article
1.6586093
VLISSINGEN - De klok gaat een uur terug. Dat betekent langer slapen, maar dat is niet voor iedereen zo simpel.
Wintertijd: Help! Een uur langer slapen... (video)
VLISSINGEN - De klok gaat een uur terug. Dat betekent langer slapen, maar dat is niet voor iedereen zo simpel.
http://www.pzc.nl/regio/zeeuws-nieuws/wintertijd-help-een-uur-langer-slapen-video-1.6586093
2016-10-28T17:11:00+0000
http://www.pzc.nl/polopoly_fs/1.6586200.1477674408!image/image-6586200.JPG
Arnemuiden,s-Gravenpolder,Life-style,slaapritme,Tamara Kramer,wintertijd,klok,slaap,Willeke van Ginkel
Zeeuws nieuws
Home / Regio / Zeeuws nieuws / Wintertijd: Help! Een uur langer slapen... (video)

Wintertijd: Help! Een uur langer slapen... (video)

Videos
1
Foto's
2
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Tamara Kramer en haar kinderen Annerose (6) en Laurenz (4).
   Fotograaf
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Willeke van Ginkel (34) en haar zoontje Joas (1).
   Fotograaf
  VLISSINGEN - De klok gaat een uur terug. Dat betekent langer slapen, maar dat is niet voor iedereen zo simpel.

  ''Ik ben elke keer positief, maar tot nu toe valt het elk jaar weer tegen”, zegt Tamara Kramer (33) uit Arnemuiden. Zij en haar kinderen Annerose (6) en Laurenz (4) zijn ochtendmensen. De kinderen staan elke ochtend rond zes uur naast haar bed, maakt niet uit of ze vroeg of laat naar bed zijn gegaan. Dus zondagochtend wordt dat vijf uur.

  ''Als ouder word je er wel een beetje hopeloos van”, zegt ze. Wanneer de kinderen te vroeg wakker zijn probeert Tamara ze nog even in bed te houden door te vertellen dat het nog donker ('Kijk maar') en heel vroeg is. ''Maar als ze wakker zijn, zijn ze écht wakker.” Dus zondagochtend moet ze er weer aan geloven. Het is wel eens voorgekomen dat Tamara om zeven uur ‘s ochtends al met Annerose en Laurenz in de zandbak zat, omdat de kinderen klaarwakker waren. ''Je voelt je dan wel best wel zitten hoor, als ouder. Liefst zou ik dan een dekentje en een kussen pakken, maar dat kan natuurlijk niet.”

  Klokkijken

  Ook in de herfstvakantie is er bij het gezin Kramer niet uitgeslapen. Vader moet om half zeven op voor zijn werk en de kinderen zijn meestal al eerder wakker. Het vroege ritme zit er dus nog volop in. Met angst en beven kijkt ze naar zondagochtend uit. Zaterdagavond is alles nog normaal: om zeven uur stopt ze kinderen in. Maar morgen staan de kinderen al om vijf uur aan haar bed. Want klokkijken kunnen ze nog niet. Zondagavond brengt Kramer ze een halfuurtje later naar bed, in de hoop dat ze wat langer doorslapen. ''Maar maandagochtend zijn we waarschijnlijk verschrikkelijk op tijd”, voorspelt ze. En dan maar hopen dat de kinderen ‘s avonds wat vermoeider dan normaal zullen zijn. Laurenz zal ze vanaf vijf uur echt nog even wakker moeten houden. Na een week zit het nieuwe ritme er wel in, weet ze.

   

  Willeke van Ginkel (34) uit ‘s-Gravenpolder heeft de overgang van zomer- naar wintertijd al meerdere keren meegemaakt met haar dochters van 10 en 12. Zij verwacht ook geen problemen met jaar zoon Joas (1). ''Persoonlijk heb ik zoiets van go with the flow.” Volgens Van Ginkel maken mensen maar een hoop paniek om zo’n ‘flutuur’. Voor haar is de overgang zo aan het eind van de herfstvakantie wél extra makkelijk. De kinderen gaan later naar bed en slapen daardoor al langer door.

  Lees het hele verhaal in de PZC van zaterdag.

  De stelling

  Van mij mag de zomertijd worden afgeschaft

  Toon resultaten

  Uitgelichte video

  Afbeelding