article
1.6595319
"Wat er zo leuk is aan stripbeurzen? Dat je met gelijkgestemden bent. Om je heen alleen strips."
Wegdromen bij Roodhaar op de Stripbeurs Terneuzen
"Wat er zo leuk is aan stripbeurzen? Dat je met gelijkgestemden bent. Om je heen alleen strips."
http://www.pzc.nl/regio/zeeuws-nieuws/wegdromen-bij-roodhaar-op-de-stripbeurs-terneuzen-1.6595319
2016-10-31T18:29:00+0000
http://www.pzc.nl/polopoly_fs/1.6595982.1477950106!image/image-6595982.JPG
Terneuzen,Beeldende kunst,Strip,Timothy van Damme,Stripbeurs,Conventie,Stripboeken,Cartoon,hermes
Zeeuws nieuws
Home / Regio / Zeeuws nieuws / Wegdromen bij Roodhaar op de Stripbeurs Terneuzen

Wegdromen bij Roodhaar op de Stripbeurs Terneuzen

Foto's
2
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Timothy van Damme
   Fotograaf
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Stripfestival Terneuzen.
  "Wat er zo leuk is aan stripbeurzen? Dat je met gelijkgestemden bent. Om je heen alleen strips."

  Timothy van Damme uit Terneuzen is gek op strips. Thuis heeft er enkele duizenden staan en iedere maand of dan toch zeker om de maand, gaat hij wel naar een stripbeurs. Altijd de provincie uit, want stripbeurzen kent Zeeland niet.

  Tot die ingeving: "Ik dacht -met enige naïviteit- zo'n stripfestival... Dat hebben we in Zeeland nog niet." Een jaar lang is Van Damme met de organisatie bezig geweest. Zaterdag kan hij dan over zijn eigen Zeeuwse stripbeurs lopen. Honderdvijftig meter lang schrijvers, tekenaars en handelaren.

  Danker Jan Oreel is present. Vanzelfsprekend. De Zeeuwse striptekenaar en illustrator maakte voor Van Damme de poster voor het festival. Iris Compiet, gewoon uit Terneuzen, timmert als illustratrice internationaal aan de weg. Ook zij is er zaterdag bij.

  Grote en minder bekende namen wist Van Damme naar Terneuzen te halen. "Zonder anderen te kort te willen doen, ben ik wel heel erg blij dat Romano Molenaar komt." Molenaar is de tekenaar die Jerommeke uit Suske en Wiske als J.rom een nieuw leven als gouden superheld geeft. Bij anderen is hij bekender als de nieuwe tekenaar van de legendarische stripreeks Storm.

  Soms lijkt het alsof de gloriedagen van het stripalbum achter ons liggen. Tijdschriften als Eppo en Kuifje overleefden de jaren negentig niet. Alleen de bekendste reeksen als Suske en Wiske en Asterix zijn overal verkrijgbaar. Gespecialiseerde stripzaken zijn grotendeels omgevallen. Van Damme relativeert het "Fysieke winkels sluiten maar er komen veel webwinkels bij. Kinderen zien overal wel cartoons. Ook op televisie. Het verschuift eerder naar wat flitsender." Minder, niet echt, volgens Van Damme. "Kijk maar eens naar alle comic-cons die steeds vaker worden georganiseerd. Die trekken duizenden bezoekers."

  Een beetje naar het voorbeeld van de grote comic-conventies, trekt Van Damme zijn beurs ook een beetje breder dan stripboeken alleen. Stripboeken, superhelden en superschurken als Darth Vader gaan prima samen. De Dutch Garrison is ook op de beurs aanwezig. Zestien leden van het garnizoen zullen, gekleed in kostuums uit de Star Warsfilms, op de foto gaan met wie dat wil. Later die dag brengen de stormtroopers ook een bezoek aan de kinderafdeling van ZorgSaam in Terneuzen.

  "Ik wil het echt familievriendelijk neerzetten. Vandaar ook dat er ook van alles voor de kleinsten te doen is. We hebben een springkasteel, Lego, tekenen en knutselen."

  Ook aan de allerkleinsten heeft hij gedacht. Kinderdagverblijf Het Kootertje houdt een oogje in het zeil tijdens de beurs want pappa... Die droomt, net als vroeger, weg bij Storms vriendinnetje Roodhaar. Stripbeurs Terneuzen. Zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur in het Zeldenrust Steelant College. Toegang 3 euro. Kinderen tot en met twaalf jaar gratis.

  Info: www.stripfestivalterneuzen.nl