article
1.6530868
GOES - De groepen 7 en 8 van Tweemaster-Kameleon en de Holtkampschool in Goes kregen vandaag een uur lang les in programmeren. Landelijk deden 11.368 kinderen mee met 'CodeUur': een wereldrecord.
Zeeuwse scholieren breken record programmeren (video)
GOES - De groepen 7 en 8 van Tweemaster-Kameleon en de Holtkampschool in Goes kregen vandaag een uur lang les in programmeren. Landelijk deden 11.368 kinderen mee met 'CodeUur': een wereldrecord.
http://www.pzc.nl/regio/zeeuws-nieuws/zeeuwse-scholieren-breken-record-programmeren-video-1.6530868
2016-10-14T16:29:00+0000
http://www.pzc.nl/polopoly_fs/1.6531022.1476462491!image/image-6531022.jpg
Oost-Souburg,Ict,21th century skills,CodeUur,Basisonderwijs,Tweemaster-De Kameleon,Europese Codeweek,Programmeren,Wereldrecord,Digitale vaardigheden,Holtkamp,hermes
Zeeuws nieuws
Home / Regio / Zeeuws nieuws / Zeeuwse scholieren breken record programmeren (video)

Zeeuwse scholieren breken record programmeren (video)

Videos
1
Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Leerlingen van Tweemaster-De Kameleon in Oost-Souburg.
   Fotograaf
  GOES - De groepen 7 en 8 van Tweemaster-Kameleon en de Holtkampschool in Goes kregen vandaag een uur lang les in programmeren. Landelijk deden 11.368 kinderen mee met 'CodeUur': een wereldrecord. 
  Als de stroper de olifant raakt, zegt hij: 'Hallo, toekomstige kipfilet!'

  Ingespannen kijkt Joris de Bruijne naar het computerscherm. Daarop bewegen drie figuurtjes: een stroper, een olifant en een drone. En niet zómaar: elke actie is ingeprogrammeerd. Joris: "Als de stroper de olifant raakt, zegt hij: 'Hallo, toekomstige kipfilet!'"

  Samen met andere leerlingen van Tweemaster-De Kameleon in Oost-Souburg voert Joris opdrachten uit in het kader van CodeUur. "We zijn bezig de sensor zo in te stellen dat hij de stroper opmerkt. Als hij dan binnen een bepaald gebied komt, wordt de stroper zichtbaar."

  Op het scherm verschijnt een tekst: 'Gotcha bitch: 3!' Joris, triomfantelijk: "Kijk! De sensor ziet hem! Daar is hij!" Missie geslaagd. "Je moet moeilijke dingen in simpele stukjes opknippen."

  Een uur lang kregen 11.368 kinderen uit groepen 7 en 8 door heel het land heen les in het programmeren. Daarmee vestigden ze het wereldrecord programmeren. De recordpoging was onderdeel van de Europese Codeweek, een initiatief van voormalig eurocommissaris Neelie Kroes.

  Doel: aandacht te vragen voor de noodzaak, kinderen op te leiden voor de banen van de toekomst. En dat zijn, naar alle verwachting, banen met een 'softwarecomponent'. Banen dus waarvoor je moet kunnen programmeren of althans: zo moet kunnen denken.

  In Zeeland deden twee scholen mee: de groepen 7 en 8 van Tweemaster-Kameleon én de Holtkampschool in Goes. ICT-docent Erik Traas van Holtkamp: "Deze actie kun je vergelijken met de wervingsacties voor leerlingen in technische beroepen. Maar hier gaat het dan om 21th century skills.

  Die worden niet vaak geoefend. Denk aan logisch nadenken, redeneren, doorhebben wat oorzaak en gevolg zijn, samenwerken, stap voor stap naar een doel toe werken, en als je een fout maakt, systematisch opsporen waar die zit. Eigenlijk zijn veel kinderen al kleine programmeurs. We merkten dat toen we gingen uitleggen wat de x en y-lijn waren. Die kenden ze allemaal al van het computerspel Minecraft."

  CodeUur is een éénmalige actie. Daarbuiten bieden beide scholen 'Bomberbot' aan, een eenvoudig programma waarmee docenten les kunnen geven in programmeren.

  Meer in de PZC van zaterdag

  Uitgelichte video

  Afbeelding