeken in het Erasmus MC is nooit naar voren gekomen dat hij geen donor wilde worden. Hij heeft daar juist gezegd dat hij niet te veel wilde praten, maar dat hij gewoon zijn nier wilde doneren. Het liefst vandaag nog."

  Drie jaar geleden, toen Abdirazak tijdens een bezoek aan Ethiopië in coma raakte, bood de neef spontaan zijn hulp aan: hij wilde wel een nier afstaan. De afgelopen drie jaar stond alles in het teken van die donatie. Heeft hij zijn vlucht al vanaf het begin gepland, of later zijn plannen bijgesteld? Ze weten het niet.

  Facebook

  De twee broers hebben geen idee waar hun neef nu uithangt; ze krijgen geen contact met hem via de telefoon en Ahmed is ook niet meer online geweest op Facebook. Bij de politie is hij als vermist opgegeven.

  "Misbruikt", vat nierpatient Abdirazak zijn gevoel samen. Broer Abdirahman valt in: "En dan ook nog een ziek iemand. Dat is nog erger."

  En nu? De vrouw van Abdirazak die nu nog in Ethiopië is, was ook een match voor nierdonatie. Maar Abdirazak schudt van nee. "Ons vertrouwen is weg. Straks verdwijnt ook zij als ze over is gekomen. Dit laten we ons geen tweede keer gebeuren."

   

  De nier die nooit kwam

  Ahmed Saad Sulayman is door de familie Aden als vermist opgegeven. Hij is zondag 14.00 uur in Vlissingen voor het laatst gezien. Hij heeft een gezet postuur met een flinke buik en is tussen de 1,80 en 1,85 lang. Mogelijk is Sulayman nog in Nederland (Amsterdam of Rotterdam). Onder zijn Facebookvrienden verschenen de laatste tijd ook veel contacten in het buitenland, met name in Duitsland. Bel of mail met tips naar 0687533421 of vermistsaab@gmail.com.