article
1.6628241
MIDDELBURG - Zeeuwen zijn relatief veel geld kwijt aan het waterschap. Maar bij zeven van de in totaal 22 waterschappen in het land is een gemiddeld gezin echter nog duurder uit.
Zeeuws waterschap is niet goedkoop - maar het kan erger
MIDDELBURG - Zeeuwen zijn relatief veel geld kwijt aan het waterschap. Maar bij zeven van de in totaal 22 waterschappen in het land is een gemiddeld gezin echter nog duurder uit.
http://www.pzc.nl/regio/zeeuws-nieuws/zeeuws-waterschap-is-niet-goedkoop-maar-het-kan-erger-1.6628241
2016-11-09T18:13:42+0000
http://www.pzc.nl/polopoly_fs/1.6575564.1477479318!image/image-6575564.jpg
Middelburg,Geld,Belasting,Waterschap Scheldestromen,Tarieven,Lastendruk,Waterschapspeil,hermes
Zeeuws nieuws
Home / Regio / Zeeuws nieuws / Zeeuws waterschap is niet goedkoop - maar het kan erger

Zeeuws waterschap is niet goedkoop - maar het kan erger

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Het kantoor van Waterschap Scheldestromen in Middelburg.
   Fotograaf
  MIDDELBURG - Zeeuwen zijn relatief veel geld kwijt aan het waterschap. Maar bij zeven van de in totaal 22 waterschappen in het land is een gemiddeld gezin echter nog duurder uit.

  Dat blijkt uit het woensdag gepresenteerde Waterschapspeil. Om de twee jaar doen de organisaties daarin gezamenlijk verslag van hun resultaten.

  Dit jaar betaalt een meerpersoonshuishouden met een koopwoning bij Scheldestromen gemiddeld 347 euro. Dat is - voor een eerlijke vergelijking - exclusief het geld dat is bestemd voor het beheer en onderhoud van de plattelandswegen, een taak die veel andere waterschappen niet hebben.

  Vooral de waterschappen in het noorden van het land zijn duurder dan Scheldestromen. Het allerduurste is echter het Hoogheemraadschap van Delfland (Zuid-Holland), dat een gezin gemiddeld 456 euro in rekening brengt.

  Het goedkoopste waterschap is Roer en Overmaas (Limburg), waar de lastendruk voor een gezin beperkt blijft tot 223 euro, een euro minder dan in 2015.

  De heffing voor gezinnen steeg bij Scheldestromen dit jaar met 1,5 procent (5 euro). Dat is gemiddeld. Landelijk varieerden de tariefsveranderingen van -1,1 procent (Peel- en Maasvallei) tot 5,5 procent (Hoogheemraadschap van Rijnland).

  Agrariërs in Zeeland hadden dit jaar te maken met de grootste prijsstijging: ruim 12 procent. Het bedrag (ruim 2800 euro gemiddeld) valt echter in vergelijking met andere waterschappen mee. Bij 12 van de 22 waterschappen betalen boeren meer. De hoofdprijs rekent Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier: bijna 450o euro.

  Gezamenlijk incasseren de waterschappen dit jaar 2,7 miljard euro aan belastingen, 33 procent meer dan tien jaar geleden..